Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα Βλαχοχώρια Γρεβενών

Βλαχοχώρια είναι τα χωριά που ιδρύθηκαν και κατοικήθηκαν από Βλάχους.
Ποιοι είναι οι Βλάχοι όμως;
".....Παιδιά του χωνευτηρίου της Βαλκανικής, όπου στο ίδιο καζάνι έβραζαν τρεις θρησκείες, πέντε φύλα και έξι γλώσσες, οι Βλάχοι μιλούν μια ιδιωματική λατινογενή γλώσσα, τα βλάχικα αλλά και τα ελληνικά, είναι όλοι χριστιανοί και είχαν πάντοτε ελληνική συνείδηση.
Ασκούν την κτηνοτροφία σε μια ιδιότυπη ημινομαδική μορφή, κινούμενοι ανάμεσα σε....

σταθερά χειμαδιά και θερινά βοσκοτόπια, διατηρώντας ταυτόχρονα κανονικά σπίτια στο ορεινό χωριό. Διαφέρουν έτσι από τους Σαρακατσαναίους, που ήταν γνήσιοι νομάδες, χωρίς σταθερή στέγη.." (Πίνδος-Γρεβενά, των Τρ.Αδαμακόπουλου - Πην.Ματσούκα, εκδόσεις ΚΑΠΟΝ)
Το πρώτο χωριό που θα επισκεφθούμε είναι η Σαμαρίνα που είναι και ο πιο ψηλός οικισμός στην Ελλάδα.
Το χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα, σε ύψος 1.550 μ, κάτω από το δάσος της Κιούριστα.
Στο τοπίο τα μεγάλα γέρικα πεύκα εναλλάσσονται με πυκνές βελανιδιές και κατά τόπους με οξιές.
Ένας όμορφος οικισμός με πολλές εκκλησίες και βρύσες, ο οποίος μέχρι πριν κάποια χρόνια κατοικείτο μόνο το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα έμεναν πέντε φύλακες.
Σήμερα υπάρχουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ ακόμα και ...μπαρ.
Νοτιοδυτικά της Σαμαρίνας βρίσκεται το ρέμα της Βάλια Κίρνα (Ρέμα των δαιμόνων, στα βλάχικα). Πηγάζει από τον Σμόλικα και διασχίζει την περιοχή σε μήκος 6 χλμ περίπου. Μέσω δασικού δρόμου, αρκετά δύσβατου (μόνον με 4Χ4) μπορείτε να φθάσετε στο σημείο όπου το ρέμα σχηματίζει 2-3 πανέμορφους πρόποδες του Σμόλικα, υπάρχουν δύο λίμνες, οι γνωστές "Δρακόλιμνες. Εδώ υπάρχουν αλπικοί τρίτωνες, ενώ πιο πέρα αφρίζει ο μεγάλος καταρράκτης του Σμόλικα, ο Απα Σπιντζουριάτα ( δηλ: Κρεμαστό νερό), ο οποίος ρίχνει τα νερά του στη απότομη και πυκνοδασωμένη χαράδρα της Βάλια Κίρνα, τη Σκοτίνα.
Επτά χλμ, νοτίως του χωριού, μέσα στο δάσος, βρίσκεται το Μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής (1713). Το επόμενο χωριό είναι η Σμίξη που απέχει από τα Γρεβενά 38 χλμ. Κτισμένη στα 1.250 μ.μπορεί να είναι το ορμητήριο σας αν θέλετε να κάνετε σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας γι αυτό και θα βρείτε αρκετά καταλύματα.
Η ιστορία της Σμίξης
Το χωριό δημιουργήθηκε από την ένωση των οικισμών "Μπίγκα'' και ''Πινακίδες''.
Όταν η περιοχή των Πινακίδων μαστιζόταν από την ελονοσία, οι κάτοικοι αποφάσισαν να μετακινηθούν για να γλιτώσουν.
Οι κάτοικοι της Μπίγκα φοβούμενη το φοβούμενοι το ίδιο, αποφάσισαν να τους ακολουθήσουν, διαφωνούσαν όμως για το σημείο ίδρυσης του νέου οικισμού.
Τότε ο γεροντότερος αποφάσισε να ξεκινήσουν δύο νέοι - ένας από κάθε οικισμό με μια πέτρα στα χέρια τους- και στο σημείο που συναντιούνταν θα έφτιαχναν τον ένα οικισμό και θα θεμελίωναν την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Έτσι το χωριό ονομάστηκε Σμίξη (= σμίξιμο των δύο οικισμών)
Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της είναι κτηνοτρόφοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό.
Υπάρχουν όμως και υλοτόμοι και βιοτεχνικός σύλλογος με παραδοσιακά υφαντά.
Στη Σμίξη θα δείτε αρκετά παραδοσιακά πέτρινα σπίτια που χρονολογούνται άνω των 100 ετών,διατηρημένα σε καλή κατάσταση και πολλές αιωνόβιες βρύσες.
Το "Ματσάλι" στην πλατεία του χωριού κατασκευάστηκε πριν από 350-400 χρόνια, όπως και η "Μηλίκη" στην άκρη του χωριού, το ίδιο και η "Σιόπουτλου Ντιντζιά" που σημαίνει "η επάνω βρύση".
 καθημερινη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια