Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Απόλυση δημοσίου υπαλλήλου για "ανικανότητα"

Τις προτάσεις της επί του ν/σ «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις» δημοσιοποιεί η ΕΣΑμεΑ με επιστολή της στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη.
Επαναφέρει την πρότασή της να εξαιρεθούν ρητά από τις διατάξεις των υποπαραγράφων Ζ1 και Ζ2 της παρ. Ζ του ν. 4093/2012, τονίζοντας ότι....

άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 66%, εργάζονται στην πλειονότητα τους σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και βάσει αποφάσεων του ΑΣΕΠ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν έχουν εξαιρεθεί από το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Πολύ σημαντικό, η ΕΣΑμεΑ ζητά να διαγραφεί κάθε διάταξη που αναφέρεται σε απόλυση υπαλλήλου λόγω σωματικής ή πνευματικής αναπηρίας. Αυτές οι διατάξεις έρχονται σε αντίθεση με :
• Τη Διεθνή Σύμβαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με την ψήφιση του ν. 4074/2012 και τις προσπάθειες εφαρμογής του κοινωνικού μοντέλου της αναπηρίας στη χώρα μας, μέσω των οποίων προωθείται η ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην εργασία.
• Το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης – 2000
•Την ευρωπαϊκή οδηγία 2000/78/Εκ του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2000 για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση όπως έχει ενσωματωθεί στο ν. 3304/2005.

Ο Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων θα πρέπει να λάβει υπόψη του την νέα κοινωνική προσέγγιση της αναπηρίας και να καταργήσει διατάξεις μέσω των οποίων γίνεται ευθεία αναφορά σε απόλυση λόγω σωματικής ή πνευματικής ανικανότητας. Τέτοιου είδους διατάξεις επιστρέφουν τη χώρα χρόνια πίσω στο αναχρονιστικό ιατρικό μοντέλο της αναπηρίας και αντίκειται σε διεθνείς Συμβάσεις και ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Στην επιστολή της η Συνομοσπονδία επαναφέρει προτάσεις της που αφορούν στη συμπλήρωση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα με ευεργετικές για τα άτομα με αναπηρία διατάξεις που θα κινούνται στο πνεύμα της παρ. 6 του άρθρου 21 του Συντάγματος της Χώρας και θα διασφαλίζουν δίκαιη πολιτική προσλήψεων, προαγωγών, μεταθέσεων, αποσπάσεων, ευέλικτων ωραρίων εργασίας για τα άτομα με αναπηρία, προσαρμοσμένη στις πρόσθετες ανάγκες που πηγάζουν από την αναπηρία. Επίσης ζητά στην επιλογή νέων υπαλλήλων για εποχικές θέσεις που γίνονται μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ να προβλεφθούν κοινωνικά κριτήρια για τα άτομα με αναπηρία και τα μέλη οικογενειών τους και να δοθεί προτεραιότητα στο διορισμό τους, σε υλοποίηση σχετικών δεσμεύσεων του υπουργού σε προηγούμενη συνάντηση με εκπροσώπους της Ε.Σ.ΑμεΑ..

Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να εξεταστούν με γνώμονα τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια