Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βεδική αστρολογία

Οι ρίζες της Βεδικής αστρολογίας («Jyotish» στα σανσκριτικά) βρίσκονται θαμμένες εδώ και χιλιάδες χρόνια στα βάθη της αρχαιότητας, διαθέτοντας μια αδιάσπαστη αλυσίδα γραπτών πηγών, που δημιούργησαν μία σταθερή βάση πρακτικών και τεχνικών ενός αστρολογικού συστήματος ανώτερης πρόβλεψης.

Δύο Ζωδιακοί:
Ανάμεσα στα δύο συστήματα (Βεδικό και Δυτικό) υπάρχουν πολλές διαφορές, με πιο σημαντική από αυτές τον ζωδιακό κύκλο. Και τα δύο συστήματα χρησιμοποιούν τα 12 ζώδια που όλοι γνωρίζουμε, αλλά χρησιμοποιούν διαφορετικά σημεία αναφοράς για τον Κριό, το ζώδιο έναρξης του ζωδιακού κύκλου.
Ο τροπικός ζωδιακός, που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους «δυτικούς» αστρολόγους, τοποθετεί την 0 μοίρα του Κριού στην εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου. Ο αστρικός ζωδιακός, που χρησιμοποιείται από τους αστρολόγους της Βεδικής, ωστόσο, χρησιμοποιεί ένα σταθερό άστρο από το οποίο ξεκινά το πρώτο ζώδιο. Η διαφορά οφείλεται στην αργή κίνηση (μία μοίρα κάθε 72 έτη) της Γης και του ηλιακού συστήματος εντός του γαλαξία. Το ουράνιο φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως μετάπτωση των ισημεριών. Δύο χιλιάδες χρόνια πριν, δεν υπήρχε καμία διαφορά ανάμεσα στους δύο ζωδιακούς κύκλους. Με την πάροδο του χρόνου, η διαφορά αυτή αυξήθηκε τόσο, ώστε σήμερα υπάρχει μια υστέρηση σχεδόν 24 μοιρών μεταξύ του τροπικού και του αστρικού ζωδιακού.

Αν και οι δύο ζωδιακοί χρησιμεύουν στην αστρολογική έρευνα, ο αστρικός ζωδιακός που χρησιμοποιείται από τη Βεδική αστρολογία είναι μια πιο ακριβής αναπαράσταση των άστρων στον ουρανό. Χρησιμοποιώντας τις θέσεις των άστρων ως σημείο αναφοράς και όχι τη θέση της Γης σε σχέση με τον Ήλιο, σημαίνει ότι τα άστρα που αποτελούν τους 12 αστερισμούς είναι τοποθετημένα σωστά στον αστρικό ζωδιακό. Ο Aldebaran είναι τοποθετημένος σωστά στον αστερισμό του Ταύρου και όχι στους Διδύμους όπως στον τροπικό ζωδιακό, και ο Antares έχει τοποθετηθεί σωστά στον αστρικό Σκορπιό και όχι στον τροπικό Τοξότη. Κάποιοι αστρολόγοι πιστεύουν ότι ο αστρικός ζωδιακός δίνει καλύτερα αποτελέσματα, ενώ κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να παρέχουν ακριβείς προβλέψεις μέσω του τροπικού ζωδιακού. Υπάρχουν όμως αστρολόγοι που δέχονται πως και οι δύο ζωδιακοί είναι εξίσου αποτελεσματικοί. Κι αυτό γιατί, οι αστρικές θέσεις των πλανητών μπορούν να αναφέρονται σε κάποιες βαθύτερες, εξωτερικές αλήθειες όπως η μοίρα και η έκβαση της ζωής, ενώ ο τροπικός ζωδιακός του δυτικού κόσμου, που βασίζεται στις εποχές, μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη συνείδηση και την ψυχολογία....
Οι ημερομηνίες των ζωδίων στη Δυτική & τη Βεδική αστρολογία
Ζώδιο
Δυτικός/Τροπικός ζωδιακός
Βεδικός/Αστρικός   ζωδιακός
Κριός
21 Μαρτίου-21 Απριλίου
13 Απριλίου-14 Μαΐου
Ταύρος
22 Απριλίου-20 Μαΐου
15 Μαΐου-14 Ιουνίου
Δίδυμοι
21 Μαΐου-21 Ιουνίου
15 Ιουνίου-14 Ιουλίου
Καρκίνος
22 Ιουνίου-22 Ιουλίου
15 Ιουλίου-14 Αυγούστου
Λέων
23 Ιουλίου-23 Αυγούστου
15 Αυγούστου-15 Σεπτεμβρίου
Παρθένος
24 Αυγούστου-23 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου-15 Οκτωβρίου
Ζυγός
24 Σεπτεμβρίου-23 Οκτωβρίου
16 Οκτωβρίου-14 Νοεμβρίου
Σκορπιός
24 Οκτωβρίου-22 Νοεμβρίου
15 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου
Τοξότης
23 Νοεμβρίου-21 Δεκεμβρίου
15 Δεκεμβρίου-13 Ιανουαρίου
Αιγόκερως
22 Δεκεμβρίου-21 Ιανουαρίου
14 Ιανουαρίου-12 Φεβρουαρίου
Υδροχόος
22 Ιανουαρίου-19 Φεβρουαρίου
13 Φεβρουαρίου-12 Μαρτίου
Ιχθείς
20 Φεβρουαρίου-20 Μαρτίου
13 Μαρτίου-12 Απριλίου
Έτσι, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν το Ήλιο τους σε ένα ζώδιο του δυτικού συστήματος, στο σύστημα της Βεδικής θα βρίσκεται στο αμέσως προηγούμενο ζώδιο. Μπορεί να είναι κάπως σοκαριστικό όταν ανακαλύψετε ότι ο Ήλιος σας στη Βεδική βρίσκεται στον Τοξότη, ειδικά αν έχετε μάθει να σκέφτεστε τον εαυτό σας ως Αιγόκερω και να αυτοπροσδιορίζεστε με τα χαρακτηριστικά του Αιγόκερω. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Ήλιος, αστρικός ή τροπικός, δεν είναι το άλφα και το ωμέγα της αστρολογικής μας ταυτότητας. Υπάρχουν άλλοι 9 πλανήτες που μεταφέρουν το δικό τους «χαρτοφυλάκιο», κι έτσι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους η ενέργεια του Αιγόκερω εκδηλώνεται στο ωροσκόπιο σας.
Το ζώδιο του Ήλιου δεν είναι τόσο κεντρικό στο βεδικό χάρτη, κι όταν κάποιος αναφέρεται στο «ζώδιό» σας εννοεί συνήθως τον Ωροσκόπο σας, που αλλάζει κάθε περίπου 2 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το ζώδιο του Ωροσκόπου είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για να κατανοήσετε τον βασικό προσανατολισμό ενός ατόμου στη ζωή, κι όχι τόσο το ζώδιο του Ήλιου. Το ζώδιο της Σελήνης είναι συνήθως το επόμενο σημαντικότερο για την κατανόηση του γενικού περιγράμματος της προσωπικότητας, με τον Ήλιο να έρχεται στην τρίτη θέση.
Dasha: Η μεγάλη εφεύρεση της Βεδικής
Η άλλη βασική διαφορά στις δύο προσεγγίσεις βρίσκεται στη βεδική έννοια της «Dasha» ή «πλανητική περίοδο». Ουσιαστικά, το σύστημα Dasha είναι μια ακολουθία στην οποία οι πλανήτες ασκούν δυσανάλογες πλανητικές επιρροές στη ζωή μας για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ενός πλανήτη, το άτομο θα βιώσει τη ζωή του σύμφωνα με τη συγκεκριμένη κατάσταση του πλανήτη αυτού στο γενέθλιο χάρτη του. Έτσι, για παράδειγμα, αν ένα άτομο διανύει σήμερα μια περίοδο Άρη στο χάρτη του και ο γενέθλιος Άρης βρίσκεται στον 10ο οίκο της καριέρας και είναι σε σύνοδο με τον πλανήτη Δία, τότε είναι πολύ πιθανό το πρόσωπο να σημειώσει μεγάλη επιτυχία στην καριέρα του κατά τη διάρκεια της περιόδου Άρη. Αντίθετα, ένα άτομο που έχει έναν άσχημα τοποθετημένο Δία ή έναν Ερμή που προσβάλλεται από κακεργέτες πλανήτες, θα περάσει πιθανόν κάποιες δυσκολίες αυτό το διάστημα. Παρότι μερικοί πλανήτες θεωρούνται ωφέλιμοι ως προς τις επιρροές τους (Αφροδίτη, Δίας, Σελήνη, Ερμής), είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η επιρροή της Dasha έχει να κάνει συνήθως περισσότερο με την κατάσταση (που είναι προσωρινή) του πλανήτη στο χάρτη παρά με τις φυσικές του ιδιότητες.
Η κάθε «πλανητική περίοδος» (Dasha) διαρκεί:
• Ketu (Νότιος Δεσμός Σελήνης) 7 χρόνια
• Αφροδίτη 20 χρόνια
• Ήλιος 6 χρόνια
• Σελήνη 10 χρόνια
• Άρης 7 χρόνια
• Ράχου (Βόρειος Δεσμός) 18 χρόνια
• Δίας 16 χρόνια
• Κρόνος 19 χρόνια
• Ερμής 17 χρόνια
Συνολικά, ο κύκλος αλληλουχίας διαρκεί 120 χρόνια, αντανακλώντας ίσως τη διάρκεια μιας ιδανικής ανθρώπινης ζωής. Το σημείο έναρξης της αλληλουχίας Dasha για κάθε άτομο εξαρτάται από τη θέση της Σελήνης ή του Ωροσκόπου του, ωστόσο για όλους ισχύει η διαδρομή αυτή με τον ίδιο τρόπο, ώστε η περίοδος Κρόνου να ακολουθεί πάντα μια περίοδο Δία, ο Ερμής να ακολουθεί πάντα τον Κρόνο, ο Ketu να ακολουθεί πάντα τον Ερμή, και ούτω καθεξής.
Το σύστημα Dasha είναι πολύτιμο για την πρόβλεψη. Ενώ και οι δύο αστρολογικές προσεγγίσεις υποστηρίζουν ότι τα γεγονότα μπορεί να συμβούν όταν ένας πλανήτης διελαύνει μέσα από τη θέση που καταλαμβάνεται από έναν άλλο (γενέθλιο) πλανήτη, η Βεδική προσέγγιση λέει ότι αυτή η συσχέτιση της διέλευσης δεν επαρκεί από μόνη για να εξηγήσει ένα γεγονός και συχνά οδηγεί σε λανθασμένες προβλέψεις. Συνήθως, ένα γεγονός μπορεί να συμβεί, μόνο όταν το κατάλληλο χρονικό διάστημα Dasha είναι σε ισχύ. Αν έχουμε μια σύνοδο Ήλιου – Δία στον 10ο οίκο της καριέρας κατά τη διάρκεια της περιόδου Ήλιου, «αυτό» θα ήταν μια σημαντική στιγμή στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας και θα έπαιρνε πιθανόν τη μορφή μιας προαγωγής ή αύξησης. Αν, ωστόσο, «έτρεχε» μια διαφορετική πλανητική περίοδος, ας πούμε περίοδος Ερμή, τότε τα θετικά αποτελέσματα της διέλευσης του Δία από τον Ήλιο δεν θα ήταν τόσο ισχυρά, και ίσως καμία σοβαρή εξέλιξη δεν θα συνέβαινε στον τομέα της καριέρας. Κι όλα αυτά, επειδή η τρέχουσα περίοδος Dasha δεν ήταν ευνοϊκή για την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας στο χάρτη.
asteriskos.wordpress

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια