Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Νομπέλ Ειρήνης 2013

Νομπέλ Ειρήνης 2013 για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας
Απόφαση με σαφείς πολιτικές, αλλά και εμμέσως περιβαλλοντικές, προεκτάσεις αποτελεί η επικείμενη απονομή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης 2013 στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΑ), ο οποίος είναι επιφορτισμένος με...

το έργο της επίβλεψης της καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Σύμφωνα με τη νορβηγική επιτροπή, το Νόμπελ δόθηκε στον OPCW «για τις εκτεταμένες προσπάθειές του στην εξάλειψη των χημικών όπλων».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής, τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών να απαγορευτούν αυτού του είδους τα όπλα.

«Ορισμένα κράτη δεν έχουν γίνει ακόμα μέλη του OPCW. Ορισμένα κράτη δεν τήρησαν τη διορία καταστροφής τέτοιων όπλων, η οποία έληγε τον Απρίλιο του 2012. Αυτό αναφέρεται κυρίως στις ΗΠΑ και τη Ρωσία» τονίζει η ανακοίνωση της επιτροπής.

«Με αυτό το βραβείο, η επιτροπή θέλει να συμβάλλει στην εξάλειψη των χημικών όπλων»καταλήγει η ανακοίνωση.

Την είδηση είχε διαρρεύσει μία ώρα πριν την ανακοίνωση νωρίτερα το νορβηγικό τηλεοπτικό κανάλι NRK.

Εμπειρογνώμονες του Οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στη Χάγη και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, θα επικεντρωθούν τις επόμενες μέρες στην εξακρίβωση των πληροφοριών που έχουν καταθέσει οι συριακές αρχές και στη φάση διαμόρφωσης του σχεδίου που θα βοηθήσει τη χώρα να καταστρέψει τις μονάδες κατασκευής χημικών όπλων. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων ελπίζει ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ρωσο-αμερικανική συμφωνία του περασμένου μήνα, ολόκληρο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα πρέπει να έχει καταστραφεί μέχρι τα μέσα του 2014.

Υποψήφιοι για το Νομπέλ Ειρήνης 2013 ήταν ακόμα η Πακιστανή ακτιβίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι και o Κονγκολέζος γιατρός Ντενί Μουκουέγκε.

Το βραβείο θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Σουηδού χημικού, μηχανικού και βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος καθιέρωσε την τιμητική αυτή διάκριση.

econews

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια