Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κρεβατομουρμούρα: πως θα σταματήσει

Η συνεχής γκρίνια βλάπτει σοβαρά την υγεία, αυξάνοντας κατά δύο έως τρεις φορές τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αναφέρουν δανοί επιστήμονες.
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους άντρες και για τους ανέργους, λένε οι ερευνητές, οι οποίοι συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους 9.875 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 36 έως 52 ετών.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία τους, το στρες της... κρεβατομουρμούρας ανοίγει τον δρόμο στην καρδιοπάθεια και εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε άλλα προβλήματα υγείας.
Οι επιπτώσεις αυτές είναι πιο έντονες στους άντρες επειδή συνήθως είναι απρόθυμοι να μιλήσουν για ό,τι συμβαίνει στο σπίτι τους με τους φίλους τους, λένε οι ερευνητές.
Και προσθέτουν ότι πολλοί άντρες έχουν ως έμπιστό τους την γυναίκα τους - δηλαδή τον άνθρωπο που τους κάνει τη ζωή κόλαση με την γκρίνια του.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας» (JECH), οι εθελοντές τους είχαν συμπληρώσει ειδικά ερωτηματολόγια για τη σχέση με τους συντρόφους και τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν ερωτήματα για την γκρίνια, τους καυγάδες και τις απαιτήσεις που είχαν οι άλλοι από αυτούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Ράικε Λουντ από τον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Τμήματος Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, παρακολούθησαν επί 11 χρόνια την πορεία της υγείας των εθελοντών τους.

Στη διάρκεια της 11ετούς παρακολούθησης, 196 εθελοντές έχασαν τη ζωή τους από κάθε είδους αιτία - από την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο έως την ηπατοπάθεια από κατάχρηση αλκοόλ και την αυτοκτονία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ειδικό μαθηματικό μοντέλο για να υπολογίσουν κατά πόσον σχετιζόταν η γκρίνια με τον κίνδυνο θανάτου.

Έτσι διαπίστωσαν ότι οι άντρες που συνεχώς βρίσκονταν αντιμέτωποι με μεγάλες απαιτήσεις και γκρίνια από τις συντρόφους τους είχαν πάνω από 50% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους. Η αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου στις γυναίκες ήταν 34%.

Ανάλογοι κίνδυνοι υπάρχουν και όταν η γκρίνια προέρχεται από άλλους στενούς συγγενείς και σε μικρότερο βαθμό από τους πιο κοντινούς φίλους.
treloi.eu

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια