Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κάλυμνος - kalymnos

Το τέταρτο σε έκταση νησί της Δωδεκανήσου.
Βρίσκεται μεταξύ Κω και Λέρου.
Περιβάλλεται από αρκετά μικρά νησιά, από τα οποία δύο μόνο κατοικούνται: η Ψέριμος και η Τέλενδος.
Είναι ορεινό νησί με επιβλητικά βουνά χωρίς δέντρα αλλά είναι γεμάτα από αρωματικά βότανα όπως θυμάρι, ρίγανη, θρίμπη και άλλα, που ευθύνονται για το εκπληκτικό Καλύμνιο μέλι.
 Υπάρχουν εύφορες κοιλάδες όπως είναι ο Βαθύς, με
σημαντική παραγωγή σε εσπεριδοειδή και ελαιόδεντρα.
Η Κάλυμνος είναι πασίγνωστη ως το νησί των σφουγγαράδων.

Η θάλασσα υπήρξε πάντα το κυρίαρχο στοιχείο της ζωής του τόπου, που εξακολουθεί να διατηρεί το παραδοσιακό της χρώμα.
Τα όμορφα τοπία, τα κρυστάλλινα νερά και η φιλοξενία των κατοίκων της είναι μερικά από αυτά που παίρνει ο επισκέπτης.
Ξεκινώντας από την Κάλυμνο μπορείτε να επισκεφθείτε όλα τα γειτονικά νησιά: Κω, Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Αστυπάλαια με ημερήσια εκδρομή.
*  Ιστορική αναδρομή
Με τα σημερινά δεδομένα δεν γνωρίζουμε σαφώς ποιοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Καλύμνου. Κατά την δεύτερη χιλιετηρίδα π.Χ. η Κάλυμνος καταλήφθηκε και αποικίσθηκε από τους Φοίνικες.
Ως ίχνη της ακμής της Καλύμνου κατά τους προϊστορικούς εκείνους χρόνους έχουμε τα σωζόμενα ερείπια στον Εμπορειό και στο Βαθύ. Αργότερα πέρασε στην κυριαρχία των Περσών, οπότε και απελευθερώθηκε από την Αθηναϊκή συμμαχία. Βοήθησε στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ τον 3ο π.Χ. αιώνα περιήλθε στην εξουσία της Κω και κατόπιν πέρασε στην κυριαρχία των Ρωμαίων.
Βρέθηκε κατά καιρούς υπό το ζυγό των Περσών, Βενετών, Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου, Τούρκων, Ιταλών, απελευθερώθηκε την 31/3/1947 και ενσωματώθηκε στην Ελλάδα μαζί με τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου το 1948.
*  Αξιοθέατα
Η Χώρα ήταν κάποτε η πρωτεύουσα της Καλύμνου, στο κέντρο του νησιού.
Πάνω από τη Χώρα ξεχωρίζει το μεγάλο βυζαντινό κάστρο, γεμάτο εκκλησίες και ερείπια Ένας μικρός κόσμος με πανοραμική θέα.
Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο ναός του Καλυδναίου Απόλλωνα, δωρικού ρυθμού, των Ελληνιστικών χρόνων. Από τα υλικά του ναού χτίσθηκε πάνω του η εκκλησία του "Χριστού της Ιερουσαλήμ" από την Αγία Ελένη ή από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αρκάδιο.
΄Αλλοι ενδιαφέροντες χώροι είναι το φρούριο Καστέλι, κοντά στο Μασούρι, το ερειπωμένο Βυζαντινό κάστρο του Αγ.Κωνσταντίνου στην Τέλενδο, το τιτανικό Καστρί στον Εμπορειό (νεολιθικής εποχής) η Βασιλική του Αγ. Ιωάννη στο Μελιτσάχα, ο ναός των Αγίων Αποστόλων στο Άργος, το Ενετικό κάστρο της Χρυσοχεριάς κλπ.
Υπάρχουν μερικά εργαστήρια επεξεργασίας σφουγγαριών, όπου θα ξεναγηθείτε στα μυστικά και στις πάντα φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους της σπογγαλιείας.
*  Τέχνες πολιτισμός
Η Κάλυμνος εκτός του ότι είναι γνωστή ως νησί των σφουγγαράδων, είναι επίσης γνωστή ως το νησί των Τεχνών και των Γραμμάτων. Αξιόλογοι ναοί αλλά και μουσεία, με έργα και ευρήματα ανεκτίμητης αξίας, υπάρχουν διάσπαρτα στο νησί. Από τα τέλη του περασμένου αιώνα μέχρι και τα τελευταία χρόνια μια σειρά εμπνευσμένων καλλιτεχνών, ζωγράφων γλυπτών και λογοτεχνών, χαράζει ανεξίτηλα μια πορεία στο χώρο της τέχνης.
Γόνοι απλών σφουγγαράδων σπουδάζουν αναπτύσσονται και διαπρέπουν για το ταλέντο τους. Διαγράφουν λαμπρή πορεία και τα έργα τους, αληθινά αριστουργήματα.
Μουσεία που μπορεί κανείς να επισκεφθεί είναι το Αρχαιολογικό (Βουβάλειο) στη Πάθια και το Ναυτικό - Λαογραφικό με συνήθειες, έθιμα και τρόπους εργασίας των σφουγγαράδων και των δυτών, το μουσείο Βαλσαμίδη στα Βλυχάδια, με μοναδικά θαλασσινά ευρήματα και, τέλος το Παραδοσιακό Σπίτι στο δρόμο προς τον Αγ. Σάββα, όπου θα ξεναγηθείτε πίσω στο χρόνο, στα έθιμα και τις παραδόσεις της ζωής του νησιού.
*  Διακοπές για όλο το χρόνο
Ο ήπιος καιρός που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ηλιοφάνεια και χαμηλή υγρασία, δεν θυμίζει καθόλου χειμώνα.
Η ζωή στο νησί παραμένει στους ρυθμούς του καλοκαιριού με έντονα παραδοσιακά στοιχεία και νησιωτική κουλτούρα. Από θρησκευτικές εορτές και πανηγύρια μέχρι και κοσμοπολίτικα ξεφαντώματα, η Κάλυμνος παραμένει ένα από τα λιγοστά ζωντανά νησιά του χειμώνα.
΄Ετσι λοιπόν:
- Γνωρίστε τους σκληροτράχηλους αλλά φιλόξενους ψαράδες και σφουγγαράδες της.
- Περπατήσετε στα πανέμορφα και επιβλητικά βουνά της.
- Παρακολουθήστε τη μοναδική στην Ελλάδα Κρατική Σχολή Δυτών.
- Ζήστε θαλασσινές εμπειρίες με κατάδυση ή ιστιοπλοΐα, στις ηλιόλουστες μέρες, στην καρδιά του χειμώνα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια