Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Έρευνα ΣΟΚ! Αύξηση του ποσοστού των ΑμεΑ

Αύξηση 16% των παιδιών με κάποια μορφή αναπηρίας την τελευταία δεκαετία
Την τελευταία δεκαετία έχει παρουσιαστεί αύξηση του ποσοστού των παιδιών με κάποια μορφής αναπηρίας κατά 16% περίπου.
Τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας παρουσίασαν....

τα υψηλότερα ποσοστά αναπηρίας, αλλά όχι τη μεγαλύτερη αύξηση.
Η έρευνα έδειξε ότι η μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού παρουσιάστηκε σε παιδιά που προέρχονταν από οικογένειες με υψηλό εισόδημα.
Η έρευνα, που έγινε με επικεφαλή ερευνήτρια την καθηγήτρια Amy J. Houtrow του Πανεπιστημίου Pittsburgh School of Medicine, έδειξε επίσης πως οι ειδικές ανάγκες που σχετίζονται με φυσικές-σωματικές αναπηρίες έχουν μειωθεί, ενώ οι ειδικές ανάγκες που σχετίζονται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές ή με ψυχικά προβλήματα έχουν ραγδαία αύξηση, κυρίως στα παιδιά κάτω των 6 ετών.
Περίπου 6 εκατομμύρια παιδιά διαγνώσθηκαν με κάποια μορφή αναπηρίας κατά την περίοδο 2009-2010, δηλαδή ένα εκατομμύριο περισσότερα παιδιά από τον αντίστοιχο αριθμό κατά την περίοδο 2001-2002.
Η Δρ. Houtrow και οι συνεργάτες της θέλησαν να εξετάσουν πιο προσεκτικά τις συνθήκες και τους κοινωνικο-δημογραφικούς παράγοντες που σχετίζονται με την αναπηρία.
Έτσι, ανέλυσαν δεδομένα από την National Health Interview Survey που συλλέχθηκαν κατά την χρονική περίοδο 2001-2002 και τα στοιχεία της έρευνας την περίοδο 2009-2010. Συνολικά συμμετείχαν 102.468 γονείς παιδιών ηλικίας από 0-17 ετών.
Οι ερευνητές κατέταξαν τις συνθήκες αυτές σε 3 κατηγορίες: φυσικές, νευροαναπτυξιακές/ψυχικής υγείας και άλλης μορφής συνθήκες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το ποσοστό των παιδιών με αναπηρία έχει αυξηθεί κατά 16,3 τοις εκατό.
 Όπως τόνισε η ερευνήτρια Δρ. Houtrow η έρευνα δεν μπορεί να δείξει την αιτία αυτής της αύξησης, και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να γίνουν κι άλλες έρευνες για να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά.
Φώτης Παπαναστασίου
Ειδικός Παιδαγωγός
www.eidikospaidagogos.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια