Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αλέκα Παπαρήγα

22 χρόνια στο τιμόνι του κόμματος
Το όνομά της στη συνείδηση του κόσμου είναι συνώνυμο του ΚΚΕ. Άλλωστε, οι νέοι άνθρωποι που έχουν ψηφίσει έως και τρεις φορές μέχρι τώρα σε εθνικές εκλογές δεν έχουν γνωρίσει άλλον Γενικό Γραμματέα του, παρά μόνο μέσα από τα βιβλία της Ιστορίας και τα αφιερώματα των εφημερίδων.
Η Αλέκα Παπαρήγα ανέλαβε....

τα ηνία του ΚΚΕ στις 27 Φεβρουαρίου 1991, όταν εξελέγη Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, αποτελώντας την πρώτη γυναίκα σε αυτό το αξίωμα στο ΚΚΕ.
Πρόκειται για τη μακροβιότερη ηγέτιδα πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα, ξεπερνώντας μέχρι και τον Ανδρέα Παπανδρέου, ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, που απεβίωσε λίγο πριν συμπληρώσει 22 χρόνια στην προεδρία του, όσα δηλαδή "έκλεισε" στη θέση της Γενικής Γραμματέας του ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα τον Φεβρουάριο.
Η "Αλέκα", όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν σύντροφοι και αντίπαλοι, σπούδασε στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως υπάλληλος σε επιχειρήσεις και ως εκπαιδευτικός.
Πάνε ήδη 9 χρόνια από τότε που καλεσμένη σε τηλεοπτική εκπομπή της Σεμίνας Διγενή στη ΝΕΤ αποκάλυπτε την 8ετή λογιστική της καριέρα σε αθηναϊκή επιχείρηση, αλλά και το "τραγουδιστικό" της ντεμπούτο στο πλευρό του Μάνου Λοΐζου - πτυχές της ζωής της άγνωστες στον μέσο πολίτη.
Στη μεγαλύτερη κρίση.
Σε ηλικία 23 ετών, το 1968, προσχώρησε στο ΚΚΕ. Γρήγορα συνελήφθη από τη χούντα και κρατήθηκε επί τέσσερις μήνες.
 Δέκα χρόνια αργότερα εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου.
Πέντε χρόνια αγρότερα μετά ανέλαβε τα ηνία του κόμματος στη μεγαλύτερη σύγχρονη κρίση του, λίγο πριν από τη διάσπασή του, υπό το βάρος των εξελίξεων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και την παλινόρθωση του καπιλισμού σε αυτές.
Το 13ο Συνέδριο χαρακτηρίστηκε από μεγάλη σύγκρουση, αναδεικνύοντας στην Κ.Ε. στελέχη που τάσσονταν υπέρ της διατήρησης του κομμουνιστικού χαρακτήρα του ΚΚΕ και της αυτοτέλειάς του, αλλάζοντας την πολιτική περί συμμαχιών και οδηγώντας στην αποχώρησή τους από τον Συναπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, που είχε συγκροτηθεί το 1989, τα ΚΚΕ και ΕΑΡ, υπό τις ηγεσίες των Φλωράκη και Κύρκου αντίστοιχα.
Η πρόταση της Αλέκας από τον Χαρίλαο Φλωράκη αποτέλεσε έκπληξη. Εξελέγη όμως και λίγους μήνες μετά, τον Ιούνιο του 1991, κλήθηκε ως Γραμματέας να διαχειριστεί την αποχώρηση 45 μελών της Κ.Ε. από το ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων του πρώην Γ.Γ.Γρηγόρη Φαράκου.
m.zafiriadou@realnews.gr
Αλέκα (Αλεξάνδρα) Παπαρήγα
Μιλάει αγγλικά και ρωσικά και έχει συγγράψει βιβλίο για τη χειραφέτηση και την απελευθέρωση της γυναίκας. Παντρεύτηκε το δημοσιογράφο Αθανάσιο Παπαρήγα, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη. Ο σύζυγός της απεβίωσε στις 11 Οκτωβρίου του 2002, έπειτα από το βαρύτατο τραυματισμό του σε τροχαίο δυστύχημα.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Οκτωβρίου του 1945. Γονείς της ήταν ο Νίκος και η Κική Δρόσου. Σπούδασε στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν εργάστηκε ως υπάλληλος σε επιχειρήσεις και ως εκπαιδευτικός. Το 1961 συμμετείχε στο Κίνημα Ειρήνης. Ήταν μέλος του γραφείου οργάνωσης της νεολαίας της Ε.Δ.Α. και γραμματέας του γραφείου Σπουδάζουσας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.
Το 1968 εντάχτηκε στο Κ.Κ.Ε. Το 1974 έγινε μέλος του γραφείου της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθηνών και ασχολήθηκε με το γυναικείο κίνημα. Υπήρξε μεταξύ των ιδρυτικών μελών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και συμμετείχε στη διοργάνωση εκδηλώσεων για το Διεθνές Έτος της Γυναίκας.
Το 1978 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου.
Στις 27 Φεβρουαρίου 1991 εξελέγη γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, θέση στην οποία επανεξελέγη και από το επόμενο συνέδριο του κόμματος στις 26 Μαΐου 1996. Στο συνέδριο του 2009 που ολοκληρώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου, εξελέγη για άλλη μια φορά γραμματέας του κόμματος. Ήταν η πρώτη γυναίκα γενική γραμματέας του Κ.Κ.Ε. και η πρώτη γυναίκα αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα. Εκλέγεται βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Κ.Κ.Ε. από τις εκλογές του 1993 μέχρι σήμερα 14/4/2013.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια