Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΕΚΘΕΣΗ: ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ

Στις 31 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης και καθιερώθηκε στις 31 Οκτωβρίου

1924 στο Μιλάνο.
Πλούσιος δεν είναι εκείνος που έχει πολλά, αλλά εκείνος που έχει λίγες ανάγκες.
Αποταμίευση για τον πολίτη – καταναλωτή σημαίνει σχηματισμό χρηματικού αποθέματος για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων αναγκών. Αυτό σημαίνει ότι το εισόδημά μας δεν διατίθεται για την απόκτηση μόνο καταναλωτικών αγαθών, αλλά και για την
απόκτηση αγαθών επένδυσης είτε απ’ ευθείας σε παραγωγικούς σκοπούς ή μέσω του τραπεζικού συστήματος ή έναντι μετοχών ή ομολογιών.

Η αποταμίευση απομακρύνει τον άνθρωπο από τον κίνδυνο να χάσει την αξιοπρέπειά του. Οι πολλές δυσκολίες της ζωής από μια ξαφνική αρρώστια, από ένα ατύχημα, τα χρόνια της τρίτης ηλικίας, εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση σε στιγμές ανάγκης.

Η αποταμίευση δεν ωφελεί μόνο τον άνθρωπο που αποταμιεύει, ωφελεί το κράτος και όλο τον κόσμο. Με τα χρήματα που μαζεύονται στις Τράπεζες, στα Ταμιευτήρια κατασκευάζονται έργα που ωφελούν όλους μας. Πέραν αυτών η αποταμίευση δυναμώνει μέσα μας την εγκράτεια και την αυτοκυριαρχία. Μας απομακρύνει από άσκοπες διασκεδάσεις και μας προφυλάσσει από υλικές και ηθικές δοκιμασίες. Πλούσιος δεν είναι εκείνος που έχει πολλά, αλλά εκείνος που έχει λίγες ανάγκες.

Υπάρχει βέβαια και η εκείνη κατηγορία των ανθρώπων, η οποία έχει την συνήθεια να ξοδεύει όλα τα χρήματα που αποκτήθηκαν από την εργασία, σε καταναλωτικά αγαθά, με αποτέλεσμα όταν παρουσιαστεί κάποια ανάγκη να αντιμετωπίζει δυσκολία στην κάλυψή της.
H 31η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης και η θέσπιση του εορτασμού προήλθε από την ίδρυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924. Η Ελλάδα εισχώρησε στον διεθνή αυτό εορτασμό το 1936.
* Στη 2η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τους πιο σπάταλους καταναλωτές βρίσκονται οι Έλληνες, παρότι το εισόδημα τους υπολείπεται κατά πολύ του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
* Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου των ελληνικών νοικοκυριών τον περασμένο Αύγουστο ανέρχονται σε 72,9 εκατ.€.
* 1 στους 2 δανειολήπτες στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα στην αποπληρωμή των δόσεων, με τα καθυστερούμενα δάνεια να έχουν φτάσει ήδη τα 15 δις. ευρώ.
* Το 1902 έγινε η επίσημη έναρξη των εργασιών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της πρώτης ολοκληρωμένης μορφής ταμιευτηρίου στην Ελλάδα. Το ταμείο των Ελλήνων είναι "μέσα" 300 ευρώ τον χρόνο, όταν συγκριτικά οι Ευρωπαίοι αποταμιεύσουν κατά μέσο όρο 2.000 ευρώ.
* Η μέση αποταμίευση στην ευρωζώνη αγγίζει το 8,1%, όταν στη χώρα βρίσκεται στο - 1,7%.
Φ

ΣΧΟΛΙΑ

1 Σχόλια