Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τί συμβαίνει στο σώμα μας ώστε να είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε. Πόσοι από εμάς ακολουθούμε συστηματικά την διαδικασία του βουρτσίσματος των δοντιών μας και είμαστε σίγουροι ότι κάνουμε το σωστό;
Μία έρευνα έρχεται να μας δείξει 10 πράγματα που ούτε καν....

φανταζόμασταν ότι συμβαίνουν οπότε και δεν ακολουθούσαμε τον σωστό τρόπο για την διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής.

Τα βακτήρια του που βρίσκονται πάνω στην οδοντόβουρτσα.
Η οδοντόβουρτσα σας είναι φορτωμένη με μικρόβια, λένε οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αγγλίας του Μάντσεστερ. Έχουν διαπιστώσει ότι μία ακάλυπτη οδοντόβουρτσα μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 100 εκατομμύρια βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων E. coli, το οποίο μπορεί να προκαλέσει διάρροια, και σταφυλόκοκκοι (Staph), καθώς και βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις του δέρματος.

Αλλά μην πανικοβάλλεστε. Το στόμα μας δεν ήταν ακριβώς αυτό που λέμε αποστειρωμένο.

Τα βακτήρια του στόματός μας
“Υπάρχει ένας κατώτατος αριθμός μικροοργανισμών (είναι εκατοντάδες ) που υπάρχουν στο στόμα μας κάθε μέρα», λέει ο Gayle McCombs, RDH, MS, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Κέντρο έρευνας Στοματικής Υγιεινής του πανεπιστημίου Old Dominion .
Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Τα προβλήματα αρχίζουν μόνο όταν ανατραπεί η ισορροπία των βακτηρίων στο στόμα μας , εξηγεί ο McCombs.
“Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η πλάκα – η ουσία που θέλουμε να αφαιρούμαι από τα δόντια σας – αποτελεί βακτήριο,” λέει ο οδοντίατρος Kimberly Harms, σύμβουλος των καταναλωτών για την Αμερικάνικη Οδοντιατρική Κοινώτητα. “Έτσι βάζετε τα βακτήρια στην οδοντόβουρτσά σας κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας.”

Πώς το βούρτσισμα των δοντιών σας προκαλεί μόλυνση
“Το βούρτσισμα ων δοντιών σας, ειδικά με μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, στην πραγματικότητα ωθεί αυτούς τους οργανισμούς κάτω από το δέρμα στο στόμα σας,” λέει ο Thomas R. Glass, καθηγητής Οδοντιατρικής και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα στο Κέντρο Επιστημών Υγείας.

Δεδομένου ότι πολλά από αυτά τα μικρόβια είναι στην οδοντόβουρτσά σας, επειδή ήταν ήδη στο στόμα σας, δεν μπορούν να προκαλέσουν νέα ασθένεια, εκτός εάν τη μοιράζεστε με άλλους. Αλλά παίζουν ρόλο στην συνέχιση της ασθένειας. Αν οι ουσίες της οδοντόκρεμας μας δεν είναι ισχυρές και κατάλληλες για την πάθηση που αντιμετωπίζεται , στην πραγματικότητα θα μολύνεται τον εαυτό σας.

Θα μπορούσε η οδοντόβουρτσά μας να μας αρρωστήσει;
Μάλλον όχι. Ανεξάρτητα από το πόσα βακτήρια ζουν στο στόμα σας ή έχετε προσθέσει μέσω με την χρήση της οδοντόβουρτσά σας, οι φυσικές άμυνες του οργανισμού καθιστούν εξαιρετικά απίθανο την ανάπτυξη μόλυνσης απλά από το βούρτσισμα των δοντιών σας.

“Ευτυχώς, το ανθρώπινο σώμα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τα βακτήρια», λέει ο καθηγητής Kimberly Harms, σύμβουλος των καταναλωτών για την Αμερικανική Οδοντιατρική Κοινότητα. “Γι ‘αυτό και δεν υπάρχει καμία πραγματική απόδειξη ότι η χρήση της δικής μας οδοντόβουρτσας προκαλεί οποιαδήποτε βλάβη.

Η αποθήκευση της οδοντόβουρτσας
Τα περισσότερα μπάνια είναι μικρά. Και σε πολλά σπίτια, η τουαλέτα είναι αρκετά κοντά στο νεροχύτη και στο μπάνιο, όπου αποθηκεύεται την οδοντόβουρτσά σας. Κάθε καζανάκι στέλνει ένα “ψεκασμό” βακτηρίων στον αέρα. Και φυσικά δεν αυτό το “σπρέι τουαλέτας ” πέφτει οπουδήποτε κοντά στην μη προστατευμένη οδοντόβουρτσα σας.

«Δεν αποθηκεύετε τα πιάτα ή τα ποτήρια σας την τουαλέτα, οπότε γιατί θα θέλετε να τοποθετήσετε την οδοντόβουρτσά σας εκεί;” τονίζει ο ερευνητής McCombs. “Είναι απλά κοινή λογική το να αποθηκεύσετε την οδοντόβουρτσά σας όσο το δυνατόν πιο μακριά από την τουαλέτα .”

Η αδιαφορία για την υγιεινή.
Σύμφωνα με μελέτη του ερευνητή Rob Donofrio, διευθυντής Μικροβιολογίας στο NSF International. Ενώ όλοι καθάριζαν επιμελώς τον μπάνιο τους και είχαν σε ιδιαίτερη φροντίδα τον καθαρισμό του σπιτιού τους δεν έπλυναν καμία φορά την οδοντόβουρτσά τους, ούτε καν μετά από τον γενικό καθαρισμό της τουαλέτας κατά τον οποίο υπήρξαν ιδιαίτερα υψηλός αριθμός βακτηριδίων στον αέρα. Κι όμως όσο και να μην το φανταζόμαστε η οδοντόβουρτσά μας αποτελεί το τρίτο πιο βρώμικο στοιχείο στο σπίτι.

Συμβουλές αποθήκευσης
Μόλις έχετε αλλάξει την θέση της οδοντόβουρτσα σας μακριά από την τουαλέτα, εδώ είναι μερικές άλλες συμβουλές αποθήκευσης για να αποφύγετε όσο είναι δυνατόν την ύπαρξη μικροβίων:

Φροντίστε να την ξεπλύνεται καλά. Πλύνετε την οδοντόβουρτσά σας καλά με νερό της βρύσης κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε.
Διατηρείτε την στεγνή. «Τα βακτήρια αγαπούν το υγρό περιβάλλον», λέει ο Harms. Βεβαιωθείτε ότι η οδοντόβουρτσά σας έχει στεγνώσει καλά μεταξύ των βουρτσισμάτων . Αποφύγετε τη χρήση του προστατευτικού της , το οποίο μπορεί να δημιουργήσει ένα υγρό κλειστό γόνιμο έδαφος για τα βακτηρίδια.

Κρατήστε την σε όρθια θέση. Αποθηκεύστε την οδοντόβουρτσά σας σε όρθια θέση σε μια βάση και να μην έρχεται σε επαφή με οποιαδήποτε επιφάνεια .

Κρατήστε την για τον εαυτό σας. Δεν έχει σημασία πόσο αγαπάτε την αδελφή σας, τον αδελφό, το σύζυγο, ή το συγκάτοικο, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούν την οδοντόβουρτσά σας, ούτε κι εσείς τη δική τους. Μην την αποθηκεύετε ακόμα ούτε στο ίδιο κύπελλο με οδοντόβουρτσες άλλων ανθρώπων. Κάθε φορά που έρχονται σε επαφή είναι πιθανόν να ανταλλάξουν μικρόβια.

Τα αντιβακτηριακά προϊόντα λειτουργούν πραγματικά;
Διάφορα προϊόντα δεσμεύονται ότι απολυμαίνουν την οδοντόβουρτσά σας.
Μερικά λένε ότι σκοτώνουν τα βακτήρια με θερμότητα ή υπεριώδες φως, ή με τη χρήση σπρέι, ή με πλύσεις. Άλλες οδοντόβουρτσες διαφημίζουν ότι έχουν ενσωματωμένες αντιβακτηριακές τρίχες.
Υπάρχουν αποδείξεις ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα προϊόντα αυτά σκοτώνουν τα μικρόβια αποτελεσματικά. Αλλά δεν υπάρχει καμία πραγματική απόδειξη ότι η χρήση κάθε είδους απολυμαντικού στην οδοντόβουρτσα θα μειώσει τον κίνδυνο να αρρωστήσετε. Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ένα από αυτά τα προϊόντα, βεβαιωθείτε ότι έχει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Πότε να πρέπει να πετάτε την οδοντόβουρτσά σας
Ο καλύτερος τρόπος για τον περιορισμό των βακτηρίων στην οδοντόβουρτσα σας είναι η αντικατάσταση της σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Η Αμερικανική Οδοντιατρική επιτροπή συνιστά να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας κάθε τρεις με τέσσερις μήνες. Αν παρόλα αυτά οι τρίχες ξεφτίζουν, είστε άρρωστοι, ή έχετε ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, καλό είναι να την αλλάζεται πιο συχνά. Καλή στοματική υγιεινή

Κάθε φορά που μπαίνετε στον πειρασμό να παραλείψετε το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα, θυμηθείτε πόσα βακτήρια παραμονεύουν στο στόμα σας και τι μπορούν να κάνουν.

“Είναι τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες των ούλων, και τη φθορά, και τη κακή αναπνοή,” λέει ο Harms. “Βεβαιωθείτε ότι είστε επιμελής το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα ώστε να εξαλειφθούν ορισμένα από αυτά τα βακτηρίδια.” Ξέπλυμα το στόμα σας με αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα πριν ξεκινήσετε το βούρτσισμα μπορεί επίσης να βοηθήσει την εξάλειψη των βακτηρίων που θα μεταφερθούν στην οδοντόβουρτσά σας .
 4news.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια