Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Διαδικασίες για προσλήψεις ΑμεΑ στο Δημόσιο

Εξαγγελία Κεγκέρογλου στο Ευρωπαϊκό φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία
Ξεκινούν σύντομα οι διαδικασίες για την κάλυψη σε ποσοστό 5%, των θέσεων που προκηρύσσονται στο δημόσιο από άτομα με αναπηρία, και άλλες προστατευόμενες κατηγορίες.
Την εξαγγελία έκανε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ανοίγοντας τις εργασίες της....

δεύτερης μέρας της κοινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Το ποσοστό του 5% είχε προβλεφθεί από το νόμο 2643/98. Σύμφωνα με τις διατάξεις του, τα ΑμεΑ, οι πολύτεκνοι και άλλες προστατευόμενες κατηγορίες μπορούν να προσληφθούν στις Δημόσιες Υπηρεσίες, στα ΝΠΔΔ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταλαμβάνοντας τα 3/8 του αριθμού των θέσεων που αντιστοιχούν σε κάθε διαγωνισμό προσλήψεων, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Η διάταξη είχε ατονήσει λόγω της αναστολής διορισμών έως το 2016.

Πρόσφατα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως «ξεπάγωσαν» οι διορισμοί ατόμων που ανήκουν σε αυτές της κατηγορίες και είχαν πετύχει σε προκηρύξεις προηγούμενων ετών για θέσεις στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στη σημερινή συνεδρίαση ο κ. Κεγκέρογλου, διαβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα θα στηρίξει την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, όπως αυτή θα διαμορφωθεί από τη σημερινή συνάντηση.

Ακόμη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των ατόμων με αναπηρία έχει ήδη συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας, ειδική επιστημονική επιτροπή υπό τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κοκκόρη, η οποία αναμένεται να προσθέσει κατηγορίες στις 43 που υφίστανται και δίνουν οριστικά αναπηρική σύνταξη, χωρίς να απαιτείται οι ασφαλισμένοι να «περνούν» από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Πρόσφατα, επίσης, και προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για την εξέταση των αιτήσεων πιστοποίησης αναπηρίας, αποφασίστηκε με νομοθετική ρύθμιση η μόνιμη υπαγωγή στο Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕΠΑ των γιατρών που συμμετείχαν στις επιτροπές ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε περισσότερες υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ, ανά μήνα με σκοπό τη δραστική μείωση του χρόνου αναμονής των εκκρεμών αιτημάτων.

Ήδη, για το διάστημα από 20 έως 28 Φεβρουαρίου έχουν προγραμματιστεί 540 επιτροπές, για την εξέταση 11.734 αιτημάτων πιστοποίησης αναπηρίας και για το Μάρτιο 1.393 επιτροπές για την εξέταση 28.917 αιτημάτων.

Εναντίον των προγραμμάτων λιτότητας που κυριαρχούν στην Ευρώπη τάχθηκε κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΕΣΑμεΑ και του Φόρουμ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, που τόνισε ότι στραγγαλίζουν τα δικαιώματα των ευπαθών ομάδων.

Χαρακτήρισε το 2014 εξόχως δύσκολη και μεταβατική περίοδο για τα θέματα των ΑΜΕΑ της Ευρώπης αφού όπως υποστήριξε αναμένεται μετά τις ευρωεκλογές να υπάρξουν διαφορετικοί συσχετισμοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών οπότε και μπορεί να χρειαστεί «να κληθούμε να εκπαιδεύσουμε πολιτικούς που θα έρθουν στο προσκήνιο αλλά δεν θα γνωρίζουν τα θέματα που μας απασχολούν».

«Να μην αφήσουμε την οικονομική κρίση να μετατραπεί σε κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρία» ανέφερε από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Θωμάς Κλεισιώτης, και πρόσθεσε ότι η κρίση από το 2008 έχει πλήξει τις κατηγορίες αυτές «με ιδιαίτερη σφοδρότητα». Ζήτησε τέλος την αλλαγή του τρόπου πιστοποίησης της αναπηρίας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα «με την αξιοποίηση καλών πρακτικών που εφαρμόζονται στις πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης».

Το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, που ολοκληρώνεται αργότερα απόψε, διεξάγεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Αθήνα και έχει χαρακτηρισθεί επίσημη εκδήλωση της ελληνικής προεδρίας
 .

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια