Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

10ος μήνας, Οκτώβριος, Οχτώβρης, Αηδημητριά​της, του Αηδημήτρη, Σπαρτής, Σπαρτάς, Παχνιστής, Μπρουμάρης​

* 'Ωρες της ημέρας 11.10. Ώρες της νύχτας 12.50.
* Ο Ήλιος στο Σκορπιό.
* "Οκτώβρη δεν έσπειρες, οκτώ σακιά δεν γέμισες"
"'Οποιος σπέρνει τον Οκτώβρη έχει οκτώ σειρές στ αλώνι"
"Οκτώβρη και δεν έσπειρες λίγο ψωμί θα πάρεις"

* Οι Άνδρες
Είναι σαγηνευτικοί, διακριτικοί και πονετικοί. Έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση της δικαιοσύνης. Έχουν ανάγκη από μια σταθερή σχέση και θέλουν η γυναίκα των ονείρων τους να διακρίνεται από ευγένεια και καλαισθησία.
Οι Γυναίκες
Είναι δύσκολες, ανήσυχες, περίεργες, δύσπιστες, ανεξάρτητες και πάντα έτοιμες για επανάσταση. Πολύ φιλάρεσκες, λίγο ψεύτρες, αλλά ωραίες με έκδηλη θηλυκότητα. Οι τρόποι τους είναι κάπως απότομοι.΄Εχουν καλή καρδιά και αγνά αισθήματα, αγαπούν τη δουλειά.

* Αυτό το μήνα γιορτάζουν

2. Κυπριανός, 3. Διονύσιος, 5. Χαριτίνη, 10.Ευλάμπιος, 15. Λουκιανός, 18. Λουκάς, 20. Αρτέμιος, Γεράσιμος, 23. Ιάκωβος, 26. Δημήτριος, 27.Νέστορας, 30. Ζηνοβία.

Οικολογικές εργασίες.
* Ανθοκομία
Βάζουμε κοπρόχωμα στις μπγόνιες. Να τις προφυλάμε από το κρύο. Τις λιπαίνουμε με παστίλιες. Σπέρνουμε μενεξέδες σε σκιερά μέρη. Φυτεύουμε χειμώνανθους και με μόσχευμα αρμπαρόριζα. Φυτεύουμε βολβώδη, ηλιοτρόπια, λεβάντα, μαργαρίτες, γεράνια, γαρίφαλα, καμπανούλες, χρυσάνθεμα, ανεμώνες, ντάλιες, νυχτολούλουδα.

* Λαχανοκομία

Φυτεύουμε σκόρδα. Σπέρνουμε σπανάκι, μαρούλια. Φυτεύουμε κουκιά και μεταφυτεύουμε αγκινάρες. Σπέρνουμε ραδίκια, σινάπια, άνηθο, κάρδαμο, φυτεύουμε φράουλες. Από τις παλαιότερες φραουλιές κόβουμε τις καταβολάδες και δημιουργούμε νέες πρασιές. Καταπολεμούμε την κάμπια ντεπρεσάρια, τα σαλιγκάρια και τον περονόσπορο.

* Τα φρούτα, λαχανικά και ψάρια του μήνα

Ακτινίδια, αχλάδια, κυδώνι, λεμόνια, μήλα, πεπόνι, ροδάκινα, ρόδι, σταφύλια, φραγκόσυκα, αντίδια, βρούβες, καρότα, κολοκύθια, κουνουπίδι, κρεμμύδι, λάχανο, μαρούλια, μελιτζάνες, ντομάτες, πατάτες, παντζάρια, πικροράδικο, πιπεριές, ραδίκια, σέλινο, σπανάκι, φασολάκια.

Τσιπούρα, σαργός, χταπόδι, κουτσομούρα, μπαρμπούνι, παλαμίδα, κοκάλια, συναγρίδα.
Κατά το ρωμαϊκό έτος ο Οκτώβριος ήταν ο όγδοος μήνας, αφού πρωτοχρονιά είχαν στην 1η Μαρτίου.
Άρα η λαϊκή συσχέτιση του ονόματος Οκτώβριος με τον αριθμό οκτώ είναι σωστή.
Η κύρια γεωργική ασχολία του μηνός είναι η σπορά.
Έτσι, το λαϊκό γνωμικό λέει:
"Οκτώβρης και δεν έσπειρες, οκτώ σωρούς δεν έκαμες". Το ίδιο λέγεται και στην Αστυπάλαια, αλλά με θετική έννοια: "Όπου σπέρνει τον Οκτώβρη, κάνει οκτώ σωρούς στ αλώνι".
Από την σπορά προέρχεται και η ονομασία Σποριάς, αλλά και το αρχαϊκό όνομα Νειαστής, δηλαδή μήνας με οργώματα (νεάω = οργώνω χέρσα γη).

Ένα όμορφο γνωμικό είναι και το ακόλουθο, όπου επισημαίνεται ο καθοριστικός ρόλος της βροχής στους καρπούς "Οκτώβρης βροχερός, χρόνος καρπερός"

Η λατρεία επίσης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε κάποιες ονομασίες. Άϊ - Δημήτρης ονομάζεται από τη σπουδαιότερη γιορτή του μήνα, και άϊ - δημητριάτικα τα χρυσάνθεμα που ανθίζουν τότε. Στην Κύπρο λέγονται οκτωβρούδια.

Οι Έλληνες του Πόντου τον ονομάζουν και Τρυγομηνά από τον τρύγο, αν και πανελλήνια γνωστός είναι ο χαρακτηρισμός Τρυγητής για τον Σεπτέμβριο.

Στην αρχαία Ελλάδα αποκαλείτο Πυανεψιών.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια