Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Soccket: μπάλα ποδοσφαίρο​υ παράγει ηλεκτρικό ρεύμα

Το ποδόσφαιρο επιστράτευσε η αμερικανική εταιρεία Uncharted Play, για να δώσει τέλος στις τοξικές αναθυμιάσεις από τις λάμπες κηροζίνης που χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Συγκεκριμένα, η Uncharted Play ανέπτυξε τη....

Soccket, μία μπάλα ποδοσφαίρου που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο αποθηκεύει σε μια ενσωματωμένη μπαταρία. Έτσι, μόλις 30 λεπτά παιχνιδιού είναι αρκετά για να κρατήσουν μία λάμπα LED σε λειτουργία για τρεις ώρες.
Πίσω από την εταιρεία και την εφεύρεση βρίσκονται οι Jessica Matthews και Julia Silverman, οι οποίες πρωτοσκέφτηκαν την ιδέα το 2008, όταν ως φοιτήτριες στο Χάρβαρντ ανέλαβαν ένα πρότζεκτ για «πράσινες» τεχνολογίες. Ο μηχανισμός παραγωγής ρεύματος δεν έχει αλλάξει από τότε: ένας μαγνήτης ταλαντώνεται γύρω από ένα κύκλωμα μέσα στην μπάλα, όση ώρα αυτή κινείται, δημιουργώντας ρεύμα που αποθηκεύεται στην ενσωματωμένη μπαταρία.
Μέσα από διαδοχικές βελτιώσεις, στη σημερινή της εκδοχή η Soccket είναι αδιάβροχη και αρκετά ανθεκτική. Επίσης, στο εσωτερικό της υπάρχει ελαφρύς αφρός, ώστε να μην ξεφουσκώνει. Έτσι, ζυγίζει μόλις 80 γραμμάρια παραπάνω από μία κανονική μπάλα, ένα επιπλέον βάρος που δεν δημιουργεί πρόβλημα στο παιχνίδι. Όπως παραδέχονται οι δύο Αμερικανίδες, το μόνο που δεν μπόρεσαν να «αντιγράψουν» απόλυτα είναι ο τρόπος που αναπηδά μια συμβατική μπάλα ποδοσφαίρου, κάτι που πιστεύουν ότι θα καταφέρουν σε μια επόμενη παραλλαγή της Soccket.
Πριν ξεκινήσει τις online λιανικές πωλήσεις, τον περασμένο Φεβρουάριο η Uncharted Play πραγματοποίησε μία πετυχημένη καμπάνια χρηματοδότησης μέσω του σάιτ Kickstarter, ενώ εξασφάλισε χορηγίες από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες. Με αυτά τα χρήματα, έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να μοιράσει περίπου 9.000 μπάλες, κυρίως στο Μεξικό, τη Νότια Αφρική, τη Νιγηρία και την Τανζανία. Μάλιστα, κατά την περιοδεία του στην Αφρική τον περασμένο Ιούλιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δοκίμασε τη Soccket στην Τανζανία. Όπως είναι φυσικό, η φωτογραφία του Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που έκανε κεφαλιά με την μπάλα, έκανε τον γύρο του κόσμου.
Οι ιδρύτριες της Uncharted Play αισιοδοξούν πως η δημοσιότητα θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμη περισσότερες χορηγίες και αρκετές online παραγγελίες, με στόχο να αυξήσουν την παραγωγή σε 50.000 Soccket τον χρόνο.www.energypress.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια