Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα σημάδια του γήρατος

Πότε εμφανίζονται και πώς μπορείτε να τα καθυστερήσετε
Το σώμα μας είναι κι αυτό μια «μηχανή», που έχει ανάγκη από… συντήρηση! Το πέρασμα του χρόνου αφήνει πίσω του πολλές φορές ανεξίτηλα σημάδια, ωστόσο με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί ο καθένας να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του και (γιατί όχι;) την εμφάνισή του.
Αρκεί να γνωρίζει μερικές σημαντικές ηλικίες-σταθμούς:

Στα 27: αρχίζει να μειώνεται η μυϊκή μάζα
Σύμφωνα με πορτογάλους ερευνητές, μετά από αυτή την ηλικία, οι άντρες μπορούν να χάσουν μέχρι και 1,5 κιλό μυϊκής μάζας κάθε δεκαετία που περνά.
Τι μπορείτε να κάνετε: Είκοσι γραμμάρια από πρωτεΐνη ορού γάλακτος μετά από άσκηση με βάρη μπορεί να αυξήσει τους μύες έως και κατά 49%, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.

Στα 35: εμφανίζονται οι πρώτες ρυτίδες έκφρασης στα μάτια
Το κολλαγόνο της επιδερμίδας «σπάει» από τις εκφράσεις του προσώπου, αναφέρει δημοσίευμα στο Time.
Τι μπορείτε να κάνετε: Να φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου, όταν βρίσκεστε έξω ή ασχολείστε με δραστηριότητες που απαιτούν να εργάζεστε στον ήλιο. Επίσης, μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακό, ακόμη και μέσα στην πόλη.

Στα 43: αρχίζετε να μην ξεχωρίζετε καλά τα γράμματα από πολύ κοντά
Κρατήστε ένα έγγραφο στο ύψος των ματιών σας σε απόσταση ίση με αυτή των χεριών σας. Αν είστε άνω των 40 και χρειάζεται να σουφρώνετε τα μάτια σας για να ξεχωρίσετε τις λέξεις, ίσως σας έχει «χτυπήσει την πόρτα» η… πρεσβυωπία.
Τι μπορείτε να κάνετε: Επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο, αλλά μην ξεχνάτε να φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε έξω, καθώς μπλοκάρουν τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, προστατεύοντας τα μάτια σας.

Στα 45: εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια γήρανσης στο δέρμα
Παρατηρήστε το «χέρι του οδηγού»… δηλαδή το αριστερό σας χέρι. Είναι αυτό που δέχεται περισσότερο ήλιο όταν οδηγείτε. Μήπως βλέπετε τίποτε άσπρες ή μαύρες κηλίδες; Αυτές είναι ενδείξεις κατεστραμμένων κυττάρων που παράγουν χρωστικές ουσίες, σύμφωνα με το δερματολόγο Adnan Nasir.
Τι μπορείτε να κάνετε: Είτε παρατηρήσετε τέτοιου είδος σημάδια γήρανσης ή όχι, να φοράτε πάντα αντηλιακό στα σημεία του σώματος που εκτίθενται στο ήλιο.
Στα 65: αρχίζουν οι πόνοι στις αρθρώσεις
Αν σας πονάνε τα χέρια, τα γόνατα ή οι γοφοί μετά από τη γυμναστική, ίσως πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα.
Τι μπορείτε να κάνετε: Ξεκινήστε τη γυμναστική, ακόμη κι αν νομίζετε ότι είναι πια αργά… Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα, που είναι η πιο κοινή πάθηση για τους ηλικιωμένους.

Στα 69: αρχίζει να σας «εγκαταλείπει» η ακοή σας
Πρώτα αρχίζουν να σας «εγκαταλείπουν» οι υψηλές συχνότητες, «με αποτέλεσμα όσοι πάσχουν από προβλήματα ακοής να τείνουν να πιστεύουν ότι οι άλλοι δε μιλούν και πολύ καθαρά» ανέφερε η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Northwestern, Pamela Souza.
Τι μπορείτε να κάνετε: Μην ακούτε πολύ δυνατά μουσική στα ακουστικά σας. Ακόμη και μία ώρα στο 50% του ορίου αντοχής των αυτιών σας μπορεί να προκαλέσει προσωρινή βλάβη, υποστηρίζουν ερευνητές από το Βέλγιο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια