Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

΄Ελλην​ες καλλιτέχνε​ς προσφέρουν έργα τους υπέρ της χώρας

Από τότε που η Ελλάδα εισήλθε στην κρίση, ακούγεται μονίμως το ίδιο αίτημα. Πού βρίσκονται οι καλλιτέχνες, οι δάσκαλοι και οι πνευματικοί άνθρωποι να ρίξουν μια ακτίνα φωτός στη σκέψη μας; Μέσα σε αυτά τα χρόνια, λίγα πράγματα έχουν γίνει για να φέρουν στο προσκήνιο έστω μια συμβολική κίνηση, που θα φανέρωνε ένα τέτοιο πρόταγμα από τον....

 χώρο των τεχνών, της διανόησης, της εκπαίδευσης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον, μια πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Αγωγής, ξεχωρίζει, δείχνοντας τον δρόμο για ενεργητική στάση απέναντι στα δύσκολα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε: από τον ευρωσκεπτικισμό ώς το τεράστιο βάρος του ελληνικού χρέους.
Το εκπαιδευτήριο, που ιδρύθηκε το 1961, βρίσκεται σε μια λεπτή θέση: καλείται να διδάξει στα Ελληνόπουλα όχι μόνο τη δική μας γλώσσα και παιδεία αλλά τον πολιτισμό ενός έθνους, για το οποίο αναπτύσσεται γοργά, μια έντονη αρνητική προδιάθεση στην ελληνική κοινωνία. Το σχολείο -με πλούσια πεπραγμένα σε εικαστικές δράσεις και όχι μόνο- αποφάσισε να διοργανώσει φέτος μια σειρά εκδηλώσεων για την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Ελλάδας αλλά και τη σχέση των νέων με την πολιτική και τις τέχνες.
Σε αυτό το πλέγμα δράσεων, δεν έμεινε στη θεωρία άλλα έκανε και ένα βήμα πιο πέρα. Ζήτησε από Έλληνες εικαστικούς να φτιάξουν έργα με αντίστοιχη θεματολογία, τα οποία θα ενταχθούν στην επερχόμενη δημοπρασία ελληνικού ενδιαφέροντος του οίκου Bonhams στο Λονδίνο.
Τριάντα δύο σημαντικοί Έλληνες ζωγράφοι και γλύπτες έδωσαν αφιλοκερδώς τις δημιουργίες τους και τα έσοδα της πώλησης θα διατεθούν υπέρ της μείωσης του ελληνικού χρέους, μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων από τον μη Κυβερνητικό και μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GreeceDebtFree.
Παρουσίαση στην Αθήνα Ο πλειστηριασμός θα γίνει στις 24 Απριλίου στη βρετανική πρωτεύουσα και o οίκος επίσης συμβάλλει αφαιρώντας τις δικές του προμήθειες από την τιμή πώλησης.
Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τα έργα σε μια ειδική εκδήλωση που θα γίνει στις 8 Απριλίου στις 12 μ. στην Image Gallery στο κτίριο επί της λεωφόρου Αμαλίας 36.
Εκεί θα απευθύνουν χαιρετισμό ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ για τα έργα τέχνης θα μιλήσει η ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου.
Την ίδια ημέρα θα παρουσιαστούν τα πρώτα συμπεράσματα μεγάλης πανελλαδικής έρευνας που διεξήγαγε για την Ελληνογερμανική Αγωγή η εταιρεία δημοσκοπήσεων VPR-C, με θέμα τις απόψεις των νέων για την Ευρώπη, το ευρώ, το μέλλον τους.
Έχουμε ανάγκη από ήρωες Τριάντα δύο Ελληνες καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν με θέρμη στο αίτημα της Ελληνογερμανικής Αγωγής, δίνοντας έργα που εστιάζουν στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα έγιναν αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εικαστικοί έδωσαν μάλιστα τον τόνο όπως η γλύπτρια Νάτα Μελά που έφτιαξε το κεφάλι ενός ήρωα, «επειδή στην εποχή μας έχουμε ανάγκη από ήρωες». Ο Αλέκος Φασιανός, ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης αλλά και πολλοί νεότεροι όπως ο Μανώλης Χάρος, η Μαρία Φιλοπούλου, ο Χρήστος Μποκόρος, ζωγράφισαν πίνακες στους οποίους σχολιάζουν με τον δικό τους τρόπο τη σημαντική συγκυρία για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη: Τοπία, μύθοι, ελληνικές σημαίες, όλα είναι θραύσματα μιας αφήγησης που ολοκληρώνεται μπροστά στα μάτια μας. Οι τιμές εκκίνησης είναι πολύ ελκυστικές έτσι ώστε να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα.
Οι συμμετέχοντες Έλληνες εικαστικοί έδωσαν δυναμικό παρόν αλλά και ένα μήνυμα αλληλεγγύης. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια πρωτοβουλία σε διεθνή πλειστηριασμό, με κοινό που δεν θα αποτελείται μόνον από Έλληνες.
Προφανώς πρόκειται για μια συμβολική κίνηση –που δεν θα άλλαζε κανένα αριθμητικό δεδομένο– δείχνει όμως μια διάθεση συσπείρωσης και αντίστασης στην απραξία. Το ίδιο βράδυ της εκδήλωσης στις 8 Απριλίου, ο οίκος Bonhams θα παρουσιάσει σε γειτονικές αίθουσες τα υπόλοιπα έργα που θα δημοπρατηθούν στο Λονδίνο. Συνολικά πάνω από 140 έργα θα βγουν στο σφυρί.
Η έκθεση στην Αθήνα θα μείνει ανοικτή μέχρι και τις 11 Απριλίου.  
Το GreeceDebtFree δημιουργήθηκε με σκοπό την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που οφείλεται στο ελληνικό κράτος. Το GDF στη συνέχεια βοηθά στη μείωση του χρέους μέσω της ακύρωσης των εν λόγω ομολόγων.

Οι συμμετοχές  
Οι καλλιτέχνες που δημιούργησαν και προσέφεραν έργα, για να δημοπρατηθούν στο εαρινό GreekSale είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Γιάννης Αδαμάκης, Κώστας Βαρώτσος, Αλέξης Βερούκας, Οπυ Ζούνη (προσέφερε έργο η οικογένειά της), Χρήστος Καρράς, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Χάρης Λάμπερτ, Αφροδίτη Λίττη, Τάσος Μαντζαβίνος, Ναταλία Μελά, Βαγγέλης Μουστάκας, Χρήστος Μποκόρος, Δημήτρης Μυταράς, Βάνα Ξένου, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Αγγελος Παπαδημητρίου, Ιωάννης Παρμακέλλης, Φαίδων Πατρικαλάκις, Κωνσταντίνος Ράμμος, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Παύλος Σάμιος, Βασίλης Σολιδάκης, Σωτήρης Σόρογκας, Γιώργος Σταθόπουλος, Νίκος Στεφάνου, Παναγιώτης Τέτσης, Αννα Μαρία Τσακάλη, Αλέκος Φασιανός, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Χαδούλης και Μανώλης Χάρος.
Μαργαρίτα Πουρνάρα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια