Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα σπουδαιότερα σινεμά - αξιοθέατα του κόσμου

Απολαμβάνουμε τις αγαπημένες μας ταινίες σε μερικούς από τους πιο ιδιαίτερους κινηματογράφους τεσσάρων ηπείρων, που φιγουράρουν στις λίστες των μεγαλυτέρων ταξιδιωτικών sites - CNN, Travel & Leisure κλπ.:

*  CINE THISIO
ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ.
Ανοιχτό από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, το παλαιότερο θερινό σινεμά της Αθήνας (μετράει αισίως 78 χρόνια λειτουργίας) φημίζεται για την ειδυλλιακή θέα προς το Βράχο της Ακρόπολης και τον φωτισμένο Παρθενώνα.
Η ρετρό ατμόσφαιρα ολοκληρώνεται με τη μυρωδιά του γιασεμιού που πλημμυρίζει τον κήπο, ενώ το κυλικείο προσφέρει σπιτική  βυσσινάδα, αυγοτάραχο από το Μεσολόγγι και τσίπουρο από το Αγρίνιο. Εδώ οι θεατές απολαμβάνουν επί της οθόνης τόσο μπλοκμπάστερ όσο και κλασικές ταινίες εποχής.
www.cine-thisio.gr
*  FILM FORUM
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΗΠΑ.
Η αρχιτεκτονική και η διακόσμηση του κτιρίου δεν έχουν κάτι το ιδιαίτερο. Αυτό που καθιστά τον συγκεκριμένο κινηματογράφο ξεχωριστό είναι το εύρος του προγράμματος προβολών του, το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να ικανοποιεί τα απαιτητικά των απανταχού σινεφίλ. Ολονύχτια αφιερώματα σε πρωτοπόρους σκηνοθέτες, προβολές ευρωπαϊκών ταινιών, αλλά και μίνι σειρές, είναι μόνο από τα αριστουργήματα που μπορεί κάποιος να απολαύσει εδώ.
Για την ιστορία, ο κινηματογραφικός μαραθώνιος που πραγματοποιήθηκε πέρυσι με θέμα το γαλλικό σινεμά εποχής περιλάμβανε 53 κλασικές ταινίες από το 1928 έως το 1960, διήρκεσε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο και τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν!.
www.filmforum.org
*  GRAUMAN'S CHINESE THEATRE
ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ, ΗΠΑ.
Οι κάτοικοι του Λος Άντζελες το έχουν συνηθίσει και η όψη του δεν τους εντυπωσιάζει πια. Οι τουρίστες, αντίθετα, γουρλώνουν τα μάτια και βγάζουν κραυγές ενθουσιασμού καθώς στέκονται στην ουρά για να παραλάβουν τα εισιτήριά τους από το ταμείο. Πρόκειται για τον πιο διάσημο κινηματογράφο στην πρωτεύουσα του σινεμά, αφού εδώ πραγματοποιούνται αρκετές παγκόσμιες πρεμιέρες.
Με οριεντάλ διακόσμηση, κόκκινους τοίχους και τα αποτυπώματα των άκρων μεγάλων σταρ να κοσμούν την είσοδο, ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί διαχρονική αξία στην κινηματογραφική κληρονομιά του Λος Άντζελες, γι αυτό μικροί και μεγάλοι σπεύδουν να κάνουν έστω ένα σύντομο πέρασμα από το Grauman.
www.chinesetheatres.com
*  ROOFTOP CINEMA
ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ.
Αναπαυτικές ξαπλώστρες, ένα μπαρ που σερβίρει κοκτέιλ και μπέργκερ, μια τεράστια οθόνη. Και όλα αυτά στην ταράτσα ενός πανύψηλου κτιρίου στο κέντρο της πόλης. Οι μήνες λειτουργίας είναι λίγοι (παραμένει ανοιχτό από το Δεκέμβριο έως το Μάρτιο) και όχι ιδιαίτερα ζεστοί. Δεν συντρέχει όμως λόγος ανησυχίας, αφού μπορείτε να νοικιάσετε μια κουβέρτα έναντι συμβολικού ποσού. Για αντάλλαγμα κερδίζετε υπέροχη πανοραμική θέα την ώρα που νυχτώνει και τα φώτα στους δρόμους πληθαίνουν.
Όσο για το πρόγραμμα, περιλαμβάνει κλασικά αριστουργήματα, αλλά και νέες εμπορικές επιτυχίες, για να μένουν όλοι ευχαριστημένοι.
www.rooftopcinema.com.au
*  THE ALAMO DRAFTHOUSE CINEMA
ΟΣΤΙΝ, ΗΠΑ.
Η απόλυτη εμπειρία ....κοινωνικοποίησης στο σινεμά έρχεται από την αλυσίδα Drafthouse. Σπάνια προβάλλουν ταινίες που θα θέλατε να παρακολουθήσετε σιωπηλά και συγκεντρωμένα, αφού η πραγματική διασκέδαση ξεκινά με τις παράλληλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Φανταστείτε να βλέπετε το "Zoolander" και ταυτόχρονα να μαθαίνετε απέξω τις καλύτερες ατάκες της ταινίας!.
Έπειτα υπάρχει το φεστιβάλ ροκ ταινιών με αμέτρητα σάουντρακ, που θα σας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο, αλλά και σατιρικές βραδιές αφιερωμένες σε αυτοσχέδιους διαλόγους, που προβάλλονται στην οθόνη παράλληλα με την προβολή της αυθεντικής ταινίας.
www.drafthouse.com
*  SUN PICTURES
ΜΠΡΟΥΜ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Το πρώτο πράγμα που θα εκτιμήσετε εδώ είναι η εξαιρετική τοποθεσία: το Μπρουμ είναι μια μικρή πόλη - θέρετρο της δυτικής αυστραλιανής ακτής. Έπειτα, θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον το κτίριο: παλιότερα στέγαζε μια μίνι ασιατική αγορά, ώσπου το 1916 μετατράπηκε σε θερινό και χειμερινό σινεμά (σήμερα θεωρείται το παλαιότερο σε λειτουργία θερινό σινεμά του κόσμου).
Και, τρίτον, θα ενθουσιαστείτε με τα ...πετούμενα: βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, καθισμένοι σε μια ξαπλώστρα στη δυτική Αυστραλία - όλα τα αλλόκοτα και εντυπωσιακά πλάσματα θα παρελάσουν πετώντας μπροστά από την οθόνη!
www.broomemovies.com.au
*  CINEBISTRO VAIL
ΒΑΪΛ, ΗΠΑ.
Λένε πως το παν είναι η πρώτη εντύπωση, και σε αυτή την περίπτωση το περιβάλλον θα σας γοητεύσει από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο. Το Cinebistri Vail ανήκει στην κατηγορία κινηματογράφων πολυτελείας, που σερβίρουν φαγητό, ποτό και διαθέτουν αναπαυτικές πολυθρόνες. Αυτό που το κάνει, όμως, πραγματικά να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι είναι εγκατεστημένο σε ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα του κόσμου.
Σας δίνεται λοιπόν η δυνατότητα να διασκεδάσετε όλη μέρα στις αχανές πίστες του Βάιλ μέχρι να πονέσουν τα πόδια σας και έπειτα να τα ξεκουράσετε πίνοντας ένα ποτήρι κρασί, ενώ παράλληλα χαζεύετε με την παρέα σας το νέο χολιγουντιανό θρίλερ στη μεγάλη οθόνη. Ο ορισμός της ευτυχίας, με άλλα λόγια!
www.cobbcinebistro.com
*  THE ELECTRIC
ΛΟΝΔΙΝΟ, ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ.
Το κινηματογραφικό στέκι των Βρετανών σινεφίλ μετράει πάνω από 100 χρόνια λειτουργίας. Ρετρό σκηνικό, 65 δερμάτινες πολυθρόνες με τραπεζάκια ενδιάμεσα, 3 καναπέδες, 6 διπλά κρεβάτια, κασμιρένιες κουβέρτες, εξωτικά κοκτέιλ και μια εκτενέστατη γκάμα ταινιών είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που το περιβάλλον του συνεπαίρνει τους θεατές.
 Στα συν η τοποθεσία του, αφού, μόλις εξέλθετε από την κύρια είσοδο, βρίσκεστε μια ανάσα από την καρδιά του Νότινγκ Χιλ, από τις πιο κομψές και καλλιτεχνικές γειτονιές της πόλης.
www.electriccinema.co.uk
*   ARCHIPELAGO CINEMA...
NAI PI LAE LAGOON, ΤΑΪΛΑΝΔΗ.
Ίσως το πιο cool σινεμά στον κόσμο! Το δημιούργημα του Γερμανού αρχιτέκτονα Ole Scheeren στήθηκε επάνω στα γαλαζοπράσινα νερά μιας ταϊλανδικής λίμνης. Αποτελείται από μια επιφάνεια που επιπλέει επάνω στο νερό (με ξεχωριστή οθόνη, που επίσης επιπλέει) και για ευνόητους λόγους ξεχώρισε στο φετινό φεστιβάλ "Film on the Rocks" με προσκεκλημένους την Τίλντα Σουίντον και τον Απιτσατπόνγκ Ουερεσεθάκουλ).
 Ευτυχώς, τα "Σαγόνια του καρχαρία" δεν ήταν στο πρόγραμμα...
www.filmontherocksyaonoi.com
*  CINE CHEF
ΣΕΟΥΛ, ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ.
Αν ονειρεύεστε μια φθηνή βραδιά στον κινηματογράφο, τότε ξεχάστε το Cine de Chef. Το όλο νόημα εδώ είναι να αφήσετε τον ατημέλητο εαυτό σας στο σπίτι και να μυηθείτε στον λαμπερό κόσμο των σελέμπριτι. Η νύχτα ξεκινά με δείπνο σε ιδιωτική αίθουσα γουέστερν αισθητικής. Ακολουθεί ταινία σε μια εξαιρετική μικρή και ατμοσφαιρική αίθουσα προβολής.
 Οι θέσεις εδώ σχεδιάστηκαν από την ίδια ομάδα που αναλαμβάνει την επίπλωση των ιδιωτικών κινηματογράφων της βασιλικής αραβικής οικογένειας. Οι περισσότερες μετατρέπονται με μία κίνηση σε κρεβάτι, σε περίπτωση που η ταινία αποδειχτεί κατώτερη των προσδοκιών σας ή αν έχετε πιει ένα ποτηράκι κρασί παραπάνω.
www.cgv.co.kr
*  KINO INTERNATIONAL
ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ.
Κτίσμα - κληρονομιά από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ο συγκεκριμένος κινηματογράφος δημιουργήθηκε στη Γερμανία του πρώην ανατολικού μπλοκ. Σήμερα  φιλοξενεί ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προβολές, πρεμιέρες, φεστιβάλ και δεξιώσεις.
 Όσο για την τοποθεσία του, βρίσκεται στη μνημειώδη λεωφόρο Karl Marx Allee, επί της οποίας σχεδόν όλα τα κτίρια αποτελούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό σημαίνει ότι η εξωτερική πρόσοψη του Kino International καθώς και τα έπιπλα στο εσωτερικό του δια νόμου δεν επιτρέπεται να αλλάξουν, γεγονός που προσδίδει στο κτίριο μια αύρα εποχής.
www.kino-international.com
Σεμίνα Σαραντοπούλου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια