Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τραγωδία με αλγερινό αεροσκάφος - 116 επιβάτες

Νέο θρίλερ με αεροσκάφος βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή τη φορά στην αφρικανική ήπειρο.
Το πρωί της Πέμπτης η αλγερινή αεροπορική εταιρεία Air Algerie ανακοίνωσε πως έχασε την επαφή της με αεροσκάφος....

της πτήσης AH 5017 που κατευθυνόταν προς το Αλγέρι από την Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο, μεταφέροντας 116 επιβαίνοντες.
Τη συντριβή του αεροσκάφους επιβεβαίωσε αργά το μεσημέρι στο Reuters αξιωματούχος της αλγερινής αεροπορίας.
Σύμφωνα με την αεορπορική εταιρεία, το αεροπλάνο συνετρίβη στην περιοχή Τιλέμσι του Μάλι, σε παόσταση περίπου 70 μιλίων από την πόλη του Γκάο.Το αεροπλάνο επρόκειτο να προσγειωθεί στο Αλγέρι στις 05:10 (τοπική ώρα), όμως δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του.
Πρόκειται για ένα Airbus A320, το οποίο ήταν ναυλωμένο από την Air Algerie από την ιδιωτική ισπανική εταιρεία Swiftair, μεταφέροντας 110 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος. Την απώλεια του αεροσκάφους επιβεβαίωσε και ο ισπανικός αερομεταφορέας, ανακοινώνοντας πως έχασε σήμερα την επαφή με ένα από τα αεροπλάνα της, το οποίο μετέφερε 116 άτομα.
Η ανακοίνωση του αερομεταφορέα αναφέρει πως οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας είχαν την τελευταία επαφή με την πτήση σήμερα 24 Ιουλίου στη 1:55 ώρα Γκρίνουιτς, δηλαδή 50 λεπτά μετά την απογείωσή της. Κανονικά, η πτήση έχει διάρκεια περίπου τέσσερις ώρες. Αμέσως μετά την απώλεια της επαφής, η εταιρεία έθεσε σε εφαρμογή «σχέδιο έκτακτης ανάγκης».
«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως έχει συντριβεί», δήλωσε αργά το μεσημέρι αξιωματούχος της αλγερινής αεροπορίας, αρνούμενος ωστόσο να κάνει γνωστές λεπτομέρειες για το πού βρίσκεται το αεροπλάνο και το τι προκάλεσε τη συντριβή.

Δύο γαλλικά αεροσκάφη σε αναζήτησή του
Στο μεταξύ, γάλλος στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως δύο μαχητικά αεριωθούμενα της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν τη βάση τους στη Δυτική Αφρική, αναπτύχθηκαν για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν την πτήση της Air Algerie. Πρόκειται για δύο αεριωθούμενα Μιράζ 2000 που έχουν τη βάση τους στην Αφρική.
Κι ενώ οι πληροφορίες που έρχονται σχετικά με την τύχη του Airbus παραμένουν συγκεχυμένες, ανώνυμη πηγή της Air Algerie δήλωσε στο πρακτορείο AFP πως «το αεροσκάφος βρισκόταν κοντά στα σύνορα με την Αλγερία όταν ζητήθηκε από το πλήρωμα να αλλάξει σχέδιο πτήσης λόγω κακής ορατότητας αλλά και προκειμένου να αποφευχθεί σύγκρουση με άλλο αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Αλγέρι – Μπαμακό».

«Μετά την αλλαγή πορείας χάθηκε η επαφή με το αεροσκάφος», ανέφερε η πηγή.
Την αλλαγή πορείας του αεροσκάφους επιβεβαίωσε και ο υπουργός Μεταφορών της Μπουρκίνα Φάσο Ζαν Μπερτέν Ουεντράγκο. Σε συνέντευξη τύπου δήλωσε πως η πτήση της Air Algerie που κατευθυνόταν από την Ουαγκαντούγκου στο Αλγέρι είχε ζητήσει να αλλάξει πορεία στη 01:38 (ώρα Γκρίνουιτς, 04:38 ώρα Ελλάδας) εξαιτίας καταιγίδας στην περιοχή.
Πηγές του BBC επιβεβαιώνουν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες.
Πολλοί εκφράζουν την ανησυχία ότι η εξαφάνιση του αεροσκάφους οφείλεται σε αεροπορικό χτύπημα καθώς στην δυτική Αφρική όπου κινούνταν «δεν είναι καθόλου σταθερή», καθώς ένοπλες ομάδες ελέγχουν την περιοχή.

Αλαλούμ πληροφοριών
Το μεσημέρι, γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το αεροσκάφος έχει πέσει στον Νίγηρα. Μετά από έκτακτη σύσκεψη, ο υπουργός μεταφορών της Γαλλίας δήλωσε πως το αεροπλάνο έπεσε στο βόρειο Μάλι. Στη γαλλική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας δημιουργήθηκε ένας «πυρήνας κρίσης» για να ελέγχονται οι πληροφορίες γύρω από την πτήση της Air Algerie. Άλλη πληροφορία, αυτή τη φορά του ανταποκριτή του BBC στο Μάλι αναφέρει ότι το σκάφος κατέπεσε κάπου μεταξύ των πόλεων Γκάο και Τεσαλίτ.
Επικεφαλής πάντως της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Μάλι δήλωσε στο Reuters ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη: «Δεν γνωρίζουμε αν το αεροσκάφος βρίσκεται σε έδαφος της χώρας», προσθέτοντας πως «έχουν κινητοποιηθεί οι αρμόδιες αρχές σε όλες τις χώρες ενδιαφέροντος: Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι, Νίγηρας, Αλγερία. Ακόμη και η Ισπανία».
Σε ετοιμότητα δήλωσαν πως βρίσκονται οι αρχές της πολιτικής αεροπορίας του Μάλι. «Προς το παρόν, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συντριβή, μόνο για την εξαφάνιση του αεροπλάνου από τα ραντάρ», δήλωσε τηλεφωνικά εκπρόσωπός τους προς το Γερμανικό Πρακτορείο.
Σύγχιση επικρατεί όσον αφορά και στον αριθμό των επιβαινόντων: ενώ αρχικά ανακοινώθηκε πως το Airbus είχε 116 επιβαίνοντες, ο πρωθυπουργός της Αλγερίας Αμπντέλ-Μαλέκ αλ-Σελάλ δήλωσε πως η πτήση της Air Algerie μετέφερε 119 επιβαίνοντες, περιλαμβανομένου επταμελούς πληρώματος.

51 Γάλλοι, 20 Λιβανέζοι και 26 υπήκοοι Μπουρκίνα Φάσο επέβαιναν στο αεροπλάνο
Το αεροσκάφος της Air Algerie που χάθηκε σήμερα τα ξημερώματα ενώ πετούσε πάνω από το Γκάο, στο βόρειο Μαλί, μετέφερε συνολικά 116 επιβάτες, εκ των οποίων οι 51 ήταν Γάλλοι και οι 26 από την Μπουρκίνα Φάσο, μετέδωσε το αλγερινό ραδιόφωνο.
Επικαλούμενο έναν αξιωματούχο της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, το ραδιόφωνο ανέφερε ότι από τους επιβάτες του αεροσκάφους οι 51 ήταν Γάλλοι, 26 κατάγονταν από την Μπουρκίνα Φάσο και επτά ήταν Αλγερινοί. Υπήρχαν επίσης πολλοί Λιβανέζοι, Καναδοί, Ουκρανοί, Ισπανοί και Λουξεμβούργιοι.
Σύμφωνα πάντως με το Γερμανικό Πρακτορείο οι Γάλλοι επιβάτες ήταν 50 και οι Αλγερινοί έξι.
Τα έξι μέλη του πληρώματος του MD83, το οποίο είχε ναυλωθεί από την ιδιωτική ισπανική εταιρεία Swiftair και εκτελούσε την πτήση από την Ουαγκαντούγκου για το Αλγέρι, ήταν όλοι τους Ισπανοί.
Από τη Βηρυτό, επίσημη πηγή ανέφερε ότι μεταξύ των επιβατών υπήρχαν και 20 Λιβανέζοι, εκ των οποίων τρεις γυναίκες και 10 παιδιά. "Στο αεροπλάνο υπήρχαν τρία ζευγάρια με τα δέκα τους παιδιά και άλλοι τέσσερις Λιβανέζοι επιβάτες", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή.
Τουλάχιστον οι 22 από τους επιβάτες της πτήσης της Air Algerie από την Ουαγκαντούγκου για το Αλγέρι, που χάθηκε σήμερα στο βόρειο Μαλί, επρόκειτο να επιβιβαστούν σε άλλα αεροσκάφη για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γαλλία, όπως έγινε γνωστό από πηγές των γαλλικών αεροδρομίων.
Δεκαπέντε από τους Γάλλους επιβάτες της πτήσης AH 5017 θα μετεπιβιβάζονταν στο Αλγέρι σε άλλο αεροπλάνο με προορισμό το αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού. Αναμενόταν να φτάσουν γύρω στις 12:00 στο παρισινό αεροδρόμιο όπου έχει οργανωθεί μια ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων για να στηρίξει τις οικογένειές τους. Άλλοι επτά θα έπαιρναν μια ανταπόκριση για τη Μασσαλία ενώ αδιευκρίνιστος αριθμός επιβατών επρόκειτο να συνεχίζει το ταξίδι του για το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού.
"Δεν γνωρίζουμε εάν όλοι αυτοί οι άνθρωποι επιβιβάστηκαν όντως στην πτήση από την Ουαγκαντούγκου για το Αλγέρι", σχολίασε ωστόσο μια πηγή της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας, διευκρινίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί στις γαλλικές αρχές ο κατάλογος των επιβατών.
Οι επτά επιβάτες τελικός προορισμός των οποίων ήταν η Μασσαλία είναι μέλη τριών οικογενειών. Συγγενείς τους έφτασαν στο αεροδρόμιο Μαρσέιγ-Μαρινιάν της πόλης, με την ελπίδα ότι θα πάρουν κάποια πληροφορία για την τύχη τους.
Η επαφή με την πτήση της Air Algerie χάθηκε τα ξημερώματα, περίπου 50 λεπτά με την απογείωση του αεροσκάφους από την Ουαγκαντούγκου, την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο.
-

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια