Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα κιλά δεν είναι… μαθηματικά!

Ζυγίζουμε τα… μαρούλια, μετράμε τις θερμίδες, παρακολουθούμε με αγωνία κάθε μικρή απόκλιση στη διαδρομή του δείκτη της ζυγαριάς!
Κι όμως, λένε οι ειδικοί: η σχέση μας με το βάρος δεν είναι θέμα «μαθηματικών».
Η «ανατροπή» ήρθε από τον....

Dr Steven Blair, καθηγητή στο τμήμα Exercise Science & Epidemiology/Biostatistics του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας και επιστημονικό υπεύθυνο των επίσημων οδηγιών της αμερικανικής κυβέρνησης για τη φυσική δραστηριότητα.

«Καλύτερα να έχουμε περισσότερα κιλά, αλλά να είμαστε σε φόρμα, παρά να παραμένουμε αδύνατοι και οκνοί!», είπε ο διακεκριμένος επιστήμονας, που ερευνά εδώ και πολλά χρόνια τη σχέση των κιλών με την υγεία. Τα συμπεράσματά του έρχονται να συμπληρώσουν την ανατροπή και άλλων σχετικών μύθων, όπως είναι αυτός που χωρίζει τα τρόφιμα σε «καλά» και «κακά». Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή! Κρύψτε το τηλεκοντρόλ! Σηκωθείτε για ν’ αλλάζετε κανάλι, πηγαίνετε για εφημερίδα με τα πόδια, χορέψτε, κινηθείτε! Η απάντηση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας και των συνεπειών της είναι απλή και… διπλή: ισορροπημένη διατροφή και άσκηση! Για το θέμα της άσκησης, ειδικά, ο Δρ Blair τονίζει ότι, η καλή φυσική κατάσταση μειώνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η παχυσαρκία για την υγεία. Λέει μάλιστα ο ίδιος ότι, όποιος μπορεί να περπατά ζωηρά για μισή ώρα, είναι πιο υγιής από τους συνομηλίκους του που δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο! ιπλέον, δεν χρειάζεται να… εξοντώνεστε στα γυμναστήρια, αν δεν σας αρέσει! Αρκεί να περπατάτε μισή ώρα την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα και να μη χάνετε ούτε μία ευκαιρία αντικατάστασης των καθιστικών συνηθειών με κίνηση!

Μην πυροβολείτε το φαγητό!
Επειδή όμως συνήθως δεν θέλουμε να έχουμε παραπανίσια κιλά, καλό είναι να επανα- προσδιορίσουμε και τη σχέση μας με το φαγητό και τους σχετικούς μύθους: Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι η παχυσαρκία προκαλείται όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι περισσότερες από αυτές που καταναλώνουμε και είναι μία «νόσος», που οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, όπως η κουλτούρα, οι συνήθειές μας, το περιβάλλον, η κληρονομικότητα κλπ. Αυτό όμως που μας παχαίνει, δεν είναι το ίδιο το φαγητό ή το αγαπημένο μας αναψυκτικό, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το εντάσσουμε στο διαιτολόγιό μας.
άλλα λόγια, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν υπάρχουν «κακά» και «καλά» τρόφιμα, αλλά καλές και κακές συνήθειες. Αν ακολουθούμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, χωρίς καμία στέρηση, αλλά με μέτρο στις ποσότητες και συχνή, ήπια σωματική άσκηση, τότε δεν έχουμε κανένα λόγο να καταφύγουμε στα… μαθηματικά των κιλών! Αντίθετα, μπορούμε να απολαμβάνουμε ελεύθερα τις αγαπημένες μας γεύσεις, χωρίς συνέπειες για τη σιλουέτα ή την υγεία μας.

Καλό είναι να θυμόμαστε:
• Ως υγιεινή διατροφή ορίζεται η κατανάλωση με μέτρο και ισορροπία μιας μεγάλης ποικιλίας που περιλαμβάνει τρόφιμα και ροφήματα.
• Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 (ΣΔ2), οι καρδιαγγειακές ασθένειες, η υπέρταση, το έμφραγμα και συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου (World Health Organisation) • Άτομα με χαμηλή φυσική δραστηριότητα διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να προσβληθούν από χρόνιες παθήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια