Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα αντικαταθλιπτικά συνδέονται με διαβήτη

Όσοι λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά σκευάσματα πρέπει να γνωρίζουν ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 (τη μορφή της νόσου που συνδέεται με την παχυσαρκία), αναφέρουν Βρετανοί ερευνητές.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον ανέλυσαν προϋπάρχουσες μελέτες και κατέληξαν πως αντικαταθλιπτικά και διαβήτης τύπου 2 συνδέονται.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταλήξει κατά πόσο υπάρχει σχέση αιτίου και αιτιατού μεταξύ των δύο και ποια μπορεί να είναι αυτή.

Ανέλυσαν 22 μελέτες
Μία εξήγηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να είναι ότι τα αντικαταθλιπτικά χάπια προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους, γεγονός που αυτομάτως πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες διαβήτη τύπου 2, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Diabetes Care.
Δεν αποκλείεται, όμως, τα αντικαταθλιπτικά να παρεμβαίνουν κατά κάποιο τρόπο στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Η ανάλυση 22 μελετών που διεξήγαγαν στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα στο BΒC, αφορά χιλιάδες ασθενείς που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά σκευάσματα, χωρίς, ωστόσο, να απομονώνεται κάποια κατηγορία φαρμάκου ή τύπος ανθρώπου που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο.
Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Χολτ και οι συνεργάτες του, πάντως, επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες προκειμένου να εξευρεθεί ποιοι ακριβώς παράγοντες είναι αυτοί που καθιστούν αληθή τη σχέση των δύο.
Επίσης, απευθύνουν έκκληση προς τους γιατρούς να ελέγχουν συχνότερα τους ασθενείς τους προκειμένου να εντοπίσουν έγκαιρα τα πρώτα σημάδια του διαβήτη σε όσους λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά.
Στη Βρετανία εκδίδονται κάθε χρόνο 46 εκατομμύρια συνταγές για αντικαταθλιπτικά σκευάσματα και ο κίνδυνος του διαβήτη τύπου 2 προκαλεί πραγματική ανησυχία στους αρμόδιους για τη δημόσια υγεία.
«Σε κάποιες περιπτώσεις η σχέση που διαπιστώσαμε μπορεί να οφείλεται σε απλή σύμπτωση, αλλά σίγουρα είναι ένα σημάδι ότι αυτοί οι άνθρωποι που λαμβάνουν αντικαταθλιπτική αγωγή έχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν διαβήτη τύπου 2», τονίζει ο καθηγητής Χολτ.
«Θα πρέπει να σκεφτούμε κατά πόσο είναι εφικτή η προληπτική εξέταση, καθώς η διάγνωση της νόσου είναι πολύ εύκολη, με μια απλή εξέταση αίματος», καταλήγει ο καθηγητής.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια