Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΟΑΣΙΣ: στηρίζει εξαρτημένο​υς 11 χρόνια

«Είμαι ο Γιάννης Μπουτάρης και είμαι καθαρός εδώ και πολλά χρόνια. Το αλκοόλ, για μένα πια, είναι σαν να διάβασα ένα βιβλίο». Όταν ο οινοποιός βγήκε να μιλήσει δημοσίως και επωνύμως για την εμπειρία του, έκανε το 12ο βήμα από την απεξάρτηση. Αθελά του αλλά και εν γνώσει του «δίδασκε» το πρώτο βήμα σε εκατοντάδες εξαρτημένους:

να παραδεχθούν το πρόβλημά τους και να αναζητήσουν διέξοδο.
Ήταν ο σπόρος μέσα από τον οποίο φύτρωσαν μικρές ομάδες αλληλοβοήθειας για να θεριέψει το «OΑΣΙΣ», το πρώτο ανοιχτό κέντρο υποστήριξης εξαρτημένων από αλκοόλ, τζόγο και ναρκωτικά στη Θεσσαλονίκη.
Εκείνος, μεταφέροντας την εμπειρία του από Κέντρο Απεξάρτησης της Αμερικής, και ο Δαμιανός Δουίτσης την εμπειρική μέθοδο και τη φιλοσοφία των αλκοολικών ανωνύμων από θεραπευτικό κέντρο της Αγγλίας.
Είκοσι δύο χρόνια τώρα, μετά την απεξάρτησή του από το αλκοόλ, παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις, περισσεύει πάντα χρόνος για δεκάδες ανώνυμους αλκοολικούς που του τηλεφωνούν ζητώντας βοήθεια. Και το κάνει, όπως λέει στην «Κ», με απέραντη ευχαρίστηση. Για την ανοιχτή κοινότητα ΟΑΣΙΣ που ποτέ δεν έπαψε να στηρίζει, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης διαβάζει και Καβάφη, σήμερα (9 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην επετειακή μουσική εκδήλωση για την 11χρονη επιτυχή λειτουργία του κέντρου.
Επέλεξε μόνος του έξι ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή (Αλεξανδρινοί Βασιλείς, Μελαγχολία του Ιάσονος Κλεάνδρου -ποιητού εν Κομμαγηνή- 595 μ.Χ.», «Στα 200 π.Χ.», «Οσο μπορείς», «Θυμήσου Σώμα») αλλά και του Μάρκου Μέσκου (στον Ίσκιο της Σκιάς) που «αγαπώ πολύ», όπως λέει, για να θυμίσει, να ξυπνήσει, να διαδώσει το μήνυμα σε εκατοντάδες ανώνυμους εξαρτημένους.
Η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου στο καλωσόρισμα, ο Αλέξης Κωστάλας στην παρουσίαση στηρίζουν τη μουσική παράσταση Κ. Π. Καβάφης «Απ’ έξω και τραγουδιστά» της ομάδας «Καβάφης Άνω Σύρου» που ταξιδεύει γι’ αυτόν τον σκοπό αφιλοκερδώς και στη Θεσσαλονίκη.
«Ο Γιάννης Μπουτάρης ενθάρρυνε πολλούς να βγουν από το καβούκι τους. Χάρη σ’ αυτόν ιδρύθηκε το κέντρο και στη σύζυγό του Αθηνά που δούλεψε πολύ για την οργάνωσή του. Περισσότερα από 2.000 άτομα, εξαρτημένοι και συγγενείς πέρασαν από το ΟΑΣΙΣ μέχρι σήμερα που καταφέρνει να λειτουργεί χάρη στον εθελοντισμό, για κάθε εξάρτηση, με ένα πρόγραμμα χωρίς λίστες αναμονής αλλά με καθαρά συμβουλευτικό και υποστηρικτικό ρόλο», διευκρινίζει ο Δαμιανός Δουίτσης, σύμβουλος απεξάρτησης, συνιδρυτής του «ΟΑΣΙΣ».
Το αυτοσυντήρητο κέντρο είναι μια όαση στο διαρκώς αυξανόμενο, και λόγω της κρίσης, πρόβλημα της εξάρτησης από αλκοόλ και τζόγο που, όπως επισημαίνει ο κ. Δουίτσης δείχνει τις καταστροφικές του συνέπειες γύρω στα 40, τα ναρκωτικά σε μικρότερες ηλικίες και τελευταία το Διαδίκτυο στις νεαρές ηλικίες (17-25). «Μέσα από το “ΟΑΣΙΣ” μικρές ομάδες αλληλοβοήθειας ξεπηδούν τα τελευταία χρόνια σε διάφορες επαρχιακές πόλεις. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν παντού πυρήνες που θα προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια σε πρώην εθισμένους όταν επιστρέφουν στον τόπο τους καθαροί, εξηγεί ο κ. Δουίτσης. «Αν δεν υπάρχουν κέντρα υποστήριξης δίπλα τους, εύκολα μπορούν να ξανακυλήσουν».
Της Γιώτας Μυρτσιώτη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια