Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα ιατρικά δεδομένα για τον Μίκαελ Σουμάχερ

Ζητούμενο για την ομάδα των θεραπόντων ιατρών είναι να χαμηλώσει η πίεση του εγκεφάλου, να πέσει κάτω από 20 -που είναι το «φράγμα» και για κάθε απόπειρα ξυπνήματος του ασθενή από την καταστολή.
Μια πολύ δύσκολη μάχη δίνει ο Μίκαελ Σουμάχερ.
Το πιο κρίσιμο σημείο, με το οποίο παλεύουν οι γιατροί, είναι η πίεση -πρόκειται για την ενδοκρανιακή πίεση που ασκείται στον εγκέφαλο, λόγω του αιμορραγικού οιδήματος.
Ζητούμενο για την ομάδα των θεραπόντων ιατρών είναι να χαμηλώσει η πίεση του εγκεφάλου, να πέσει κάτω από 20 -που είναι το «φράγμα» και για κάθε απόπειρα ξυπνήματος του ασθενή από την καταστολή.
Σε ανάλογες περιπτώσεις, ο ασθενής υποβάλλεται σε φαρμακολογική θεραπεία, ενώ γίνεται και παροχέτευση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού για μία με δύο εβδομάδες.
Αν η πίεση όχι μόνο δεν χαμηλώνει ούτε έστω σταθεροποιείται, αλλά βαίνει συνεχώς αυξανόμενη, η
κατάσταση περιπλέκεται.
Κι αυτό, διότι, όπως εξηγεί κορυφαίος νευροχειρουργός, αυτό που έχει σημασία στην  εγκεφαλική αιμορραγία και συνεπώς στην πίεση που προκαλεί είναι ποια σημεία του εγκεφάλου πλήττει και πως αυτό μεταφράζεται σε βλάβες των ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού.
Μπορεί πχ λόγω της πίεσης να πλήττονται η ομιλία ή η κίνηση, μπορεί όμως να πλήττονται η αναπνευστική ή η καρδιακή λειτουργία.
Σε ό,τι αφορά την κρανιοεγκεφαλική κάκωση του Μίκαελ Σουμάχερ, ο ειδικός επισημαίνει ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί τι είδους αιμάτωμα έχει εκδηλώσει ο ασθενής. Αν πρόκειται πχ για επισκληρίδιο, για υποσκληρίδιο αιμάτωμα ή για παρεγχυματικό αιμάτωμα, καθώς, ανάλογα με την περίπτωση, κλιμακώνεται ο βαθμός σοβαρότητας, αντιμετώπισης και πρόγνωσής τους.
Το γεγονός, πάντως, ότι ο Γερμανός οδηγός της Formula 1 είχε τις αισθήσεις του και ήταν σε επικοινωνία με τους γύρω του μετά το ατύχημα, αλλά στη συνέχεια άρχισε να είναι ανήσυχος και να επιδεινώνεται νευρολογικά, δεν θεωρείται σε γενικές γραμμές καλή ένδειξη από τους ειδικούς.
Η ανησυχία χαρακτηρίζεται ως ένα πρώιμο σύμπτωμα της βαριάς εγκεφαλικής κάκωσης, η οποία βεβαίως αποδεικνύεται με την απεικονιστική εξέταση.
Εξίσου αστάθμητος παράγοντας στο περιστατικό του Σουμάχερ αποτελεί ο χρόνος που μεσολάβησε από τον τραυματισμό του μέχρι τη μεταφορά του στο νοσοκομείο και στη συνέχεια μέχρι την υποβολή του σε χειρουργική επέμβαση.
Οι νευροχειρουργοί, πάντως, επισημαίνουν ότι η καλή πρόγνωση μιας κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης εξαρτάται πολύ από την άμεση και αποτελεσματική χειρουργική επέμβαση.
Επί της ουσίας, λένε, όλα κρίνονται μέσα στις πρώτες τρεις-τέσσερις ώρες από τον τραυματισμό.
.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια