Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πόσο ασφαλές είναι το βερνίκι νυχιών;

Το 2006 ξεκίνησαν καμπάνιες ενημέρωσης στην Αμερική, καθώς οι Αρχές Δημόσιας Υγείας διαμαρτυρήθηκαν για τρεις βλαβερές ουσίες στα μανό, γνωστές και ως «το τοξικό τρίο».
Αυτές οι ουσίες ήταν ένα γνωστό καρκινογόνο, η φορμαλδεΰδη, η οποία χρησιμοποιείται ως σκληρυντικός παράγοντας, και....

δύο υλικά που συνδέονται με προβλήματα ανάπτυξης: το τολουόλιο, για ομοιόμορφο χρώμα, και ο φθαλικός διβουτυλεστέρας (DBP), για ενισχυμένη ελαστικότητα και λάμψη.
Από τότε, πολλές εταιρίες καλλυντικών απέσυραν τα προϊόντα που περιείχαν αυτά τα συστατικά και σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τις επικίνδυνες τοξικές ουσίες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τη χρήση του DBP στα καλλυντικά, όμως ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει εφαρμόσει τέτοιου είδους μέτρα.
Ακόμη και οι πολύ μικρές ποσότητες αυτών των ουσιών μπορεί να απορροφηθούν από το δέρμα ή τα νύχια.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι το βερνίκι νυχιών δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία όταν χρησιμοποιείται περιστασιακά, όμως ορισμένες ευπαθείς ομάδες μπορεί να αντιμετωπίσουν αρνητικά συμπτώματα κατά την επαφή ή την εισπνοή.
Οι ερευνητές εκφράζουν ανησυχίες για τα άτομα που εργάζονται σε κέντρα αισθητικής, λόγω της συχνής επαφής με τα καλλυντικά και επίσης τονίζουν ότι τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία τις τοξικές ουσίες.
onmed.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια