Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Εξυπνη δίαιτα μετά το Πάσχα

Σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές μάς οδηγεί το άγχος να χάσουμε τα κιλά που πήραμε το Πάσχα.
Οι στερητικές δίαιτες οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς τα ανακτούμε και με το παραπάνω.
Η απώλεια βάρους προϋποθέτει θετική σκέψη και γενικότερες αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Το άγχος είναι δικαιολογημένο, αλλά ας σκεφτούμε ότι οι διατροφικοί«πειρασμοί» του Πάσχα παρασύρουν ακόμη και επαγγελματίες: «Ανήκω και εγώ στη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που θεωρεί τις εορταστικές λιχουδιές ως αναπόσπαστο κομμάτι του εορταστικού πνεύματος», αναφέρει στο «Εθνος» ο διαιτολόγος - διατροφολόγος κ. Τάσος Παπαλαζάρου.
«Αν προσπαθήσετε να απαλλαγείτε γρήγορα από τα περιττά κιλά των εορτών, πιθανόν όχι μόνο θα τα ξαναπάρετε, αλλά τις περισσότερες φορές και στο διπλάσιο», υποστηρίζει ο διατροφολόγος Τ. Παπαλαζάρου, που παροτρύνει να χάνετε όχι περισσότερο από ένα κιλό την εβδομάδα
«Το ζύγισμα μετά τις γιορτές έχει μια συνειδησιακού χαρακτήρα ιδιαιτερότητα, με τον δείκτη της ζυγαριάς να αμφισβητεί την επαγγελματική μου ακεραιότητα», λέει χαρακτηριστικά.
Η αύξηση του βάρους μετά τις γιορτές είναι απολύτως φυσιολογική, καθώς κρέας, αβγά, γλυκά, αναψυκτικά και αλκοόλ προσφέρονται σε ποσότητες δυσανάλογες της... οικονομικής κρίσης. Μελέτες δείχνουν ότι στο πασχαλιάτικο τραπέζι αναλογούν στον καθένα μας 3.000 θερμίδες και 1.325 μιλιγκράμ χοληστερίνης.
Αυτήν την ημέρα γινόμαστε βαρύτεροι κατά ένα κιλό και προσλαμβάνουμε επτά φορές περισσότερη χοληστερίνη σε σχέση με συνιστώμενες ποσότητες! Δεν είναι τυχαίο ότι την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα καταγράφεται αύξηση κατά 30% στην κίνηση των νοσοκομείων.
Η συρροή ασθενών με εμφράγματα, επεισόδια στηθάγχης, πίεσης, γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους καταδεικνύουν τις υπερβάσεις που προηγήθηκαν. Σύμφωνα με τον κ. Παπαλαζάρου, για να χάσουμε κιλά πρέπει να αποφεύγουμε κάποια χαρακτηριστικά λάθη, τα οποία έκανε και ο ίδιος: «Το βασικό είναι ότι αποφεύγω να κάνω το λάθος που έκανα τόσα χρόνια πριν γίνω διαιτολόγος. Να ακολουθώ, δηλαδή, αυστηρές αποτοξινώσεις -τύπου μόνο σαλάτες ή μόνο σούπες- προκειμένου να απαλλαγώ γρήγορα από τα περιττά κιλά των εορτών».
Η εμπειρία μου από τότε, σημειώνει, που εκ των υστέρων επιβεβαιώθηκε και από ερευνητικά δεδομένα, δείχνει ότι χάνοντας σε μία βδομάδα 3 ή και 4 κιλά δεν υπάρχει μακροχρόνιο όφελος. Οχι μόνο τα ξαναπαίρνουμε, αλλά τις περισσότερες φορές και στο διπλάσιο, καθώς η στέρηση μετά τις γιορτές συνοδεύεται συχνά από επιβραβευτική ή και στερητική υπερφαγία. Το σωστό, εξηγεί, είναι να χάνουμε τα κιλά των εορτών με τον ίδιο ρυθμό που χάνουμε βάρος οποιαδήποτε άλλη στιγμή του χρόνου, δηλαδή όχι περισσότερο από ένα κιλό την εβδομάδα. Σημαντική βοήθεια παρέχει η συνεχής σκέψη για το κίνητρο: «Οταν θέλω να χάσω βάρος, σκέφτομαι για ποιον λόγο θέλω να χάσω κιλά. Για να φοράω τα αγαπημένα μου ρούχα και να παίζω το αγαπημένο μου άθλημα ευχάριστα. Το υπενθυμίζω στον εαυτό μου κάθε φορά που πρόκειται να φάω». Στην απόκτηση σωστής σκέψης σχετικά με τη διατροφή συμβάλλει και η σωματική άσκηση. Ο κ. Παπαλαζάρου «κλέβει» από τη δουλειά του δύο δίωρα την εβδομάδα και ασκείται στο γυμναστήριο: «Δεν είναι τόσο οι θερμίδες που καταναλώνονται στην άσκηση, όσο το γεγονός ότι νιώθω να μπαίνω σε διάθεση υγιεινού τρόπου ζωής», εξηγεί.
Τι συμβουλεύει ο διατροφολόγος Τ. Παπαλαζάρου «Χρυσές» συμβουλές για απώλεια βάρους μετά το φαγοπότι Δέκα «χρυσές» συμβουλές για να χάσουμε τα κιλά του Πάσχα δίνει ο διατροφολόγος κ. Τάσος Παπαλαζάρου:
1. Αποφεύγουμε το μέγιστο διατροφικό σφάλμα που κάνουμε οι περισσότεροι κατά τις πασχαλινές μας διακοπές: έπειτα από μία μακρά περίοδο νηστείας, επιστρέφουμε δριμύτεροι στο κόκκινο κρέας και ιδίως στο λιπαρό. Το αρνί και τα εντόσθια, που συνήθως πρωταγωνιστούν στις πασχαλινές μας συνταγές, έχουν αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη. Μια καλή πρώτη κίνηση είναι να απέχουμε, για κάποιο διάστημα, από το κόκκινο κρέας και τα προϊόντα του, μειώνοντάς το σε λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Εναλλακτικά μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας προσφέρουν τα λειτουργικά τρόφιμα, καθώς πλέον κυκλοφορούν στην αγορά προϊόντα κρέατος όπως αλλαντικά, στα οποία έχει αντικατασταθεί το ζωικό λίπος με ελαιόλαδο.

2. Καταναλώνουμε σαλάτα σε κάθε κύριο γεύμα. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε πληθώρα βιταμινών και αντιοξειδωτικών στοιχείων, ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχονται στις σαλάτες θα μας βοηθήσουν να νιώσουμε πιο εύκολα χορτάτοι και να καταναλώσουμε έτσι μικρότερη μερίδα στο κύριο γεύμα. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι προτιμότερο να ξεκινάμε το γεύμα από τη σαλάτα.

3. Παίρνουμε καθημερινά πρωινό, το οποίο παρέχει ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στο ξεκίνημα της ημέρας. Μελέτες δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν πρωινό γεύμα επιτυγχάνουν καλύτερο έλεγχο του σωματικού τους βάρους.

4. Δεν αμελούμε την κατανάλωση σνακ. Επιλέγουμε κάποιο που να προσφέρει την απόλαυση που επιζητούμε, χωρίς να μας επιβαρύνει θερμιδικά. Προτιμούμε ένα υγιεινό και ολιγοθερμιδικό σνακ, όπως κράκερς ολικής άλεσης, μπισκοτάκια, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με μέλι, από μία τυρόπιτα ή μία σοκολάτα.

5. Παρότι μπορεί να τα χορτάσουμε κατά την περίοδο της νηστείας, τα όσπρια θα πρέπει να παραμείνουν στο εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο σε συχνότητα μία έως δύο φορές. Αποτελούν πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, καθώς και σημαντικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ενώ παράλληλα δεν έχουν σχεδόν καθόλου λίπος.

6. Επιλέγουμε προϊόντα «λάιτ», καθώς μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθειά για απώλεια βάρους. Τα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι) αλλά και τα τυριά χαμηλών λιπαρών μάς εφοδιάζουν με το πολύτιμο για τα οστά ασβέστιο, αλλά με λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με τα κανονικά. Τα «λάιτ» αναψυκτικά αποτελούν ίσως τις μοναδικές επιλογές «λάιτ» προϊόντων χωρίς καθόλου θερμίδες.

7. Ελέγχουμε καλύτερα τα ερεθίσματά μας. Στην προσπάθεια για απώλεια βάρους πρέπει να μάθουμε να αντιστεκόμαστε στους «πειρασμούς». Οταν βρεθούμε, λοιπόν, μπροστά σε ένα φαγητό ή γλυκό, στο οποίο δεν μπορούμε να αντισταθούμε, σκεφτόμαστε αν πραγματικά πεινάμε πριν απλώσουμε το χέρι.

8. Διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων. Δεν θέλουμε να πάει στράφι όλη μας η προσπάθεια, επειδή ένα τρόφιμο που θεωρούσαμε καθ’ όλα υγιεινό έχει τελικά περισσότερες θερμίδες ή κορεσμένα λιπαρά απ’ όσα νομίζαμε. Εκτός από τις θερμίδες και τα μακροθρεπτικά συστατικά, καλό είναι να ελέγχουμε και την περιεκτικότητα του κάθε προϊόντος σε αλάτι. Αν και δεν επιδρά στην αύξηση του σωματικού λίπους, η αυξημένη κατανάλωσή του σχετίζεται με άλλες δυσμενείς συνέπειες για την υγεία μας, με κυριότερη την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

9. Αν οι διατροφικές υπερβολές του πασχαλινού τραπεζιού επηρέασαν αρνητικά τη λειτουργία του εντέρου, θα πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα. Αυξάνουμε την πρόσληψη φυτικών ινών από τρόφιμα ολικής άλεσης, καθώς και φρούτα και λαχανικά. Αν χρειαστούμε επιπλέον βοήθεια, μπορούμε να βρούμε έναν πολύτιμο σύμμαχο στα συμπληρώματα φυτικών ινών.

10. Μετριάζουμε την κατανάλωση αλκοόλ. Αν αναλογιστούμε ότι το αλκοόλ μάς δίνει περίπου ίσες θερμίδες με το λίπος, είναι εύκολο να υπολογίσουμε την επίπτωση που έχει στο βάρος και σε άλλους τομείς της υγείας η υπερκατανάλωσή του. Οταν βρεθούμε σε κάποια βραδινή έξοδο, προτιμούμε το κρασί, το οποίο έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ σε σύγκριση με πιο «βαριά» ποτά, ενώ είναι πλούσιο και σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Ε Σ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια