Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο πιο γλυκός πειρασμός του καλοκαιριού! 🍉 🍉

Το καρπούζι είναι κατ εξοχήν φρούτο του καλοκαιριού.

Με πλούσια γεύση και δυνατό άρωμα, το καρπούζι είναι το αγαπημένο φρούτο όχι μόνο των παιδιών, αλλά και ολόκληρης της παρέας.
Ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες, φρουτοσαλάτες, ακόμη και σε αλκοολούχα ποτά, το καρπούζι με τη γλυκιά και δροσιστική γεύση είναι ένα ελαφρύ και χορταστικό καλοκαιρινό σνακ.  
Σε όλα τα σχήματα
Με σχήμα στρογγυλό, οβάλ ή τετράγωνο (καινοτομία των Κινέζων αγροτών για
τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου) και χρώμα φλούδας από σκούρο πράσινο έως κιτρινωπό, μονόχρωμο ή με ραβδώσεις, το καρπούζι έχει μακρά ιστορία. Πρωτοεμφανίστηκε πριν από 5.000 χρόνια στην Αφρική.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το καλλιεργούσαν συστηματικά και χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό (90%) το χρησιμοποιούσαν ως εναλλακτική πηγή νερού στα ταξίδια τους.
Στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη, περιέργως, ήταν άγνωστο κατά την προχριστιανική περίοδο.
Τις πρώτες αναφορές τις έχουμε κατά το 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ.
Ωστόσο, σήμερα, η καλλιέργειά του έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
Στην Ευρώπη καλλιεργείται συστηματικά στην Ισπανία και την Ιταλία, ενώ, όσον αφορά τη χώρα μας, καλλιεργείται σε αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης.
Η ετήσια εγχώρια παραγωγή φτάνει περίπου τα 150.000 στρέμματα ενώ ένα μεγάλο τμήμα της εξάγεται σε Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Αγγλία , κ.α.
Ποικιλίες και υβρίδια
Το καρπούζι είναι μια καλλιέργεια μέτριας δυσκολίας όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από εχθρούς και ασθένειες.
Ως εκ τούτου, οι ψεκασμοί που δέχεται είναι περιορισμένοι.
Εναλλακτικά, ωστόσο, μπορούμε να προμηθευτούμε από την αγορά ή τα σούπερ μάρκετ καρπούζι βιολογικής ή ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πλέον δεκάδες ποικιλίες και υβρίδια.
Πως το επιλέγουμε και πώς το συντηρούμε
Όταν αγοράζουμε καρπούζι, πρέπει να προσέχουμε να μην έχει εξωτερικά πληγές και σκασίματα, να διατηρεί το κοτσάνι του (ποδίσκος) και να έχει το χρώμα και το μέγεθος της ποικιλίας του.
Επίσης το χρώμα του - στο σημείο που ακουμπούσε στο έδαφος - πρέπει να είναι κιτρινωπό.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι όσο πιο ελαφρύ είναι το καρπούζι, τόσο πιο ώριμο είναι.
Το γλυκό αυτό φρούτο διατηρείται σε δροσερό μέρος για 2 - 3 εβδομάδες, εφόσον όμως κοπεί (και όχι σε φέτες, γιατί αλλοιώνεται πολύ γρήγορα), μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο καλυμμένο με μια πλαστική μεμβράνη το πολύ για 2 -3 ημέρες.
Μύθοι και αλήθειες 
Το καρπούζι ίσως είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα φρούτα.
ΟΙ περισσότεροι νομίζουν ότι αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από νερό και ζάχαρη και ότι είναι δύσπεπτο.
Πράγματι, περίπου το 90% του βάρους του είναι νερό, τα δε σάκχαρά του δεν ξεπερνούν το 5%.
Εκτός από αυτά, όμως, το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6,C, φυτικές ίνες, Β-καροτίνη, λυκοπένιο καθώς και κάλιο.
Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλει στην υγεία των ματιών, έχει αντικαταθλιπτική δράση, βοηθάει στη λειτουργία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος.
Έρευνες των τελευταίων χρόνων του δίνουν μάλιστα και κάποιες ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες που έχει το γνωστό χάπι Viagra.
Ο γλυκός αυτός πειρασμός χρησιμοποιείται επίσης ευρέως από την ομοιοπαθητική ιατρική όσον αφορά τις παθήσεις των νεφρών.
ΟΙΚΟ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια