Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ομιλούντα βιβλία για τυφλούς μεταφέρονται σε ΜΡ3 ή CD

Πάνω από 1.200 τίτλοι ομιλούντων βιβλίων από τα 3.500 που έχει στη βιβλιοθήκη του ο "Φάρος Τυφλών" έχουν ψηφιοποιηθεί μέχρι σήμερα, ενώ η διαδικασία προχωράει με γοργούς ρυθμούς.
Τα "ομιλούντα βιβλία" είναι βιβλία που έχουν διαβαστεί και ηχογραφηθεί από επαγγελματίες προκειμένου να....

χρησιμοποιηθούν από άτομα με μειωμένη όραση και γενικότερα από ανθρώπους που λόγω προβλημάτων υγείας δεν μπορούν να διαβάσουν ένα κανονικό βιβλίο.
Η εγγραφή των βιβλίων ξεκίνησε από το 1976, πρώτα σε μπομπίνες και μετά σε κασέτες.
Αρχικά οι εγγραφές έγιναν για εκπαιδευτικούς σκοπούς, καθώς άτομα με προβλήματα όρασης που φοιτούσαν σε πανεπιστήμια έπρεπε να αποκτήσουν πρόσβαση σε εγχειρίδια.
Αμέσως όμως, όταν
φάνηκε η χρηστικότητα του εργαλείου, το πρόγραμμα διευρύνθηκε και για τα λογοτεχνικά βιβλία. "Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα με 13 φοιτητές και το επόμενο έτος αυτός ο αριθμός δεκαπλασιάστηκε. Σήμερα, μαζί με την αντίστοιχη βιβλιοθήκη του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, καλύπτουμε τις ανάγκες όλης της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ έχουμε τουλάχιστον 500 μόνιμους αναγνώστες", περιγράφει η προϊσταμένη του Τμήματος Ηχογραφήσεων του "Φάρου Τυφλών".
Η ψηφιοποίηση του τεράστιου αρχείου που έχει συγκεντρώσει 34 χρόνια η βιβλιοθήκη του Σωματίου θεωρείται σπουδαίο βήμα τόσο για τη διάσωση ηχογραφήσεων που έγιναν με αρκετό κόπο για τρεις δεκαετίες όσο και για την πρακτικότητα της χρήσης τους.
"Τα αρχεία ψυφιοποιούνται μέσω ειδικού προγράμματος".
Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα να αντιγράφονται σε αρχεία ΜΡ3 και να αναπαράγονται από τις σύγχρονες συσκευές ήχου.
Έτσι, τα άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να "φορτώσουν" τα βιβλία απευθείας στο ΜΡ3 τους ή να τα γράψουν σε CD.
Κάποιοι μάλιστα τα ακούν μέσα από τα κινητά τους τηλέφωνα", αναφέρει η κ.Τσάση. Χωρίς αυτά τα βιβλία πολλοί από αυτούς θα είχαν στερηθεί όμορφες στιγμές, αυτονόητες για όλους τους υπόλοιπους .
Περισσότερες πληροφορίες στο www.fte.org.gr 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια