Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Δίπλες Καλαματιανές

.
Τι χρειαζόμαστε:
Ζύμη:
• 10 αυγά
• 1 κιλό αλεύρι
• 1 σφηνάκι λικέρ ή ούζο
• 1 κ.γ ζάχαρη
• ½ κ.γ αλάτι

Σιρόπι:
• 1 κιλό νερό
• 1 κιλό ζάχαρη
• 1 κιλό μέλι
• 2 κ.σ λάδι
• 250γρ. καρύδια
• 1 κ.σ. κανέλα
Πως το κάνουμε:
1) Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, τα χτυπάμε, ρίχνουμε το πότο με το λεμόνι, μετά το αλάτι και τη ζάχαρη, ενώ χτυπάμε όλα αυτά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Κρατάμε λίγο από αλεύρι στην άκρη.
Κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα των αυγών.
Ζυμώνουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια πολύ σφιχτή ζύμη.
Τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε για 1 ώρα.

2) Βάζουμε μπόλικο λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει.
Κόβουμε τη ζύμη μας σε μεγάλες ροδέλες και μετά ξανά στη μέση.

3) Παίρνουμε μια ροδέλα.
Την πατάμε λίγο με το χέρι.
Βάζουμε τη μηχανή για τα ζυμαρικά στο 2 (χοντρό) και περνάμε το ζυμάρι από μέσα.

4) Μετά περνάμε και μια δεύτερη φορά από το ίδιο σημείο.

5) Βάζουμε τη μηχανή μας στο 4 (μεσαίο) και περνάμε τη λωρίδα μας από εκεί πάλι 2 φορές.

6) Βάζουμε τη μηχανή στο 6 (λεπτό) και περνάμε τη λωρίδα μας για 2 ακόμα φορές από μέσα. Έχουμε πλέον μια μακριά και λεπτή λωρίδα ζύμης.

7) Έχουμε απλώσει πάνω στο τραπέζι μας ένα σεντόνι.
Ακουμπάμε εκεί τη λωρίδα μας.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες λωρίδες. φροντίζουμε να τις σκεπάζουμε με δροσερό σεντόνι και από πάνω για να μην ξεραθούν στο μεταξύ όσες κάνουμε.
Κόβουμε τις λωρίδες μας σε κομμάτια ορθογώνια.
8) Παίρνομε ένα κομμάτι ζύμης από που κόψαμε.
Το ανοίγουμε λίγο με τα χέρια και το ρίχνουμε στο τηγάνι.
Το γυρνάμε αμέσως
Και από την άλλη πλευρά.
Μετά το τσιμπάμε από την μια άκρη με ένα πιρούνι και το γυρνάμε γύρω γύρω για να πάρει το στρογγυλό σχήμα.
Θέλει γρήγορες κινήσεις.

9) Για να τηγανιστούν, τις κρατάμε λίγο με το πιρούνι μας κάτω από το λάδι.
Δεν θέλει πολύ, ίσα να πάρουν λίγο χρώμα.
Μετά τις αφήνουμε όρθιες σε ένα ταψάκι να φύγει λάδι.

10) Αφού φτιάξουμε τις δίπλες μας, κάνουμε το σιρόπι.
Σε μεγαλούτσικη κατσαρόλα βράζουμε πρώτα τη ζάχαρη με το νερό για λίγο.
Μετά προσθέτουμε το μέλι και το λάδι Το λάδι βάζουμε για να μην μαλακώνουν οι δίπλες.

11) Το σιρόπι θα αφρίσει.
Θα πρέπει να το ξαφρίσουμε.
Όταν είναι έτοιμο (βράσει για λίγο δηλαδή), σβήνουμε το μάτι, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω.

12) Βάζουμε μέσα στο σιρόπι μία μία δίπλα, τη γυρνάμε καλά και τις βάζουμε στο ταψί

13) Έχουμε ανακατέψει το καρύδι με την κανέλα.
Σε κάθε στρώσει από δίπλες ρίχνουμε καρυδάκι λοιπόν από πάνω και έτοιμες οι δίπλες μας.
Ελενίτσα Βρ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια