Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τι αλλάζει για τη συλλογή αποδείξεων

Ανατροπές έρχονται στο καθεστώς των αποδείξεων από την 1η Ιανουαρίου 2014, στο πλαίσιο των κινήσεων που δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο για περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και την αύξηση των ακαθάριστων εσόδων ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, με στόχο τη στήριξη....

των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
Η αντίστροφη, μάλιστα, μέτρηση για τη νέα μορφή που λάβει, το επόμενο έτος, το μέτρο των αποδείξεων, αρχίζει την επόμενη εβδομάδα, οπότε έχει ήδη προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλες οι εισηγήσεις και να εξεταστούν τα «σενάρια» που μπορούν να αποφέρουν το μεγαλύτερο «κέρδος» για τους φορολογουμένους, αλλά πρωτίστως για τα δημόσια ταμεία.
Δύο βασικοί άξονες
Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη αποφασίσει οι αλλαγές να κινηθούν γύρω από δύο βασικούς άξονες, αφενός μεν να δοθούν ειδικά κίνητρα, αφετέρου δε να μην είναι υποχρεωτική η συγκέντρωσή τους από όλους τους επιτηδευματίες.
Ειδικότερα, μελετάται όπως οι αποδείξεις αναγνωρίζονται μόνο από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, στους οποίους, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου, καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας - φοροδιαφυγής, ώστε να μην απαιτείται η συλλογή τους από άλλες συναλλαγές, όπως π.χ. τα σούπερ μάρκετ ή άλλες αλυσίδες καταστημάτων, που κατά κανόνα εκδίδουν αποδείξεις.
Από την άλλη πλευρά, αναμένεται όπως θεσπιστούν ειδικά φορολογικά κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων, μέσω της παροχής συγκεκριμένων φορο-εκπτώσεων, με ταυτόχρονη φυσικά κατάργηση των «ποινών» που προβλέπονται σήμερα, στην περίπτωση που κάποιος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες αποδείξεις.

Επιστροφή φόρων
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τα αρχικά σχέδια που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», και θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου την επόμενη εβδομάδα, μεταξύ των μέτρων που σχεδιάζονται είναι είτε η επιστροφή μέρους του καταβληθέντος ΦΠΑ για αγορά προϊόντων και παροχή υπηρεσιών είτε η επιστροφή μέρους του φόρου εισοδήματος που αναλογεί βάσει του κατώτερου φορολογικού συντελεστή (22%).
Θα πρέπει να αναφερθεί μάλιστα ότι κορυφαία στελέχη του υπουργείου εισηγούνται όπως για κάθε συναλλαγή η οποία θα γίνεται με πιστωτική κάρτα ο φορολογούμενος να κερδίζει μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 20% ή από το 13% στο 10%, που θα παρέχεται άμεσα. Ισχυρή αιτιολογική βάση της συγκεκριμένης πρότασης είναι ότι, με τον τρόπο αυτόν, ο ΦΠΑ θα αποδίδεται απευθείας από τις τράπεζες στο λογαριασμό του Δημοσίου, ενώ ο επιτηδευματίας υποχρεωτικά θα εκδίδει απόδειξη που ταυτόχρονα θα αυξάνει και τα ακαθάριστα έσοδά του. Μια ακόμη ριζική αλλαγή που θα εισαχθεί με το νέο καθεστώς είναι ότι, ανεξάρτητα από τα κίνητρα και τα φορο-bonus που σχεδιάζονται, οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τις αποδείξεις από συγκεκριμένους κλάδους, αφού, το Δεκέμβριο κάθε έτους, θα ανακοινώνονται από το υπουργείο ποιες αποδείξεις θα μετράνε στην εφορία και ποιες όχι.
Θα πρέπει, επίσης, να αναφερθεί ότι στο τραπέζι των συσκέψεων των στελεχών του υπουργείου έχουν πέσει αρκετές προτάσεις όσον αφορά στα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους φορολογουμένους, για να συλλέγουν αποδείξεις, οι χαρακτηριστικότερες των οποίων είναι οι εξής:
  • Αναγνώριση αποδείξεων σε διπλάσια αξία από την πραγματική, στις περιπτώσεις που οι αποδείξεις προέρχονται από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, που «ρέπουν» προς τη φοροδιαφυγή.
  • Το «πακέτο» να περιλαμβάνει ακόμη και τη διεξαγωγή κληρώσεων για ταξίδια, κινητά τηλέφωνα, δωροεπιταγές, ακόμη και αυτοκίνητα, που θα κληρώνονται με βάση το μοναδικό αριθμό κάθε απόδειξης.
Αφορολόγητο όριο
Υπενθυμίζεται ότι, από το επόμενο έτος, ο τρόπος υπολογισμού του αφορολόγητου ορίου θα συνδέεται αποκλειστικά με το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων και όχι με τις αποδείξεις.
Στο πλαίσιο αυτό, τα εισοδήματα έως 9.500 ευρώ είναι αφορολόγητα και η μέγιστη έκπτωση των 2.100 ευρώ ισχύει για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ, ενώ, για εισοδήματα από 21.000 ευρώ και άνω, η έκπτωση περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος, με όριο τα 42.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, όποιες αποφάσεις ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, θα τεθούν υπόψη της τρόικας, που αναμένεται να έρθει στην Αθήνα αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές, δηλαδή μετά τις 22 Σεπτεμβρίου, και οι τελικές αποφάσεις πρόκειται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο «Φορολογικών κινήτρων», που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Συνέχιση κινητοποιήσεων από εφοριακούς
Νέες κινητοποιήσεις προαναγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ, μετά τη χθεσινή διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Οικονομικών για τις σχεδιαζόμενες απολύσεις. Τα μέλη μάλιστα της ΠΟΕ-ΔΟΥ προανήγγειλαν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, σε συντονισμό με το σύνολο των Ομοσπονδιών του υπουργείου και με την ΑΔΕΔΥ.
Οι εφοριακοί, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, υποστηρίζουν ότι «δεν θα δεχτούμε καμία απόλυση, θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα των φορολογικών υπηρεσιών και φυσικά το αυτονόητο, δηλαδή, τις λίγες θέσεις εργασίας που έχουν απομείνει στο υπουργείο, συγκριτικά με τις μεγάλες ανάγκες, για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής».
Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία φορολογουμένων
Τέλος δεν έχει η ταλαιπωρία χιλιάδων φορολογουμένων, οι οποίοι δεν έχουν παραλάβει ακόμη το εκκαθαριστικό τους σημείωμα από την εφορία, αλλά και δεκάδων χιλιάδων ιδιοκτητών που είτε εξαιρούνται από την καταβολή του «χαρατσιού» της ΔΕΗ ΔΕΗ+4,25% είτε δεν επιθυμούν να το πληρώσουν στη ΔΕΗ και θέλουν να το «εξοφλήσουν» στην εφορία τους.
Ειδικότερα, όσον αφορά στην πορεία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, οι περίπου 200.000 υπόχρεοι που αγνοούν πότε θα πάρουν το εκκαθαριστικό τους, παρότι έχουν προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν από τις εφορίες τους, καλούνται τώρα να έχουν και το νου τους για να ενημερώνονται από την ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, αφού μπορεί να μη λάβουν… ποτέ το σημείωμα μέσω της εφορίας τους!
Αυτό ουσιαστικά ενέχει τον κίνδυνο όχι μόνο να πληρώσουν σε μια δόση τον πρόσθετο φόρο που τους αναλογεί, εφόσον φυσικά λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, καθώς η επεξεργασία καθυστερεί σημαντικά, αφού οι υπάλληλοι των ΔΟΥ αυτή την περίοδο ασχολούνται μόνο με την παραλαβή των δικαιολογητικών και τον έλεγχό τους, αλλά και να κληθούν να πληρώσουν και… πρόστιμο!
Και αυτό γιατί, όπως σχολίαζε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου χθες, εάν κάποιος φορολογούμενους δεν ενημερωθεί εγκαίρως από την ηλεκτρονική διεύθυνση της ΓΓΠΣ μπορεί να χάσει την προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης και το ποσό που οφείλει να καταστεί ληξιπρόθεσμο!
Από την άλλη πλευρά, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που εξαιρούνται από την καταβολή του «χαρατσιού» της ΔΕΗ ή θέλουν το χρέος τους να πάει στην εφορία τους, αποσυνδέοντας το ειδικό τέλος επί των ακινήτων από το λογαριασμό της ΔΕΗ, θα πρέπει να στηθούν στα γκισέ των εφοριών από τον επόμενο μήνα για να προσκομίσουν εκ νέου τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά.
Οπως ισχυρίζονται τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, το «χαράτσι» του 2013 είναι νέος φόρος και δεν συνδέεται με το «χαράτσι» του 2012!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr
.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια