Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Χημικές τουαλέτες για δημόσια υγεία

Η απρόσκοπτη πρόσβαση σε υγειονομικά κατάλληλα αποχωρητήρια αποτελεί προσωπικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, το οποίο είναι στενά συνυφασμένο με την ευζωία, τον πολιτισμό και την κουλτούρα του.
Η τοποθέτηση χημικών - βιολογικών αποχωρητηρίων σε κοινόχρηστους χώρους είναι η καλύτερη λύση για να...

διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας.
Ο άνθρωπος, είτε πρόκειται για εργαζόμενο είτε για παραθεριστή είτε για επισκέπτη, προκειμένου να αισθάνεται ευχάριστα πρέπει να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Εκτός από την ανάγκη να εξασφαλίσει τροφή, νερό, κατοικία και ζεστασιά, θα πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε τουαλέτα.
 Γι αυτό κρίνεται απαραίτητη η τοποθέτησή της σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, όπως είναι οι λαϊκές αγορές, οι παραλίες, οι αρχαιολογικοί χώρου, τα πάρκινγκ, τα λιμάνια, οι κατασκηνώσεις, οι παιδικές χαρές, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα εργοτάξια και οι χώροι εκδηλώσεων.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα υπάρχει μηδενική υποδομή σε τουαλέτες, γεγονός που δεν έχει αντίκτυπο μόνο στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις δεδομένου ότι πολλοί από τους χώρους αυτούς παρουσιάζουν μεγάλη τουριστική κίνηση.
Σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομμική νομοθεσία, που εξειδικεύει τους υγειονομικούς όρους και προυποθέσεις που αφορούν τη λειτρουργία των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, η χρήση χημικών - βιολογικών αποχωρητηρίων επιτρέπεται κατά την κρίση της οικείας υγειονομικής υπηρεσίας σε αραιοκατοικημένες περιοχές, σε προσωρινές εγκαταστάσεις, σε μικρούς οικισμούς, σε παραθαλάσσιους χώρους, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε αγροτικές περιοχές, σε υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων και γενικά σε χώρους όπου από την πολεοδομική νομοθεσία ή άλλη νομοθεσία δεν επιτρέπεται η κατασκευή αποχωρητηρίων.

Οι τουαλέτες πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση πιστοποίησης της εταιρείας κατασκευής και βεβαίωση αποδοχής των λυμάτων από τον ΟΤΑ ή την Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης. Σε περίπτωση ενοικιαζόμενων αποχωρητηρίων πρέπει να υποβάλλεται και η σύμβαση ενοικίασης.
Τα χημικά - βιολογικά αποχωρητήρια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
α) σε αποχωρητήρια ανοιχτού τύπου,
 β) σε αποχωρητήρια κλειστού τύπου και
γ) σε εκείνα που εξυπηρετούν άτομα με κινητικά προβλήματα.

Οι ανοιχτού τύπου συστήνονται για εργοτάξια, πολυπληθείς εκδηλώσεις, κοινόχρηστους χώρους, λαϊκές αγορές, κλπ. Ενώ οι κλειστού τύπου συστήνονται για σχετικά ολιγοπληθείς εκδηλώσεις με συνεχή παρουσία προσωπικού καθαρισμού.

Οι εσωτερικές διαστάσεις πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 cm X 100 cm (βάση) και 200 cm ύψος, ενώ αν η τουαλέτα προορίζεται για ΑμεΑ οι διαστάσεις διαμορφώνονται κατάλληλα, ώστε να επιτρέπουν την πλήρη περιστροφή του αναπηρικού καροτσιού. Επιπλέον τα αποχωρητήρια  για άτομα με κινητικά προβλήματα πρέπει να διαθέτουν εσωτερικές χειρολαβές στήριξης και ρυθμιζόμενη ταχύτητα κλεισίματος πόρτας.

 Τα υλικά κατασκευής είναι μη πορώδη ή τουλάχιστον με λίγους πόρους που να επιτρέπουν τον γρήγορο καθαρισμό, άφλεκτα και ιδιαίτερα ανθεκτικά σε υψηλές - χαμηλές θερμοκρασίες και σε βανδαλισμούς.

Μεγαλύτερη άνεση εξασφαλίζουν τα αποχωρητήρια τύπου τρέιλερ, που τοποθετούνται οπουδήποτε υπάρχει πρόσβαση οχήματος, είναι έτοιμα για χρήση με την παράδοσή τους και μπορούν να συνδεθούν με κεντρική παροχή ρεύματος ή με γεννήτρια. Ο χώρος είναι σαφώς μεγαλύτερος, επομένως ο εξοπλισμός τους είναι πλουσιότερος και ο σχεδιασμός είναι ιδιαίτερα προσεγμένος, λεπτομερής και μοντέρνος.

 Έχουν υψηλή ποιότητα κατασκευής, ώστε να μπορούν να καλύψουν και τις πιο υψηλές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, διαθέτουν παροχή για ζεστό - κρύο νερό, ηλεκτρικό στεγνωτήρα χεριών, air condition, κρυφό φωτισμό τελευταίας τεχνολογίας, εσωτερική διακόσμηση, αυτόματο σύστημα αρωματισμού του χώρου και πολλά άλλα. Μπορούν να μισθωθούν για μεμονωμένες εκδηλώσεις (π.χ. γαμήλιες ή εταιρικές) ή σε μακροχρόνια βάση.

Το σύστημα απολύμανσης των χεριών, το εσωτερικό κλείδωμα της πόρτας, το αντιολισθητικό δάπεδο, ο εσωτερικός φωτισμός, οι ενδείξεις "ανδρών"/"γυναικών" ή "κατειλημμένη" και η ειδική υποδοχή για χαρτί υγείας και χειροπετσέτες ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό που διαθέτουν τα φορητά αποχωρητήρια. Αν ζητηθούν, ωστόσο, μπορούν να δοθούν επιπλέον παροχές, όπως συσκευή αντισηπτικού, κάδος απορριμμάτων, κλειδί για εξωτερική χρήση, νιπτήρας καθαρισμού χεριών, καθρέφτης, κρεμάστρα για ρούχα ή πετσέτα, κλπ.
Στο εμπόριο υπάρχουν αποχωρητήρια που διαθέτουν τροχούς για την εύκολη μεταφορά τους, καθώς και κάποια που έχουν διαμορφωμένη οροφή, που επιτρέπει τον φυσικό αερισμό και φωτισμό της καμπίνας.
Η συντήρησή τους είναι πολύ σημαντική και περιλαμβάνει την απομάκρυνση των λυμάτων, την απολύμανση της δεξαμενής, τον εσωτερικό και εξωτερικό καθαρισμό της καμπίνας με νερό υπό πίεση και ειδικά χημικά στη δεξαμενή, τον γενικό έλεγχο για τυχόν ζημιές, το γέμισμα του νιπτήρα με φρέσκο νερό, τον εφοδιασμό με χαρτί υγείας και σαπούνι.

Το άδειασμα της δεξαμενής πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε 24 έως 48 ώρες, ανάλογα τον αριθμό των χρηστών.
Το Βήμα
Τέσσα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια