Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ελληνίδα βρήκε μηχανισμό που σταματά την παχυσαρκία

Ελληνική υπογραφή φέρει η ανακάλυψη που ίσως συμβάλει στην ανάπτυξη της πρώτης αποτελεσματικής θεραπείας κατά της παχυσαρκίας.
Η Αλίκη Περδικάρη και συνάδελφοί της στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης κατάφεραν να ανακαλύψουν....

τον μηχανισμό που μετατρέπει το «κακό» λευκό λίπος, σε «καλό» καφέ. Η Ελληνίδα ερευνήτρια, η οποία εργάζεται στην ομάδα του καθηγητή Κρίστιαν Βόλφρουμ, απέδειξε μαζί με τους συναδέλφους της ότι το ένα είδος λιπώδους κυττάρου μπορεί να μετατραπεί στο άλλο. Οπως εξήγησαν και στην επιθεώρηση «Nature Cell Biology», στα θηλαστικά υπάρχουν κύτταρα καφέ και άσπρου λίπους. Τα τελευταία λειτουργούν κυρίως ως «αποθήκες» ενέργειας, που γεμίζουν όταν ο οργανισμός αφομοιώνει περίσσιες θερμίδες. Το λίπος αυτό αποθηκεύεται με τη μορφή σταγονιδίων λιπιδίων, τα οποία το σώμα κινητοποιεί όταν χρειάζεται ενέργεια. Από την άλλη, τα καφέ κύτταρα ειδικεύονται στο «κάψιμο» ενέργειας με τη μορφή λίπους και σακχάρων για να παράγουν θερμότητα.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα νεογέννητα θηλαστικά κατέχουν σημαντικές ποσότητες καφέ λίπους και το χρησιμοποιούν για να διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Καθώς πριν από λίγα χρόνια ανακαλύφθηκε ότι και οι ενήλικες άνθρωποι συνεχίζουν να έχουν καφέ λίπος, οι προσπάθειες των επιστημόνων έχουν εστιαστεί στο να αυξήσουν το καφέ (καλό) λίπος και να μειώσουν αντίστοιχα το λευκό (κακό), έτσι ώστε ο οργανισμός να καίει πιο πολλές θερμίδες και να χάνει βάρος.

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν στα κρύα περιβάλλοντα, σχηματίζοντας κύτταρα καφέ λίπους μέσα στις αποθήκες των κυττάρων του λευκού λίπους. Αυτά τα «καφέ μέσα στα λευκά» κύτταρα έχουν παρατηρηθεί λιγότερο συχνά στα ζεστά περιβάλλοντα, ενώ η προέλευση και ο τρόπος σχηματισμού τους παραμένουν αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης. Η νέα έρευνα έδειξε ότι αυτά τα κύτταρα δημιουργούνται μέσα στις «αποθήκες» των λευκών κυττάρων από τη μετατροπή ορισμένων λευκών σε καφέ, ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε κυρίως όταν ο υδράργυρος έπεφτε. Ο επόμενος στόχος θα είναι να βρεθούν τρόποι ώστε αυτή η κυτταρική μετατροπή να γίνεται με ελεγχόμενα μέσα -φάρμακα, διατροφή ή άλλο τρόπο-, με τελικό σκοπό την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια