Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Έφτιαξαν τεχνητό γυναικείο κόλπο!

Μεγάλο βήμα για την ιατρική αναγεννητική. Δημιουργήθηκε ο πρώτος τεχνητός κόλπος και δεν διαφέρει από τον κανονικό...
Η αναγεννητική ιατρική υπόσχεται την λύση σε όλους όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τα ζωτικά τους όργανα καθώς δημιουργήθηκαν τεχνητά μοσχεύματα σε....

εργαστήριο τα οποία και δόθηκαν σε γυναίκες με σοβαρά προβλήματα.
Ένα νέο κεφάλαιο στην ιατρική ανοίγει με το επίτευγμα που έγινε σε τέσσερις γυναίκες με σπάνιο γενετικό σύνδρομο που επέφερε σοβαρά προβλήματα στον κόλπο τους. Μάλιστα, οι δύο από αυτές είχαν γεννηθεί χωρίς κόλπο και με φυσιολογική μήτρα και με την βοήθεια της αναγεννητική ιατρικής αναπτύχθηκαν τέσσερις τεχνητοί κόλποι και εν τέλει μεταμοσχεύτηκαν σε αυτές με επιτυχία.
Το συγκεκριμένο γεγονός είναι ελπιδοφόρο για όλους όσους έχουν προβλήματα με τα ζωτικά τους όργανα καθώς πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια της αναγεννητικής ιατρικής. Τα προηγούμενα χρόνια οι γιατροί είχαν επιχειρήσει την δημιουργία εργαστηριακής τραχείας, ουρήθρας και ουροδόχου κύστεως αλλά τότε δεν τα είχαν καταφέρει.
Οι τέσσερις γυναίκες αποτελούν την εξαίρεση με τις εξετάσεις τους μάλιστα να δείχνουν ότι τα νέα τους όργανα δεν διαφέρουν καθόλου από τους υπόλοιπους φυσικούς ιστούς των γυναικών και μάλιστα, απέκτησαν το προσήκον μέγεθος καθώς τα νεαρά κορίτσια μεγάλωναν.
Σήμερα, οι τέσσερις γυναίκες είναι σεξουαλικώς δραστήριες και δεν έχουν αναφέρει κανένα παράξενο σύμπτωμα, σύμφωνα με την Καθημερινή. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν οι συγκεκριμένες γυναίκες μπορούν να αποκτήσουν παιδιά αλλά το γεγονός ότι έχουν φυσιολογική έμμηνο ρήση υποδεικνύει ότι οι ωοθήκες τους λειτουργούν κανονικά εξηγεί ο δρ Αντονι Ατάλα, διευθυντής του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής στο ιατρικό κέντρο Ουέικ Φόρεστ της βόρειας Καρολίνας.
Η μελέτη του δρ Ατάλα και των συνεργατών του δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet και αναφέρει ότι το επίτευγμα είναι το τελευταίο μιας σειράς αναλόγων προσεγγίσεων στον χώρο της αναγεννητικής ιατρικής.
Στις προηγούμενες μελέτες, η ομάδα του δρ Ατάλα χρησιμοποιούσε την ίδια προσέγγιση για την κατασκευή οργάνων, ωστόσο δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη μελέτη, είναι η πρώτη που απέδειξε ότι είναι δυνατή η κατασκευή του γυναικείου κόλπου στο εργαστήριο με την βοήθεια κυττάρων του ασθενούς, ενώ το συγκεκριμένο γεγονός γεννά πολλές ελπίδες σε όλες τις γυναίκες που χρειάζονται πλαστικές επεμβάσεις.
Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη του δρ Ατάλα, γεννήθηκαν με σύνδρομο Μάγιερ-Ροκιτάνσκι-Κάστερ Χάουζερ. Η συγκεκριμένη γενετική ασθένεια είναι σπάνια και όσες γυναίκες την έχουν, η μήτρα και ο κόλπος τους δεν έχουν αναπτυχθεί φυσιολογικά και σε άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχουν. Όσες πάσχουν από την διαταραχή, αναζητούν θεραπεία όταν φθάνουν στην εφηβική ηλικία ενώ «δεν έχουν έμμηνο ρήση και αυτό σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί πολύ έντονους πόνους στην κοιλιά».
Τα κορίτσια που έλαβαν μέρος στην μελέτη ήταν ηλικίας από 13 έως 18 ετών όταν χειρουργήθηκαν το 2008.
Οι ερευνητές για να δημιουργήσουν τα όργανα συγκέντρωσαν μικρό αριθμό κυττάρων ιστού των γεννητικών οργάνων και καλλιέργησαν εργαστηριακά δύο τύπους κυττάρων: μυϊκά και επιθηλιακά. Μετά από ένα μήνα τα στρώματα των κυττάρων τοποθετήθηκαν πάνω σε «σκαλωσιές» από κολλαγόνο με αποτέλεσμα τα μοσχεύματα να πάρουν το σχήμα που ήθελαν οι επιστήμονες. Στη συνέχεια δημιούργησαν μία κοιλότητα στο σώμα κάθε κοπέλας και τοποθέτησαν το μόσχευμα και σε έξι μήνες το νέο όργανο δεν μπορούσε να διακριθεί από τους υπόλοιπους ιστούς.
.pireasnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια