Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

برواس حسين Parwas Hussein

Η Κούρδισσα Παργουάζ έχει ταλέντο
Δεν είναι μόνο καλλίφωνη και φιλόδοξη.
 Έχει πολιτική σκέψη, άποψη για την ταυτότητα και την καταγωγή της και δεν διστάζει να τις εκφράσει, έστω και αν πρόκειται να....

βλάψουν την καριέρα της.
Η Παρβάζ Χουσεϊν είναι 24 ετών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο ιρακινό Κουρδιστάν και πρόσφατα έφθασε στον ημιτελικό του τάλεντ σόου "Arab Idol". Μαζί με δεκάδες επίδοξα αστέρια της ποπ από το Μπαχρέιν μέχρι το Μαρόκο έδωσε μάχη για μια θέση στον ήλιο και ένα συμβόλαιο με κάποια δισκογραφική εταιρία.
Πριν καν φθάσει στον τελικό, ωστόσο, πρόλαβε να γίνει σύμβολο για χιλιάδες Κούρδους.
Και να αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για το Κουρδικό λίγες μόλις εβδομάδες μετά την έκκληση για εκεχειρία του φυλακισμένου ηγέτη των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Η νεαρή αοιδός από το Αρμπίλ τραγούδησε στα κουρδικά (και σε σπαστά αραβικά), φόρεσε παραδοσιακά ρούχα και ένα μενταγιόν με το χάρτη του "Μεγάλου Κουρδιστάν" και, όταν τη ρώτησαν, είπε πως δεν κατάγεται από το Ιράκ, αλλά από το "Ιρακινό Κουρδιστάν".
Η στάση της προκάλεσε αντιδράσεις. "Το Κουρδιστάν είναι αδιαχώριστο τμήμα του Ιράκ. Θέλω να πεις στην εισαγωγή σου ότι είσαι από το Ιράκ και όχι από το Κουρδιστάν" απάντησε εκ μέρους της κριτικής επιτροπής η Αχλάμ, γνωστή τραγουδίστρια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Την κάλεσε μάλιστα να τραγουδήσει στα αραβικά το τραγούδι της μεγάλης Αιγύπτιας Ουμ Καλσούμ που είχε επιλέξει...
Οι Άραβες μπορεί να ενοχλήθηκαν, οι Κούδροι όμως ανακάλυψαν στο πρόσωπό της ένα νέο σύμβολο.
"Αν μέχρι σήμερα ήσουν τραγουδίστρια, στο εξής έχεις μεγάλη πατριωτική ευθύνη", της έγραψαν οι οπαδοί της στο facebook και την κάλεσαν να εξηγήσει στην Αχλάμ πως "δεν είναι Άραβες, αλλά Κούρδοι".
Η αυτονομία των Κούρδων του Ιράκ και η επίσημη γλώσσα τους αναγνωρίστηκαν συνταγματικά στον απόηχο της αμερικανικής εισβολής το 2003.
 Οι σχέσεις του βόρειου θύλακα ωστόσο με τη Βαγδάτη διαταράχθηκαν μετά την αποχώρηση των Αμερικανών τον Δεκέμβριο του 2011, καθώς οι δύο πλευρές ερίζουν για τη γη και την εκμετάλλευση του πετρελαίου.

Η Περβάζ Χουσεϊν σπουδάζει μουσική στο Κολέγιο Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Σαλαχαντίν και τα τελευταία 24ωρα η σελίδα της στο facebook έχει πλημμυρίσει από σχόλια.
Νατάσα Παυλοπούλου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια