Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Tα μυστικά της República de Costa Rica

Η Κόστα Ρίκα (República de Costa Rica, Πλούσια Ακτή στα Ισπανικά) είναι μια χώρα της Κεντρικής Αμερικής, με έκταση 51.100 km² και πληθυσμό (κατατάσσεται 118η στον κόσμο) 4.253.877 κατοίκους το 2009.
Οι πιο πρόσφατες....

εκλογές διεξήχθησαν το 2014 και πρόεδρος εξελέγη ο Λουίς Γκιγέρμο Σολίς.
Σας παρουσιάζουμε 35 μυστικά της μικρής Κόστα Ρίκα και μερικές φωτογραφίες για να τη γνωρίσετε:
1. Ο στρατός της Κόστα Ρίκα καταργήθηκε συνταγματικά το 1949 και αντικαταστάθηκε από πολιτοφυλακή. Μόλις 15 χώρες του πλανήτη (κυρίως νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού και της Καραϊβικής) ζουν χωρίς στράτευμα.
2. Η Κόστα Ρίκα κήρυξε την ανεξαρτησία της από το ισπανικό στέμμα στις 15 Σεπτεμβρίου 1821. Ηταν μάλιστα από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την Ελληνική Επανάσταση.
3. Το πολίτευμα της χώρας είναι δημοκρατικό και η κυβέρνηση κεντροαριστερή. Ο νέος πρόεδρος, Λουίς Γκιγιέρμο Σολίς, διέταξε πρόσφατα να αποκαθηλωθούν οι φωτογραφίες του από τα δημόσια κτίρια και απαγόρευσε να δοθεί το όνομά του σε δρόμους και γέφυρες. Ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο ψήφους.
4. Μέχρι τον περασμένο Μάιο, η Κόστα Ρίκα είχε γυναίκα πρόεδρο, την Λάουρα Τσιντσίγια.
5. Το εθνικό σλόγκαν είναι: “Pura vida”. Σημαίνει γνήσια ζωή, άδολη, γλυκιά ζωή. Χρησιμοποιείται και ως χαιρετισμός και μάλλον θα το ακούσετε απόψε ως σύνθημα στο γήπεδο.
6. Oι Εθνικές ομάδες της Κόστα Ρίκα, του Μεξικού και της Γαλλίας μοιράζονται το ίδιο παρατσούκλι: «τρικολόρ». Η πρώτη ακούει και στο παρατσούκλι «Σελέ» (από το seleccion, Εθνική), η δεύτερη «Eλ Τρι», η γαλλική απλώς «μπλε».
7. Το εθνικό δένδρο της χώρας ονομάζεται «γουανακάστε». Στην ομώνυμη επαρχία ζουν κυρίως «γκρίνγκος», Αμερικανοί εμιγκρέδες.
8. Ο μέσος μηνιαίος μισθός ενός «τίκο» δεν ξεπερνάει τα 400 δολάρια, αλλά είναι ο υψηλότερος στην Κεντρική Αμερική. Ενας ξένος δάσκαλος αγγλικών κερδίζει γύρω στα 1000.
9. Το 25% της έκτασης της Κόστα Ρίκα αποτελείται από εθνικά πάρκα. Τουλάχιστον 100 από αυτά είναι ανοιχτά στο κοινό.
10. Στην Κόστα Ρίκα υπάρχουν τρεις πόλεις με ελληνικά ονόματα: Ατένας, Γκρέσια και Εσπάρσα (Σπάρτη).
11. Η εγκληματικότητα στην Κόστα Ρίκα είναι πολύ χαμηλή και αφορά κυρίως μικροκλοπές και διαρρήξεις.
12. Υπάρχουν 7 ενεργά ηφαίστεια στη χώρα. Ο κρατήρας του Ποάς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον πλανήτη, ενώ το Αρενάλ βρίσκεται σε διαρκή έκρηξη.
13. Ο αυστηρός αντισεισμικός κανονισμός τηρείται απαρέγκλιτα. Τα 7,6 Ρίχτερ που χτύπησαν πρόσφατα τη χώρα προκάλεσαν ελάχιστες υλικές ζημιές.
14. Στις ταυρομαχίες της Κόστα Ρίκα δεν τραυματίζουν τους ταύρους.
15. Στην ακτή της Καραϊβικής, στην τοποθεσία Τορτουγέρο, γεννάνε τα αυγά τους γιγάντιες χελώνες. Διοργανώνονται ειδικές εξορμήσεις για τους τουρίστες, ενώ οι κλέφτες που χρησιμοποιούν τα αυγά για «παραδοσιακκές» συνταγές διώκονται ανηλεώς.
16. Τα άκακα πιθηκάκια του Εθνικού Πάρκου Μανουέλ Αντόνιο έχουν ξεθαρρέψει και πλησιάζουν τους ανθρώπους για να κλέψουν ο,τιδήποτε γυαλίζει ή μυρίζει σαν φαγητό.
17. Στην Κόστα Ρίκα ζουν 160 είδη αμφιβίων, 130 είδη ψαριών του γλυκού νερού, 220 ερπετών, 208 θηλαστικών, 850 πουλιών, 1000 διαφορετικές πεταλούδες, 34000 είδη εντόμων, 1200 ποικιλίες ορχιδέας και 9000 άλλα φυτά.
18. Στις απλές ταβερνούλες «σόδας», ένα πιάτο φαγητό, συνήθως κρέας με ρύζι και μαύρα φασόλια, κοστίζει 2-3 δολάρια.
19. H έκφραση “media naranja” («μισό πορτοκάλι») είναι τρυφερή προσφώνηση και σημαίνει: «Το άλλο μου μισό».
20. Όταν μία κοπέλα μένει έγκυος, οι Κοσταρικανοί λένε ότι είναι “con luz”, δηλαδή προικισμένη με φως.
21. Οι γυναίκες στην Κόστα Ρίκα δεν παίρνουν ποτέ το επώνυμο του συζύγου τους.
22. Η μέση διάρκεια ζωής ενός Κοσταρικανού είναι 77,5 χρόνια, από τις μεγαλύτερες του κόσμου.
23. Το ποσοστό αναλφαβητισμού δεν ξεπερνά το 4 τοις εκατό. Στις απομακρυσμένες περιοχές, τα παιδιά μαθαίνουν γράμματα μέσω ειδικής εκπομπής της δημόσιας ραδιοφωνίας.
24. Το ταξίμετρο στα ταξί ονομάζεται χαϊδευτικά «Μαρία», όπως λέμε «παρθένος Μαρία». Μόνο με προσευχές θα γράψει το σωστό αντίτιμο.
25. Στη χώρα ζουν πολλοί  μετανάστες από την πάμπτωχη Νικαράγουα, οι λεγόμενοι «Νίκας». Ενας από αυτούς, ο Οσκαρ Ντουάρτε, είναι βασικός στην Εθνική ομάδα.
26. Η έκταση της χώρας είναι 52.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ της Ελλάδας 132.000. Ο πληθυσμός της (4,1 εκ. κάτοικοι), επίσης υποδιπλάσιος από τον ελληνικό.
27. Η ακτογραμμή της χώρας πιάνει δύο ωκεανούς και εκτείνεται σε 1300 χιλιόμετρα. Οι ανεμοδαρμένες ακτές του Ειρηνικού είναι ο παράδεισος του σέρφινγκ.
28.Η εποχή των βροχών διαρκεί από το Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο. Οι τουρίστες προτιμούν τη «στεγνή» περίοδο.
29.Το πανέμορφο και ακριβοθώρητο τζάγκουαρ ζει σε 8 διαφορετικά εθνικά πάρκα της Κόστα Ρίκα. Οι ντόπιοι το αποκαλούν «τίγρη».
30.  Μόλις 1% του τοπικού πληθυσμού αποτελείται από «αυτόχθονες ιθαγενείς». Το 94% είναι μιγάδες ή «Ευρωπαίοι».
31.Οι «τίκος» μιλάνε ισπανικά, αλλά αντιπαθούν τους Ισπανούς. Στην καραϊβική ακτή, οι περισσότεροι είναι μαύροι και μιλούν αγγλικά με τζαμαΪκάνικη προφορά.
32. Εάν στην Κόστα Ρίκα τσουγκρίσεις ποτήρι χωρίς να κοιτάζεις τον άλλον στα μάτια, θεωρείται γρουσουζιά και τιμωρείται με 7 χρόνια κακής σεξουαλικής ζωής.
33. Στα μπιμπερό των μικρών παιδιών, οι «τίκος» βάζουν και λίγο καφέ στο γάλα.
34. Ο καταπληκτικός καφές της Κόστα Ρίκα εξάγεται σε όλο τον κόσμο.
35. Ο αντίστοιχος «Κατσουράνης» της Κόστα Ρίκα, Άλβαρο Σαβόριο, χαίρει καθολικού σεβασμού. Όταν τραυματίστηκε, παραμονές του Μουντιάλ, δεν εμφανίστηκε ούτε ένα γκρουπ αργόσχολων αμφισβητιών στο Facebook.
*Tο κείμενο δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (29/06)

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια