Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Συναγερμός για τους Δράκους στο Facebook

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά τα δύο νέα κρούσματα παιδόφιλων που «ψάρευαν» και εκβίαζαν ανηλίκους μέσω Διαδικτύου. Μέσα σε μόλις ένα 24ωρο οι έμπειροι αξιωματικοί κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν δύο νεαρά αρρωστημένα άτομα, τα οποία μέσω Facebook είχαν....

μετατρέψει σε κόλαση τις αθώες ψυχές ενός 17χρονου κοριτσιού και ενός αγοριού ηλικίας 15 ετών.
Ενας 25χρονος, που διατηρεί γνωστό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στην Καλαμάτα και είχε συλληφθεί και στο παρελθόν για παρόμοια υπόθεση, εντοπίστηκε και πάλι να εκβιάζει ένα 17χρονο κορίτσι, κόρη γνωστού επιχειρηματία στα βόρεια προάστια. Η 44χρονη μητέρα της κοπέλας κατήγγειλε στους αστυνομικούς ότι άγνωστος είχε στην κατοχή του βίντεο με άσεμνο περιεχόμενο από τη 17χρονη κόρη της. Το υλικό αυτό το είχε τραβήξει κατόπιν πίεσης που είχε ασκήσει στη 17χρονη ή με το ειδικό λογισμικό που άνοιγε την κάμερα του υπολογιστή της, σε επικοινωνία που είχαν μέσω βιντεοκάμερας στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ενώ την απειλούσε ότι θα το αναρτήσει στο Διαδίκτυο. Λίγο αργότερα οι αστυνομικοί εντόπιζαν τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα του 25χρονου.
Την ίδια αρρωστημένη δράση είχε και ένας 28χρονος επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη. Η 46χρονη μητέρα ενός 15χρονου αγοριού κατήγγειλε ότι άγνωστο άτομο μέσω προφίλ που διατηρούσε στο Facebook είχε επικοινωνήσει με τον γιο της και είχε καταφέρει ύστερα από προτροπή του να του στείλει ο ανήλικος φωτογραφία του με άσεμνο περιεχόμενο. Ο δράστης είχε και βίντεο που είχε καταγράψει με το ειδικό λογισμικό από τον 15χρονο γιο αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού.
Ακολούθησε διαδικτυακή αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του 28χρονου επιχειρηματία, ιδιοκτήτη εισαγωγικής εταιρείας σε περιοχή της Θεσσαλονίκης. Κλιμάκιο αστυνομικών προέβη σε έρευνες στο σπίτι και το γραφείο του, όπου διαπιστώθηκε ότι αν και το επίμαχο προφίλ του κατηγορουμένου είχε απενεργοποιηθεί, υπήρχε ανταλλαγή μηνυμάτων με τον ανήλικο. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες. Δεκάδες υποθέσεις έχουν φτάσει στους αστυνομικούς που επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προστατέψουν τα ανήλικα θύματα από τους «δράκους» του Διαδικτύου.
Οδηγίες προφύλαξης για γονείς
Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας παρέχει οδηγίες προς τους γονείς και τα παιδιά, οι οποίες είναι αναρτημένες και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη».
Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον Η/Υ σας σε χώρους όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Ετσι θα έχετε τη δυνατότητα να επιβλέπετε το παιδί σας, χωρίς το ίδιο να αισθάνεται ότι ελέγχεται. Κάντε την πλοήγηση στο Internet οικογενειακή δραστηριότητα. Χρησιμοποιήστε τον H/Υ μαζί με τα παιδιά σας. Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω chatrooms. Συζητήστε με τα παιδιά σας για θέματα ασφάλειας (επικοινωνία με επικίνδυνα άτομα, πρόσβαση σε sites με βλαβερό περιεχόμενο) που προκύπτουν από την πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Διδάξτε τους να μη δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας και να μη χρησιμοποιούν την κάρτα σας. Μην επιτρέψετε ποτέ στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου.
Espressonews
,

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια