Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ελέγξτε τις θερμίδες

Μια θερμίδα (kcal) είναι η μονάδα μέτρησης της ενέργειας που περιέχουν τα τρόφιμα.
Κάθε θερμίδα των τροφίμων είναι ισοδύναμη τεχνικά με 1000 θερμίδες που χρησιμοποιούνται για την μέτρηση άλλων μορφών ενέργειας.
 Το πόσο θα φάτε ή όχι εξαρτάται και καθορίζεται από το....

αίσθημα της πείνας, και το αίσθημα του κορεσμού.
Το αίσθημα της πείνας είναι ένα αρχέγονο αίσθημα που εμφανίζεται με τη λειτουργία ενός νευρικού κέντρου που εντοπίζεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, με την επίδραση ερεθισμάτων που ακόμα δεν είναι επακριβώς γνωστά και ξεκάθαρα.
Το αίσθημα του κορεσμού είναι επίσης ένα αρχέγονο αίσθημα, και συνίσταται στην αίσθηση ότι έχουμε χορτάσει και δεν θέλουμε να συνεχίσουμε να τρώμε. Τα ερεθίσματα που το διεγείρουν έχουν και σ' αυτή την περίπτωση σχέση με ορισμένες χημικές μεταβολές στο αίμα, οι οποίες προφανώς θα πρέπει να είναι αντίθετες από εκείνες που διεγείρουν το κέντρο της πείνας.

-Αναλόγως του πόσο τρώτε έχει να κάνει και με το πόσο άσκηση χρειάζεστε στην συνέχεια για να δείτε την ζυγαριά σας να κατεβαίνει.
Θα πάρετε ή θα χάσετε βάρος ανάλογα με την πρόσληψη των θερμίδων σας και σε συνδυασμό με τις θερμίδες που θα ξοδέψετε από τις σωματικές σας δραστηριότητες.

-Όσο τρώτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που ξοδεύετε ή χρειάζεστε, τότε το πλεόνασμα θα μετατραπεί σε σωματικό λίπος. Αντίθετα αν τρώτε λιγότερες από αυτές που χρησιμοποιεί ή χρειάζεται το σώμα σας, τότε θα μετατραπεί το επιπλέον περιττό σωματικό λίπος σε ενέργεια.

-Από την μια μεριά έχουμε τα έσοδα ενέργειας και από την άλλη μεριά έχουμε τα έξοδα ενέργειας. Τα έσοδα δεν είναι τίποτε άλλο από το ποσό τα ενέργειας που υπάρχει μέσα στην τροφή μας, και που εκφράζεται σε θερμίδες (kcal).
Τα έξοδα είναι η ενέργεια η οποία μετατρέπεται (ξοδεύεται) στο σώμα μας για την επιτέλεση των διεργασιών που χρειάζονται για όλες τις λειτουργίες του σώματος.  Επίσης στα έξοδα συμπεριλαμβάνονται και όλες οι σωματικές δραστηριότητες. Τελικά, όλη αυτή η ενέργεια καταλήγει σε θερμότητα που αποβάλλεται προς το περιβάλλον, και σε εξωτερικό μηχανικό έργο.

-Το κλειδί για τον Έλεγχο του Σωματικού Βάρους και της Καλής Φυσικής Κατάστασης, είναι η διατήρηση της ισορροπίας στο ισοζύγιο της προσλαμβανομένης ενέργειας (kcal) μέσω τις τροφής και των καταναλισκόμενης ενέργειας (kcal) μέσω της σωματικής δραστηριότητας.

-Aν ήδη είστε αδύνατοι και το μόνο που θέλετε είναι η συντήρηση δεν έχετε παρά να ασκείστε τακτικά και η διατροφή σας να είναι ισορροπημένη. Σιγουρευτείτε ότι η διατροφή σας, σας παρέχει αρκετές θερμίδες για να αναπληρώσει την ενέργεια που ξοδέψατε.

-Τέλος εάν επιθυμείτε να πάρετε βάρος πρέπει να ασκείστε τακτικά και να αυξήσετε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε έως ότου φτάσετε στο επιθυμητό βάρος. Η άσκηση θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε ότι το βάρος που θα πάρετε, θα είναι μυϊκή μάζα και όχι περιττό λίπος.
ΑΡΗΣ Χ.
www.livit.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια