Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αρχαίο κάλλος με το φακό ενός Αμερικανού

Joshua Garrick εκθέτει 95 φωτογραφίες γλυπτών στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Αδιόρατες λεπτομέρειες, όπως το τεντωμένο χέρι ή η μυώδης πλάτη ενός αγάλματος.
Γλυπτά, που μεταμορφώνονται χάρη στο παιχνίδι των φωτοσκιάσεων ή μοιάζουν να αποκτούν ζωή όταν φωτογραφίζονται από....

απρόσμενες οπτικές γωνίες.
Eλπίδα του Joshua Garrick είναι πως οι επισκέπτες, που θα αντικρίσουν έστω και φευγαλέα τα έργα του στον προθάλαμο, το αίθριο και μία από τις αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα νιώσουν την ανάγκη να αναζητήσουν τα πρωτότυπα αρχαία γλυπτά και να τα περιεργαστούν εκ νέου.
Εδώ και δεκαετίες, ο Αμερικανός φωτογράφος, συγγραφέας και μέλος του διδακτικού προσωπικού του School of Visual Arts, στη Νέα Υόρκη, ειδικεύεται στη μελέτη και αποτύπωση αρχαιοελληνικών μνημείων και έργων τέχνης.
Η έκθεσή του με τίτλο «Αποτυπώνοντας το Αρχαίο Κάλλος», σε επιμέλεια της Ιριδας Κρητικού, εγκαινιάζεται 12/9 και θα διαρκέσει έως τον Ιανουάριο του 2014.
Περιλαμβάνει 95 ασπρόμαυρες φωτογραφίες γλυπτών -πολλά εκ των οποίων σχετίζονται με τις συλλογές του μουσείου- εκτυπωμένες σε αλουμίνιο με τη βοήθεια μιας πρωτοποριακής τεχνικής, που δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι ανάγλυφες.
Κατά τη διάρκεια των 40 επισκέψεών του στην Ελλάδα, ο Joshua Garrick έχει περιηγηθεί σε αίθουσες μουσείων και αρχαιολογικούς χώρους -συχνά προκαλώντας την απορία των φυλάκων, όταν ξάπλωνε στο πάτωμα για να αποτυπώσει ένα γλυπτό από μία συγκεκριμένη γωνία ή περίμενε ώρες ολόκληρες ώσπου το φως του ήλιου να περάσει ανάμεσα από τους κίονες μιας στοάς- έχει αναρριχηθεί στις σκαλωσιές της Ακρόπολης και έχει ξεναγήσει εκατοντάδες Αμερικανούς φοιτητές. Σήμερα, δηλώνει ότι η φιλοξενία έργων του στο ελληνικό μουσείο συνιστά «τη μεγαλύτερη τιμή, που του έχει γίνει ποτέ».
Το κόστος της έκθεσης, που μετά την ολοκλήρωσή της στην Αθήνα θα μεταφερθεί στα ελληνικά προξενεία της Κωνσταντινούπολης και της Νέας Υόρκης, καλύφθηκε από ιδιωτικές χορηγίες- περισσότερα από 50.000 δολάρια συγκεντρώθηκαν μέσω καμπάνιας χρηματοδότησης- και τη συμβολή του καλλιτέχνη.
Χριστ.Σανούδου
Josh Garrick's Studio Gallery
http://www.joshgarrick.com/gallery.html
.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια