Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Aπλώς αφηρημένοι ή κάτι δεν πάει καλά

Προβλήματα μνήμης;
Ιδού τα ανησυχητικά σημάδια που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου!
Τσέκαρε τις απαντήσεις που ισχύουν για εσένα και λάβε τα μέτρα σου.....:

Αν ισχύουν τα περισσότερα και επαναλαμβάνονται συχνά ή/και εντείνονται με την πάροδο του χρόνου, τότε πρέπει να τα διερευνήσεις επειγόντως!
* Χάνεις διαρκώς αντικείμενα, ξεχνάς πού βρίσκονται τα πράγματά σου, μερικές φορές ξεχνάς ακόμα και την ύπαρξή τους.
* Ξεχνάς σημαντικές λεπτομέρειες για τον εαυτό σας, όπως διεύθυνση κατοικίας ή αριθμό τηλέφωνου, αλλά και γεγονότα που σας έχουν συμβεί πρόσφατα.
* Ξεχνάς ονόματα στενών συγγενών και φίλων, μπερδεύεις πρόσωπα και πράγματα.
* Δεν θυμάσαι την πλοκή της τηλεοπτικής σειράς που παρακολουθείς ή/και του βιβλίου που διαβάζεις.
* Ξεχνάς συνέχεια πού ακριβώς παρκάρεις το αυτοκίνητό σου.
* Δεν θυμάσαι τοποθεσίες, διαδρομές που κάνεις καθημερινά ή χάνεσαι συχνά σε αυτές.
* Αφήνεις πόρτες ανοιχτές και φεύγεις, ξεχνάς το φούρνο αναμμένο ή το φαγητό στο μάτι, το σίδερο πάνω στα ρούχα.
* Πρέπει να ελέγχεις ξανά και ξανά αν έχεις κάνει κάτι που έπρεπε να κάνεις.
* Αποστηθίζεις με δυσκολία κάθε καινούργια γνώση και την ξεχνάς πολύ εύκολα.
* Αν κάτι διαταράξει ή αλλάξει την καθημερινή σου ρουτίνα, αποδιοργανώνεσαι και αντιμετωπίζεις προβλήματα.
* Ζητάς να σου επαναλάβουν πάλι και πάλι όσα σου έχουν πει ήδη ή/και κάνεις την ίδια ερώτηση πολλές φορές και κατόπιν έχεις ξεχάσει ότι την έκανες.
* Κατά τη διάρκεια μιας φιλικής κουβέντας, με αναφορά σε κοινά γεγονότα που έχεις ζήσει, δεν θυμάσαι τίποτα, δεν καταλαβαίνεις τι σου λένε και δεν βγάζεις κανένα νόημα.
* Πολλές φορές ξεχνάς τι λες και αναρωτιέσαι «τι έλεγα τώρα;».
* Νιώθεις συχνά ότι θέλεις να πεις κάτι, έχεις τις λέξεις στην άκρη της γλώσσας σου, αλλά δεν τις θυμάσαι και δεν μπορείς να τις πεις.
* Χάνεις συχνά τον ειρμό μιας συζήτησης, επιμένεις να επαναλαμβάνεις τις ίδιες 2-3 προτάσεις και δεν καταλαβαίνεις ότι το κάνεις ή νιώθεις ότι δεν μπορείς να πεις τίποτε άλλο.
* Δεν θυμάσαι τίποτα από τη χθεσινή μέρα ή μεγάλα κομμάτια του χρόνου σου καλύπτονται από ένα τεράστιο κενό, αλλά θυμάσαι ξεκάθαρα λεπτομέρειες από την παιδική σου ηλικία.
* Άτομα του περιβάλλοντός σου επισημαίνουν ότι μπορεί να έχεις πρόβλημα μνήμης, αλλά εσύ δεν τους δίνεις σημασία, τους αγνοείς ή εκδηλώνεις επιθετικότητα απέναντί τους.
Για να μη σκουριάσει το μυαλό
* Φρόντισε η διατροφή σου να είναι ποικίλη και επαρκής σε αντιοξειδωτικά (φρούτα και λαχανικά διαφόρων χρωμάτων, ελαιόλαδο), βιταμίνες Β (δημητριακά ολικής αλέσεως, ψαχνό κρέατος, γαλακτοκομικά, φυλλώδη πράσινα λαχανικά) και ω-3 λιπαρά (ψάρια, καρύδια, γλιστρίδα, λινέλαιο).
* Μην αφήνεις το μυαλό σου να «σκουριάσει» – γύμνασέ το! Διάβασμα, γράψιμο, σταυρόλεξα, κουίζ, σπαζοκεφαλιές, γρίφοι, μαθηματικά παιχνίδια, εκμάθηση καινούργιων πραγμάτων, όπως μια ξένη γλώσσα, αλλά και όλες οι δημιουργικές δραστηριότητες προάγουν τις νοητικές λειτουργίες και διατηρούν το μυαλό σε ετοιμότητα σε κάθε ηλικία.
 madata.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια