Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πρωταθλήτρια Ευρώπης 2013 η Μπάγερν

Πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 2013 και 5η φορά στην ιστορία της στέφθηκε απόψε στο Γουέμπλεϊ η Μπάγερν Μονάχου. Στο μεγάλο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ οι Βαυαροί επικράτησαν 2-1 της Ντόρτμουντ, χάρη στο γκολ του Αριεν Ρόμπεν στο 89ο λεπτό.
Βάσει της εικόνας του αγώνα οι Βαυαροί....

πήραν δίκαια το τρόπαιο. Ιδιαίτερα στο δεύτερο μέρος ήταν η ομάδα που πίεσε κι αναζήτησε το γκολ και στο τέλος δικαιώθηκε για τις προσπάθειές της. Η ομάδα που στη διάρκεια της σεζόν μάγεψε με τις εμφανίσεις της και που πέρυσι μέσα στο σπίτι της έχασε το στέμμα από την Τσέλσι στα πέναλτι, αλλά και το 2010 από την Ίντερ του Ζοζέ Μουρίνιο, ήταν τελικά αυτή που πανηγύρισε.

Αξια αντ'ίπαλος η Ντόρτμουντ του Γιούργκεν Κλοπ, η οποία ήταν ανώτερη στα πρώτα 30 λεπτά, έχασε ευκαιρίες, αλλά στο τέλος λύγισε. Ιδιαίτερα μετά το 75ο λεπτό οι Βεστφαλοί «έμειναν από δυνάμεις» και ο στόχος τους ήταν προφανής: να στείλουν τον τελικό στην παράταση. Έφτασαν πολύ κοντά σε αυτόν, αλλά η κλάση του Ρόμπεν ήταν αυτή που έκρινε το ματς. Από δική του ασίστ προήλθε το 1-0, ενώ στο 89΄ με άψογο στιλ και τελείωμα ο Ολλανδός έβαλε την σφραγίδα του στον τελικό.

Η Ντόρτμουντ ήταν ανώτερη στο ξεκίνημα του τελικού και στο 14΄ έχασε διπλή ευκαιρία για να προηγηθεί. Ο Νόιερ αρχικά απέκρουσε δύσκολα σε κόρνερ τον «κεραυνό» του Λεβαντόφσκι έξω από την περιοχή και μετά την εκτέλεσή του ο γκολκίπερ της Μπάγερν έκανε μεγάλη επέμβαση στο δυνατό σουτ του Μπλαζτσικόφσκι από το ύψος της μικρής περιοχής.

Και πάλι ο Νόιερ στο 19΄ ήταν σε σωστή θέση κι έδιωξε σε κόρνερ το σουτ του Ρόις, ενώ στο 22΄ μπλόκαρε το πλασέ του Μπέντερ από πλάγια θέση. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ ήταν κυρίαρχη στο παιχνίδι, αλλά σε μία ξαφνική αντεπίθεση των Βαυαρών στο 26΄, ο Μάντζουκιτς έπιασε την κεφαλιά από σέντρα του Λαμ κι ανάγκασε τον Βαϊντενφέλερ να κάνει την απόκρουση του αγώνα (η μπάλα βρήκε και λίγο το πάνω μέρος της οριζόντιας δοκού πριν καταλήξει κόρνερ). Οι γκολκίπερ των ομάδων ήταν οι πρωταγωνιστές του τελικού και στο 30΄ πάλι ο Βαϊντενφέλερ ήταν ο νικητής στο τετ-α-τετ με το Ρόμπεν, κρατώντας το ματς στο 0-0.

Σειρά του Νόιερ στο 35΄ να βγει νικητής στο τετ-α-τετ με το Λεβαντόφσκι, με το ημίχρνο να τελειώνει χωρίς τέρματα, χάρη στους Νόιερ και Βαϊντενφέλερ που έκαναν σπουδαίες επεμβάσεις.

Η εικόνα του αγώνα στο δεύτερο μέρος ήταν διαφορετική, καιώς η Μπάγερν ανέβασε την απόδοσή της και με τη συμπλήρωση του 59ου λεπτού προηγήθηκε στο σκορ. Ο Ρόμπεν βρέθηκε στην περιοχή κι από πολύ πλάγια γύρισε τη μπάλα αποφεύγοντας την έξοδο του Βαϊντενφέλερ, δίνοντας την ευκαιρία στο Μάντζουκιτς να «γράψει» σε κενό τέρμα το 1-0. Η «απάντηση» των Βεστφαλών, όμως, ήταν άμεση και στο 68΄ ο τελικός ήρθε στα ίσια. Από το άτσαλο μαρκάρισμα του Ντάντε στο Ρόις μέσα στην περιοχή, ο Ριτσόλι καταλόγισε πέναλτι και ο Γκουντογκάν έδωσε νέο ενδιαφέρον στον τελικό (1-0). Στο 70΄, μάλιστα, η Μπορούσια βρέθηκε σε θέση βολής με τον Χούμελς, το σουτ του οποίου από το ύψος της περιοχής ήταν άστοχο.

Το ματς άνοιξε για τα καλά μετά το γκολ της Ντόρτμουντ και στο 72΄ η Μπάγερν έχασε απίστευτη ευκαιρία να προηγηθεί, όταν από το γύρισμα του Μίλερ στην άδεια εστία, ο Σούμποτιτς προ της γραμμής «πήρε τη μπουκιά από το στόμα» του Ρόμπεν που ήταν έτοιμος να πανηγυρίσει. Στο 76΄ ήρθε η τρομερή απόκρουση του Βαϊντενφέλερ στο βολέ του Αλάμπα, κόρνερ που πέρασε ανεκ μετάλλευτο για τους Βαυαρούς, που μετά το γκολ που δέχτηκαν επιτίθονταν «κατά κύματα». Έτσι στο 77΄ ο Μίλερ βρέθηκε σε θέση βολής, έδωσε στο Μάντζουκιτς, που από πλάγια σούταρε άουτ. Τρία λεπτά πριν το τέλος και ο πάλι ο Βαϊντενφέλερ έδειξε την κλάση του στον «κεραυνό» του Σβαϊνστάιγκερ από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής.

Η καλύτερη ομάδα στο δεύτερο μέρος, ήταν τελικά αυτή που πανηγύρισε το τρόπαιο. Ένα λεπτό πριν το τέλος κι ενώ 'όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι θα πήγαινε στην παράταση, ο Ρόμπεν με ατομική προσπάθεια και άψογο τελείωμα νίκησε τον Βαϊντενφέλερ και χάρισε στη Μπάγερν το βαρύτιμο τρόπαιο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια