Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Άλογο 700.000 ετών στον Καναδά

Επιστημονική επιτυχία, ορόσημο για την εξελικτική βιολογία και τη γενετική, αποτελεί το γεγονός ότι διεθνής ομάδα επιστημόνων αποκωδικοποίησε και χαρτογράφησε το αρχαιότερο γονιδίωμα ζώου μέχρι σήμερα, ενός αλόγου ηλικίας 700.000 ετών.
Το DNA του αλόγου που έζησε πριν από...

700.000 χρόνια εντόπισαν οι επιστήμονες σε ένα κομμάτι ξύλου
Με την επιτυχία αυτή, πέραν του γεγονότος ότι αλλάζει όλο το γενεαλογικό δένδρο της οικογένειας των αλόγων, των γαϊδάρων και των ζεβρών καθώς διαπιστώνεται ότι ο κοινός πρόγονός τους κάλπαζε στη Γη πριν από 4-4,5 εκατομμύρια χρόνια (και όχι πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια όπως πιστευόταν μέχρι πρότινος), η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να μπορέσει να αποκτήσει στοιχεία για την ιστορία πολλών εξαφανισμένων ζώων.

Η διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής των Eσκε Γουίλερσλεβ του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, στην έρευνά της που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature, αναφέρει ότι πρόκειται με διαφορά για το αρχαιότερο πλήρες γονιδίωμα που έχει ποτέ διαβαστεί, αφού το προηγούμενο ήταν αυτό μιας πολικής αρκούδας ηλικίας 110.000- 130.000 ετών.

Αν και γενικά είναι δύσκολο οι επιστήμονες να βρουν αρκετό διατηρημένο βιολογικό υλικό από εξαφανισμένα ζώα, καθώς τα μόρια του DNA αποσυντίθενται εύκολα σε θερμά κλίματα, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι.
Στόχος οι άνθρωποι
Πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να διαβάσουν γονιδιώματα ακόμα και προγόνων του ανθρώπου, του Homo Sapiens, αφού σε ψυχρότερα κλίματα όπως αυτό των βόρειων περιοχών του Καναδά όπου βρέθηκαν τα απομεινάρια του αλόγου το 2003 το γενετικό υλικό μπορεί να συντηρηθεί μέχρι και για ένα εκατομμύριο χρόνια!

Επιπλέον όπως σημειώνουν οι ερευνητές, θεωρητικά θα ήταν δυνατό να «αναστηθεί» το αρχαίο άλογο, αν το DNA του μεταφερόταν στο κύτταρο ενός σύγχρονου αλόγου, αν και, όπως είπαν, δεν σκοπεύουν να κάνουν κάτι τέτοιο, χωρίς βέβαια αυτό να αποκλείεται να συμβεί στο μέλλον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια