Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

100ο Tour de France

Ποδηλατικός γύρος Γαλλίας
Σήμερα Σάββατο 29 Ιουνίου ξεκινά ο 100ος ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας, Tour de France.
Θεωρείται ο σημαντικότερος αγώνας της επαγγελματικής ποδηλασίας δρόμου, αλλά και μαζί με το Γουίμπλεντον, το ένα από τα δυο....

μεγαλύτερα ετήσια αθλητικά γεγονότα στον κόσμο. Διαρκεί περισσότερες από 23 ημέρες , ενώ περίπου 3.5 δισεκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν από τις οθόνες τους τα 21 ετάπ που θα αναδείξουν τον μεγάλο νικητή στα Ηλύσια Πεδία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Τα περισσότερα μεγάλα ονόματα του πελοτόν θα βρεθούν στη γραμμή της εκκίνησης, στο Πόρτο Βέκιο της Κορσικής, για να διεκδικήσουν την κίτρινη φανέλα. Μοναδικοί απόντες, ο περσινός νικητής Μπράντλεϊ Γουίγκινς και ο νικητής του Γύρου Ιταλίας Βιντσέντζο Νίμπαλι. Αντίθετα, έχουμε την επανεμφάνιση του Αλμπέρτο Κονταδόρ και του Άντι Σλεκ, που μαζί με τον Καντέλ Έβανς θα είναι οι τρεις ποδηλάτες που έχουν κερδίσει τον Γύρο Γαλλίας και στο παρελθόν. Φυσικά παρών θα είναι και ο Κρις Φρουμ της Sky, το υπ’ αριθμό ένα φαβορί για την κατάκτηση της φετινής νίκης.
Ο Ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας, γνωστότερος ως Tour de France», είναι η πιο γνωστή διεθνής αθλητική διοργάνωση της ποδηλασίας και η σημαντικότερη διοργάνωση ανοιχτού δρόμου. Η διαδρομή περνά από πολλά μέρη σε όλη την έκταση της Γαλλίας (και κάποια σε γειτονικές χώρες), καλύπτοντας απόσταση πάνω από 4.000 χιλιόμετρα.

Η διαδρομή διακρίνεται σε είκοσι ετάπ (στάδια, étapes) το καθένα από τα οποία είναι αυτόνομη κούρσα και έχει δικά του χαρακτηριστικά (π.χ. υπάρχουν ετάπ ανάβασης, ατομικής και ομαδικής χρονομέτρησης κλπ).

Νικητής θεωρείται ο ποδηλάτης που αθροιστικά, όταν τελειώσουν όλα τα ετάπ, έχει τον καλύτερο χρόνο από όλους.

Το φετινό Tour θα ξεκινήσει για πρώτη φορά στην ιστορία του από την Κορσική και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια διαδρομή σύμφωνα με τη φορά του ρολογιού. Έτσι το πελοτόν θα ανέβει πρώτα τα Πυρηναία και μετά τις Άλπεις, πριν ολοκληρώσει τον αγώνα στο Παρίσι, μετά από 3.403.5 χιλιόμετρα.
Χαρακτηριστικά του αγώνα:

- 3.403.5 χιλιόμετρα συνολικά.

- 4 ετάπ με τερματισμό σε ανηφόρα (8, 15, 18 & 20).

- 2 ημέρες ξεκούρασης για τους αθλητές (8 & 15 Ιουλίου).

- 65 χλμ ατομικής χρονομέτρησης.

- 25 χλμ ομαδικής χρονομέτρησης

- 64 συνολικά σπριντ ανάβασης 4ης, 3ης, 2ης, 1ης κατηγορίας και HC (εκτός κατηγορίας).

- Αναλυτικά, 7 ανηφόρες HC (εκτός κατηγορίας), 8 ανηφόρες 1ης κατηγορίας, 13 ανηφόρες 2ης κατηγορίας, 16 ανηφόρες 3ης κατηγορίας και 20 ανηφόρες 4ης κατηγορίας.

- 28 σπριντ ανάβασης 2ης, 1ης κατηγορίας και HC. Από αυτά, τα 4 είναι στην Κορσική, τα 2 στο Massif Central, τα 7 στα Πυρηναία και τα 15 στις Άλπεις.

- 10 καινούργιες πόλεις σε αφετηρίες και τερματισμούς ετάπ.

- 2 εκατομμύρια ευρώ θα είναι το συνολικό ποσό που θα μοιραστεί στα διάφορα χρηματικά έπαθλα. Ο νικητής του Tour de France θα πάρει τα 450.000 από αυτά.

- Δεν θα υπάρξουν μπόνους δευτερόλεπτα στα ενδιάμεσα σπριντ και στον τερματισμό των ετάπ. Η μοναδική αναφορά θα είναι οι επίσημοι χρόνοι του κάθε αθλητή.

.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια