Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Δεν θέλουμε άλλες αδύνατες πριγκίπισσες

Περίπου 25.000 άτομα έχουν υπογράψει μέχρι τώρα την αίτηση για πιο χοντρές πριγκίπισσες στις ταινίες του Disney. Την αίτηση με τον υπότιτλό “Κάθε σώμα είναι όμορφο” ξεκίνησε η Jewel Moore, μια 22χρονή φοιτήτρια από τις Η.Π.Α. στην ιστοσελίδα συγκέντρωσης υπογραφών Change.org.
H Moore δήλωσε:

“Είμαι υπέρβαρη κοπέλα και ξέρω αρκετές ακόμα σαν εμένα που παλεύουν με την αυτοπεποίθησή και χρειάζονται ένα υπέρβαρο πρότυπο στα media” και συνέχισε λέγοντας: “Θα έκανε καλό σε ένα κόσμο που τα media βομβαρδίζουν τις υπέρβαρες κοπέλες συνεχώς με εικόνες που τις κάνουν να νιώθουν άσχημες και ότι δεν ταιριάζουν με τα στάνταρ που προβάλλονται”. ”Και φυσικά όχι μόνο για τις κοπέλες αλλά και για τα μικρά αγόρια που μεγαλώνοντας, δεν πρέπει να νομίζουν ότι οι γυναίκες με τις οποίες θα βγουν, πρέπει να είναι τέλειες.” είπε σε δηλώσεις της στο Yahoo η Moore.

Παραδοσιακά οι ηρωίδες του Disney παρουσιάζονται στις ταινίες ως αδύνατες και άψογο σώμα ανάλογο των ρετουσαρισμένων φωτογραφιών των σταρ που δημοσιεύονται στα περιοδικά και στο internet. Ακόμα και οι πιο πρόσφατες (Tangled, Brave) που είναι περισσότερο δυναμικές και λιγότερο αφοσιωμένες στο ρομάντζο που περιέχει κάθε ταινία του εν λόγω studio, διατηρούν το σώμα μοντέλου και συμβαδίζουν με το ψυχαναγκαστικά αδύνατο πρότυπου προβάλλεται από τα media. Τον τελευταίο καιρό η Disney δέχεται αρκετή κριτική ως προς το σωματότυπο και την παρουσίαση των ηρωίδων της. Πρόσφατα ένα ακόμη petition από το ίδιο site “κέρδισε” την υποστήριξη και της σκηνοθέτιδος του βραβευμένου με Oscar, Brave που περιέγραψε ως απαίσια την προσπάθεια να κάνει η εταιρία αισθητικό ρεκτιφιέ στο σώμα και το στιλ της ψηφιακής της πρωταγωνίστριας.

Αν μπορούμε να δώσουμε κάποιο credit στη Disney τότε αυτό θα ήταν η πρωταγωνίστρια του The Princess and the Frog που έσπασε το πρώτο ταμπού της παράδοσης της Disney γιατί ήταν μαύρη σε αντίθεσή με το εντελώς λευκό ιστορικό της εταιρίας σε αυτούς τους ρόλους.
Το θέμα είναι επίκαιρο αυτές τις μέρες στα media αφού  πριν μια εβδομάδα, η βασική σχεδιάστρια της κούκλας Barbie, Kim Culmone υπερασπίστηκε τις αναλογίες της κούκλας λέγοντας ότι τα παιδιά δεν επηρεάζονται από τη μορφή της κούκλας για να δημιουργήσουν σωματικά πρότυπα και  ότι η Barbie είναι φτιαγμένη έτσι ώστε το σώμα της να βολεύει στο ντύσιμό.

Σίγουρα πάντως υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν για να ξεπεραστεί αυτό το αδύνατο πρότυπο και η Disney μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο προς την προώθηση αυτού του ζητήματος γιατί είναι κάτι που όπως φαίνεται είναι απαίτηση τόσο του κοινού όσο και των δημιουργών των ταινιών.

Μπορείτε αν θέλετε να υπογράψτε την αίτηση εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια