Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Game of Thrones: τρίτος κύκλος

Γιατί όλος ο πλανήτης είναι εθισμένος στο Game of Thrones;
Η σειρά που κρατάει σε αγωνία εκατομμύρια θεατές ανά τον πλανήτη επιστρέφει με τον τρίτο κύκλο της.
Ο τρίτος κύκλος στο Novacinema από τις 2 Απριλίου, 48 ώρες μετά την αμερικανική πρεμιέρα.
Στοίχισε όσο δέκα ελληνικά «Νησιά», για χάρη της κατασκευάστηκαν πόλεις και κάστρα σε Μάλτα, Βόρεια Ιρλανδία και Σκωτία, και σπάει τα ρεκόρ τηλεθέασης.
Και αναμένεται εκρηκτικός, όσο....

και χορταστικός (δέκα νέα επεισόδια, κάτι λιγότερο από 60 λεπτά έκαστο). Το μενού περιλαμβάνει επτά βασίλεια που διαγκωνίζονται για έναν θρόνο, καταραμένους ήρωες, λάγνους αντιήρωες με σατανικό μυαλό, οικογένειες βουτηγμένες στην αμαρτία, τα μυστικά και τα ψέματα, έκπτωτες βασιλοπούλες σε κίνδυνο, παιχνίδια εξουσίας, ανίερες συμμαχίες, πολιτική ίντριγκα, δολοπλοκίες, μαύρη μαγεία, κάστρα σε πολιορκία, μπουντρούμια και μαθητευόμενους δράκους. Προσθέστε σε όλα αυτά την εξαιρετική παραγωγή, το καλογραμμένο σενάριο που έπλασε πολυδιάστατους χαρακτήρες, οι οποίοι εκπλήσσουν και ανατρέπουν τη στερεοτυπική εικόνα περί καλού και κακού, και θα έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τηλεοπτικό «Παιχνίδι του στέμματος», που έχει προκαλέσει παγκόσμιο εθισμό.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα καταλάβουν την επόμενη παράγραφο. Αυτοί είναι από τους ελάχιστους που δεν βρίσκονται ήδη υπό την επήρεια του φαινομένου «Game of Thrones», το οποίο έχει σαρώσει τα βραβεία και τις τηλεοπτικές συχνότητες σε τουλάχιστον 75 χώρες. Ενα επεισόδιο είναι αρκετό για να «κυλήσετε» στον φανταστικό κόσμο του Γουέστερος.

Πού είχαμε αφήσει, όμως, τους ήρωες στην αυλαία της δεύτερης σεζόν; Ο Τζον Σνόου, αιχμάλωτος της Ιγκριτ, είναι έτοιμος να συναντήσει τον βασιλιά πίσω από το τείχος. Η λαίδη Κάτλιν έχει αφήσει ελεύθερο τον Τζέιμι Λάνιστερ, με την ελπίδα ότι θα επανασυνδεθεί με τις κόρες της, και έχει εκθέσει τον γιο της, Ρομπ. Η κόρη της, Σάνσα, απελευθερώθηκε από τα δεσμά του βασιλιά Τζόφρι – ή μήπως όχι; Η μικρότερη κόρη, Αρια, περιπλανιέται μόνη της με ένα αρχαίο νόμισμα στα χέρια. Η «σωματοφύλακας» Μπριάν οδηγεί τον Τζέιμι Λάνιστερ στην «πρωτεύουσα» Κινγκσλάντινγκ, ακολουθώντας τις οδηγίες της βασίλισσάς της. Πού βρίσκεται ο αποκαθηλωμένος από «χέρι του βασιλιά» και μικρός το δέμας Τίριον Λάνιστερ και τι θα σκεφτεί για να επανακάμψει στην εξουσία;
Η καταιγίδα των σπαθιών
Οσοι έχουν ήδη διαβάσει το τρίτο βιβλίο της σειράς «Game of Thrones» του Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν, στην οποία βασίζεται και η σειρά, με τίτλο «Storm of Swords» (Η καταιγίδα των σπαθιών) γνωρίζουν πολύ καλά γιατί αυτός ο κύκλος θα είναι ο πιο συγκλονιστικός από όλους. Τα επεισόδια του «Game of Thrones III» βασίζονται στο πρώτο μέρος του βιβλίου και θα σοκάρουν, θα πονέσουν, θα ιντριγκάρουν το μυαλό των θεατών με όσα τούς επιφυλάσσουν. Οπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο Ντέιβιντ Μπένιοφ, σεναριογράφος και παραγωγός της σειράς: «Για αυτό το τρίτο βιβλίο, για αυτή τη μία συγκεκριμένη σεκάνς, μπήκα στη διαδικασία να γυρίσω τη σειρά. Γιατί περίμενα σαν ανυπόμονο παιδί να φτάσουμε στον τρίτο κύκλο».

Βρεθήκαμε στο Λονδίνο πριν από λίγες ημέρες, καλεσμένοι του δικτύου ΗΒΟ και της Νova, που φέρνει το «Game of Thrones» κατά αποκλειστικότητα στην Ελλάδα, και συναντήσαμε επτά από τους διάσημους πρωταγωνιστές της σειράς, με σκοπό να τους αποσπάσουμε τα μυστικά που θα «ξεκλειδώσουν» τις ανατροπές του νέου κύκλου. Οι Κιτ Χάρινγκτον (Τζον Σνόου), Νικολάι Κόστερ-Βάλνταου (Τζέιμι Λάνιστερ), Μισέλ Φάρλεϊ (λαίδη Κάτλιν Σταρκ), Μέισι Γουίλιαμς (Αρια), Σόφι Τέρνερ (Σάνσα), Ρόουζ Λέσλι (Ιγκριτ) και η δίμετρη Γκουέν Κρίστι (Μπριάν) απαντούσαν με ενθουσιασμό, «ντοπαρισμένοι» με την επιτυχία της σειράς, υπερήφανοι για τους ρόλους τους και με έκδηλη την προσωπική πώρωση με το πρότζεκτ, που ξεπερνά τον επαγγελματισμό μιας τυπικής προώθησης. Ηταν φανερό: και οι ίδιοι, σαν μικρά παιδιά, ταξιδεύουν στη φανταστική χώρα του Γουέστερος και απολαμβάνουν τα σκοτεινά παιχνίδια του θρόνου.

Spoilers; Οχι, ευχαριστώ...

Αυτή ήταν η φράση-κλειδί στα χείλη όλων. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια απερίσκεπτη αποκάλυψη οποιουδήποτε στοιχείου της πλοκής μπορεί πραγματικά να καταστρέψει την απόλαυση σε μια σειρά που έχει αποδείξει ότι τολμά να σκοτώσει τον ήρωα και πρωταγωνιστή της από τον πρώτο κιόλας κύκλο (σ.σ.: ο Σον Μπιν στον ρόλο του Νεντ Σταρκ). Κανείς δεν είναι ασφαλής, τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο, όλα παίζονται ανά πάσα στιγμή. «Οταν μου πρότειναν να παίξω στο “Game of Thrones”, η μόνη επιθυμία μου ήταν να επιβιώσει ο Τζέιμι Λάνιστερ τον πρώτο κύκλο» γελάει ο 42χρονος Νικολάι Κόστερ-Βάλνταου (θα τον θυμάστε από τον ρόλο του στη νορβηγική ταινία «Κυνηγοί κεφαλών», επίσης βασισμένη σε μπεστ σέλερ). «Μετά, ως ηθοποιός που θέλει να ανταποκριθεί στην πρόκληση, δεν κρατιόμουν ώσπου να φτάσουμε στον τρίτο κύκλο. Για λόγους που θα μάθετε πολύ σύντομα...».

«Ο τρίτος κύκλος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την εξέλιξη του χαρακτήρα του Τζον Σνόου» χαμογέλασε με νόημα και ο 26χρονος Κιτ Χάρινγκτον. «Δεν μπορώ να σας αποκαλύψω περισσότερα, αλλά θα του συμβεί κάτι που θα του αλλάξει την προσωπικότητα, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε τη ζωή. Θα υπάρξει μια μεγάλη κορύφωση για εκείνον σε αυτόν τον κύκλο. Ανυπομονώ και ο ίδιος για το αν θα τον δω στο μέλλον να γίνεται αρχηγός – καταλαβαίνουμε ότι είναι γεννημένος για μεγάλα πράγματα, αλλά, προς το παρόν, πάντα ακολουθεί, υπηρετεί. Ανυπομονώ...».

«Η λαίδη Κάτλιν είναι κρατούμενη του γιου της Ρομπ, γιατί άφησε τον Τζέιμι Λάνιστερ ελεύθερο» αποκαλύπτει η 49χρονη Μισέλ Φάρλεϊ. «Θα περάσει τον τρίτο κύκλο με αλυσίδες. Αγαπώ τόσο αυτόν τον ρόλο. Είναι μια δυνατή, συναισθηματική γυναίκα, με θάρρος και αξιοπρέπεια. Μοναδικός σκοπός της είναι να ενώσει ξανά την οικογένειά της. Και θα κάνει τα πάντα για αυτό. Προσπαθεί να επιβιώσει, να μη λυγίσει, ενώ η θλίψη της την ξεπερνά. Θα πληρώσει για τα λάθη της. Τη λατρεύω...».

Η Αρια δεν είναι ασφαλής, η Σάνσα δεν έχει απαλλαγεί από τον Τζόφρι, η Ιγκριτ και ο Τζον Σνόου θα προκαλέσουν τα όρια της εμπιστοσύνης απέναντι σε ζωντανούς και... πεθαμένους. «Ολοι οι χαρακτήρες θα παρουσιαστούν στην πιο “ωμή” τους μορφή» προσπαθεί να εξηγήσει προσεκτικά η Γκουέν Κρίστι. «Θα σοκαριστούν, θα επαναπροσδιοριστούν και θα ξεκινήσουν ένα εντελώς διαφορετικό ταξίδι. Η Μπριάν, η δίμετρη γυναίκα-πολεμίστρια, οφείλει να βρει τη θέση της σε έναν ανδρικό κόσμο, να κερδίσει τον σεβασμό, αλλά και να καταλάβει τη φύση της. Είμαι πολύ υπερήφανη που παίζω τον συγκεκριμένο ρόλο, γιατί αυτό κάνει το “Game of Thrones”: καταπιάνεται με ήρωες που ανήκουν σε άλλες εποχές και τους κάνει τόσο “σημερινούς”. Εγώ μοιράζομαι πολλά κοινά με την Μπριάν. Πτυχές του εαυτού μου κρυφές και προσωπικές. Οταν υποδύομαι τον ρόλο αυτόν, είναι σαν να βαδίζω επάνω σε τεντωμένο σχοινί, αναρωτιέμαι πόσα θα τολμήσω να αποκαλύψω για μένα, πόσο δεν θα φοβηθώ να εκτεθώ;».

Υπάρχει και κάτι που ο Κιτ Χάρινγκτον μας αποκάλυψε χωρίς ενδοιασμούς: «Δεν πρόκειται να παραμορφωθεί το πρόσωπό μου και να παίζω με κομμένη μύτη, όπως γράφουν οι σελίδες που μου έστειλαν οι παραγωγοί» γέλασε. Είναι διαβόητες οι φάρσες που στήνουν οι σεναριογράφοι στο καστ, στέλνοντάς τους ψεύτικες σκηνές με τους... θανάτους των χαρακτήρων τους. «Λες και έχουν χρόνο, μέσα σε μια τόσο απαιτητική παραγωγή, να γράφουν επιπλέον ψεύτικες σκηνές. Λες και δεν αντλούν απόλαυση από την ίδια τη μυθοπλασία της σειράς και πρέπει να χτίζουν επιπλέον μύθους...» σχολίασε φλεγματικά ο βρετανός ηθοποιός. «Ολοι την έχουμε πατήσει, αλλά εμένα με έβαλαν να κάνω και το ανάλογο το μακιγιάζ!».
Το «ανάστημα» του Τίριον Λάνιστερ
Αμοιβαία παραδοχή, κοινού, κριτικών και πρωταγωνιστών, είναι ότι η πραγματική μαγεία της σειράς δεν κρύβεται στα σκηνικά ή στα ειδικά εφέ, αλλά στο ίδιο το σενάριο, στους καλογραμμένους, πονηρούς, πολυεπίπεδους χαρακτήρες. Ρωτήσαμε, λοιπόν, όλους τους ηθοποιούς ποιος είναι ο αγαπημένος τους, εκτός από αυτόν που ερμηνεύουν οι ίδιοι.

«Αν έχεις το παραμικρό ίχνος ηθικής συνείδησης, νομίζω ότι πρέπει να είσαι με τον Τίριον» δήλωσε αβίαστα ο Χάρινγκτον. «Είναι ο μοναδικός, σε αυτόν τον κόσμο μακιαβελικής διαφθοράς, που είναι ισορροπημένος. Είμαι σίγουρος ότι, και τον Τζον Σνόου να ρωτούσατε, τον Τίριον θα διάλεγε...».

«Τον Τίριον, γιατί με κάνει να γελάω» είπε και ο Κόστερ-Βάλνταου. «Είναι εξαιρετικά ευφυής, μιλάει με υπονοούμενα και ατάκες, δεν χορταίνω να τον βλέπω. Αλλά, αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, πάλι τον Τζέιμι Λάνιστερ θα διάλεγα να παίξω...».

«Α, θα ήθελα να ξαναγυρίσω τον χρόνο πίσω και να είμαι με τους Λάνιστερ αυτή τη φορά» συμφώνησε και η Φάρλεϊ. «Πόσο μεγάλη απόλαυση αυτή η οικογενειακή τους ίντριγκα, πόσα επίπεδα υποκρισίας, ναρκισσισμού... υπέροχοι ρόλοι!».

«Ο πιο απαιτητικός ρόλος για έναν ηθοποιό θα ήταν να παίξει τον Τζόφρι» λέει χωρίς δεύτερη σκέψη η 17χρονη Τέρνερ (η οποία στη σειρά υποφέρει από αυτόν ως Σάνσα). «Θα σκότωνα για να παίξω τον Τζόφρι!» συμφώνησε και η 26χρονη Λέσλι. «Πόσο μοχθηρά ξύπνιος, αλλά και πόσο τρομαγμένο κοριτσόπουλο – εξαιρετικός ρόλος για έναν ηθοποιό».

«Την Ντενέρις» είπε με φωνή σαν ζαχαρωτό, η 15χρονη Μέισι Γουίλιαμς, που στη σειρά είναι κοντοκουρεμένη και μασκαρεμένη σαν αγοράκι. «Πόσο όμορφη, πόσο δυνατή γυναίκα!».

«Την Ντενέρις, βέβαια» αναφώνησε, τινάζοντας τα δίμετρα πόδια της και η Γκουέν Κρίστι. Και για να είναι σίγουρη ότι το καταλάβαμε, γούρλωσε ακόμη περισσότερο τα μπλε μάτια της (αυτή η γυναίκα μοιάζει να ανήκει όντως σε έναν κόσμο εξωτικό) και έσκυψε συνωμοτικά προς το μέρος μας: «Πόσο cool να έχεις δράκους! Και όχι μόνο στο πλατό...».
Εντός ρόλου
Δύο χρόνια μετά την πρεμιέρα του πρώτου επεισοδίου του πρώτου κύκλου, και πλέον ουδείς από το καστ είναι άσημος ηθοποιός που ψάχνει για δουλειά. Οι καταξιωμένοι στο θέατρο μεσήλικοι ηθοποιοί βρήκαν πάλι τις πόρτες ανοιχτές για τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Οι νέοι ξέφυγαν από την αφάνεια των διαφημιστικών και των cameo σε επεισόδια εφηβικών σειρών. Τα πιτσιρίκια μεγάλωσαν μέσα στα πλατό και στα κοστούμια τους. «Ημουν 12 χρόνων όταν γύρισα τον πιλότο της σειράς. Νιώθω ότι τα πιο κρίσιμα χρόνια της ζωής μου τα πέρασα ως Αρια. Είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό. Θέλω να γίνω ηθοποιός όταν μεγαλώσω, νιώθω ότι είμαι ήδη, αλλά θα την κρατάω την Αρια πάντα στην καρδιά μου» είπε η πιτσιρίκα Γουίλιαμς.

«Με πλησιάζει ο κόσμος στον δρόμο, στα μπαρ και όλοι θέλουν να μάθουν τι γίνεται στη συνέχεια. Με κοιτάνε στραβά όταν τους λέω, όσο πιο ευγενικά μπορώ, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τους το αποκαλύψω» γελάει ο Χάρινγκτον. «Και δεν υπάρχει περίπτωση...».

«Χθες σε μια παμπ, με πλησίασαν δύο τεράστιοι τύποι, λίγο τρομακτικοί. Αρχισαν να μου απευθύνονται σαν να μιλούν στον ίδιο τον Τζέιμι Λάνιστερ. Θα ήταν αστείο, αν δεν είχα τρομάξει λίγο...» ομολογεί και ο Κόστερ-Βάλνταου.

«Σε μένα υποκλίνονται και μου φιλούν το χέρι» λέει η Φάρλεϊ. «Επειδή υποδύομαι τη λαίδη Σταρκ στη σειρά, μου φέρονται βασιλικά ακόμη και στο σουπερμάρκετ. Εχει πολλή πλάκα αυτό...».

«Ολοι με ρωτούν πότε θα τον σκοτώσω. Είναι κάπως ανησυχητικό αυτό...» χαχανίζει η Τέρνερ. «Αλλά όλοι θέλουν να σκοτώσω τον Τζόφρι...».

Η ιστορία του «GoT»
«GoT» σημαίνει «Game of Thrones» για τους μυημένους στις περιπέτειες των ηρώων του Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis) με φόντο το απέραντο Γουέστερος – τη φανταστική ήπειρο που φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος της δράσης). Η επική τηλεοπτική σειρά φαντασίας που βασίστηκε στα βιβλία του Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν (πιθανότατα μεγάλου θαυμαστή του Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν) έγινε εν μιά νυκτί φαινόμενο της ποπ κουλτούρας που ξεπέρασε τα όρια της μικρής οθόνης. Σήμερα, ορδές φανατικών από κάθε γωνιά της Γης συζητούν νυχθημερόν τις εξελίξεις κάθε επεισοδίου σε μπλογκ και διαδικτυακά φόρουμ (ακόμη και στην Ελλάδα λειτουργεί σχετική ιστοσελίδα), αναφέρονται στους κεντρικούς χαρακτήρες σαν να πρόκειται για υπαρκτά πρόσωπα και συγκρίνουν ευλαβικά τις σελίδες του βιβλίου με το κινηματογραφικών αξιώσεων σύμπαν που έπλασε ο Ντέιβιντ Μπένιοφ (σεναριογράφος της «Τροίας» και της «25ης ώρας») και ο Ντ. Μπ. Γουάις για τo HBO. Οχι άδικα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας πιο σκοτεινός και στυλιζαρισμένος «Αρχοντας των Δαχτυλιδιών», σε πολλές συνέχειες. Για να το επιτύχουν αυτό, οι Μπένιοφ και Γουάις συγκέντρωσαν τους καλύτερους μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών, ενδυματολόγων, σκηνογράφων και οπερατέρ και μάγων του post production εργάστηκαν υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, με φόντο τοπία της Μάλτας, της Ιρλανδίας και της Κροατίας, αλλά και στην έρημο του Μαρόκου και στους πάγους της Ισλανδίας.
Μπούρτζης


ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια