Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Παιδική Παχυσαρκία: Οδηγίες προς γονείς

Παιδική Παχυσαρκία Obesity
Καθώς η παιδική παχυσαρκία έχει αρχίσει να λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις, πολλοί είναι οι γονείς που αναρωτιούνται τι είναι αυτό που φταίει και τι μπορούν να κάνουν για να αλλάξουν την κατάσταση.
Φταίνε αυτοί που δεν έδωσαν σημασία πιστεύοντας ότι τα παραπάνω κιλά θα γίνουν μπόι; Φταίνε τα παιδιά που έχουν το μυαλό τους στα γλυκά και το έτοιμο φαγητό (junkfood); Φταίνε τα κυλικεία των σχολείων;
Φταίει το φορτωμένο τους πρόγραμμα που επιβάλλει καθιστική ζωή ή μήπως οι διαφημίσεις στην τηλεόραση που τους πείθουν πως τα σοκολατένια γλυκίσματα είναι το ιδανικό υγιεινό σνακ επειδή περιέχουν γάλα; (!)
Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουν βάλει το χεράκι τους και γι’αυτό θα ήταν άδικο να τα βάλουμε με τα παιδιά, τη στιγμή που μεγαλώνουν με τόσους πειρασμούς γύρω τους και όταν είναι προφανές ότι δεν έχουν την ωριμότητα να χειριστούν την κατάσταση μόνα τους. Θα χρειαστούν λοιπόν βοήθεια από ποιον άλλο εκτός από την οικογένειά τους;
Η οικογένεια λοιπόν αποτελεί παράγοντα κλειδί σε περιπτώσεις παιδικής παχυσαρκίας. Είναι αυτή που θα δημιουργήσει ένα υγιές και υποστηρικτικό περιβάλλον. Πρέπει, δηλαδή, να γίνει αντιληπτό ότι, εκτός από τα παιδί, είναι σημαντικό και οι γονείς να είναι πρόθυμοι για αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Οι παρακάτω συμβουλές θα σς βοηθήσουν να κάνετε μια καλή αρχή:
Παιδική Παχυσαρκία γονείς Obesity
Σχετικά με τη συμπεριφορά σας
Αρχικά, μην κάνετε αυθαίρετες δίαιτες στα παιδιά σας. Η παιδική και εφηβική ηλικία είναι φάση ανάπτυξης και ο περιορισμός της τροφής μπορεί να εμποδίσει όχι μόνο την αύξηση του ύψους, αλλά και την ποιότητα των οστών και τη γενικότερη υγεία του οργανισμού (π.χ. ζαλάδες, αναιμία κ.ά).

Είστε παράδειγμα προς μίμηση – μην το ξεχνάτε. Είναι γεγονός ότι οι πράξεις φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα από τα λόγια. Εάν το παιδί δει εσάς να τρώτε σαλάτα στο τραπέζι, να σπάτε ξηρούς καρπούς για απογευματινό σνακ, να παίρνετε φρούτα μαζί σας στη δουλειά, θα παραδειγματιστεί και θα ακολουθήσει. Το να του λέτε τι είναι υγιεινό και τι πρέπει να φάει, ενώ εσείς οι ίδιοι δεν το κάνετε, δεν μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σταματήστε τους καβγάδες για το φαγητό. Εάν συνεχώς μετράτε τις μπουκιές του, το τι τρώει και τι δεν τρώει, τις σοκολάτες που βρίσκετε κρυμμένες στην τσάντα του ή κάτω από το μαξιλάρι, θα προκαλέσετε την αντιδρασή του και άρνηση να συνεργαστεί. Κάντε λοιπόν υπομονή και μην τα παρατάτε με την πρώτη δυσκολία. Πρέπει να είστε σύμμαχοι σε αυτόν τον αγώνα και όχι εχθροί.

Μην κάνετε δίαιτα μπροστά στα παιδιά σας. Το να βλέπει ένα παιδί το γονιό του να μπαίνει κάθε τόσο στη διαδικασία μιας στερητικής δίαιτας, να τον ακούει να παραπονιέται, να πεινάει, να εξαντλείται, να πρέπει να χάσει τόσα κιλά, κάθε άλλο παρά θετική επίδραση θα έχει. Ειδικά όταν μια κόρη ακούει τη μητέρα να ξεκινάει κάθε μήνα και άλλη δίαιτα, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι και να βρεθεί αντιμέτωπη με τις διατροφικές διαταραχές (οι οποίες έχουν έξαρση στην εφηβεία). Είναι προτιμότερο λοιπόν να δίνετε έμφαση στην υγεία και όχι στην εμφάνιση.

Αναγνωρίστε το μερίδιο ευθύνης σας. Είναι λογικό να μην γνωρίζετε τα πάντα γύρω από την υγιεινή διατροφή και να έχετε κάνει και εσείς κάποια λάθη, ενδεχομένως εν αγνοία σας. Όμως, καλό είναι να τα παραδεχτείτε και να μην ρίχνετε όλη την ευθύνη στο παιδί. Σημασία έχει να είστε πρόθυμοι να κάνετε μια καινούρια αρχή!

Σχετικά με την Ψυχολογία του παιδιούΜιλήστε με το παιδί σας. Συζητήστε για τι το απασχολεί και πώς αισθάνεται γύρω από αυτό το θέμα. Τονώστε την αυτοπεποίθησή του και κάντε το να σας εμπιστευτεί. Είναι σημαντικό να το βοηθήσετε να αποβάλλει την αρνητική εικόνα για τον εαυτό του.

Δείξτε του ότι το αγαπάτε ακόμα κι αν είναι υπέρβαρο. Κάντε το να νιώθει ασφάλεια. Σε αυτή τη φάση χρειάζεται υποστήριξη και ενθάρρυνση και όχι να το κατηγορείτε για τα παραπάνω κιλά. Επίσης, είναι σημαντικό να μην το αντιμετωπίζετε σαν άρρωστο ή αδύναμο.

Σιγουρευτείτε για την ψυχολογία του. Πολλά παιδιά έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση ή αντιμετωπίζουν προβλήματα από συνομιλήκους τους λόγω της εμφάνισής τους. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από ειδικό. Ακόμη κι αν το παιδί αρνηθεί, μπορείτε εσείς να κάνετε μια επίσκεψη προκειμένου να σας δοθούν συμβουλές.
Παιδική Παχυσαρκία
Σχετικά με τις Διατροφικές αλλαγές
Αλλάξτε συνήθειες όλοι μαζί οικογενεακώς! Αγοράστε υγιεινά τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά και μειώστε τα επεξεργασμένα και το έτοιμο φαγητό. Θυμηθείτε: ό,τι μπει στο καλάθι του super market αυτό θα καταναλωθεί!

Συχνά γεύματα. Φροντίστε το παιδί να ξεκινάει τη μέρα του με σπιτικό πρωινό. Επίσης στο σχολείο καλό θα ήταν να έχει για κολατσιό κάτι που εσείς του ετοιμάσατε, ώστε να μη καταφεύγει στις ανθυγιεινές λύσεις του κυλικείου. Το μεσημεριανό και το δείπνο είναι δυο ακόμη βασικά γεύματα και στο ενδιάμεσο δώσε του ένα υγιεινό σνακ και όχι σοκολάτες και γαριδάκια (που συνήθως βρίσκονται κάπου κρυμμένα στο σπίτι για “ώρα ανάγκης”).

Μαγειρέψτε όλοι μαζί. Εάν δείξετε ενθουσιασμό για μια υγιεινή συνταγή και αποφασίσετε να βοηθήσετε όλοι στο μαγείρεμα, τότε και θα περάσετε καλά και στο τέλος το παιδί θα δοκιμάσει αυτό που το ίδιο έφτιαξε!
Επιτρέψτε περιστασιακά κάποιες λιχουδιές. Εάν ξαφνικά κόψετε όλες τις «κακές» του συνήθειες, τότε κάποια στιγμή το παιδί από τη στέρηση ή από αντίδραση θα βρει τρόπο να καταναλώσει κρυφά από εσάς τα απαγορευμένα. Επομένως, μην είστε πολύ αυστηροί με κάποιες τροφές. Όμως, μην τις χρησιμοποιείτε και σαν επιβράβευση, για κάθε στόχο που πετυχαίνει.
Παιδική Παχυσαρκία Obesity
Σχετικά με τη Φυσική Δραστηριότητα
Μην περιμένετε να ανταποκριθεί αμέσως. Είναι σχεδόν αναμενόμενο πως εάν το παιδί δεν είναι συνηθισμένο στη γυμναστική, δεν θα δείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Γι’αυτό ξεκινήστε με μικρές αλλαγές π.χ. βόλτα με το ποδήλατο ή περπάτημα προς και από το σχολείο.

Αφήστε το να επιλέξει κάποιο άθλημα. Είναι σημαντικό να κάνει κάτι επειδή του αρέσει και όχι επειδή πρέπει. Υπάρχουν τόσα αθλήματα και δραστηριότητες που κάποιο θα του τραβήξει την προσοχή. Προσέξτε όμως, να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό, καθώς πολλά παιδιά λόγω των παραπάνω κιλών δυσκολεύονται σε απαιτητικά αθλήματα (π.χ. αντοχής), με αποτέλεσμα να απογοητεύονται και να τα παρατάνε. Γι’αυτό μην ξεχνάτε να το επιβραβεύετε για την όποια απόδοση.

Γίνετε και εσείς δραστήριοι μαζί με το παιδί σας. Μειώστε οικογενειακώς τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση και την καθιστική ζωή και βγείτε έξω! Οργανώστε οικογενειακές εξόδους και τονίστε τη σημασία της άσκησης για την ενδυνάμωση του οργανισμού (π.χ γερά κόκκαλα, γινόμαστε πιο δυνατοί) και όχι για την απώλεια βάρους. Ακόμα κι όταν ο καιρός δεν το επιτρέπει, δοκιμάστε βιντεοπαιχνίδια άθλησης και χορού που κυκλοφορούν στην αγορά τον τελευταίο καιρό ή κάποιο διασκεδαστικό βίντεο από το διαδύκτιο.

Γενικά, μην πανικοβάλεστε και μην μεταφέρετε άγχος στο παιδί. Ξεκινήστε με μικρά βήματα και θα δείτε ότι μέρα με τη μέρα η κατάσταση θα βελτιώνεται. Ακόμα κι αν στην αρχή σας φαίνεται βουνό, εάν πάρετε την απόφαση να αλλάξετε τη ζωή σας οικογενειακώς, σύντομα θα παρατηρήσετε αλλαγές που θα σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα και αυτό θα σας δίνει ώθηση να συνεχίσετε!Πελαγία Δαμιανού-Διατροφολόγος-Διαιτολόγος - www.behealthybehappybeyou.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια