Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Προβλήματα με την αγωγή διαβητικών

Σε υποβάθμιση της θεραπευτικής αγωγής οδηγεί έναν στους τρεις διαβητικούς η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να καλύψει γρήγορα τη σχετική δαπάνη, καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Ο σύλλογος επικαλείται αναφορά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με την οποία....

ένας στους τρεις διαβητικούς που χρησιμοποιούν αντλία έγχυσης ινσουλίνης αναγκάζεται να διακόψει τη χρήση της λόγω της καθυστέρησης αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών.
Σύμφωνα με την ομοσπονδία, ο μέσος χρόνος αναμονής για την εξόφληση των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ φτάνει το μισό έτος και η καθυστέρηση σχετίζεται με το λιγοστό προσωπικό των υπηρεσιών του οργανισμού. Ακόμα και η κατάθεση των δικαιολογητικών είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς η διαδικασία σε ορισμένα παραρτήματα του ΕΟΠΥΥ ξεπερνά τις τρεις ώρες.
Παράλληλα, η Ομοσπονδία Συλλόγων ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη διαμαρτύρεται για το υψηλό κόστος που έχουν να αντιμετωπίσουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Όπως ανέφερε η κ. Σπυριδούλα Λάγιου, μέλος του Δ.Σ. της ομοσπονδίας, οι πάσχοντες καταβάλλουν σημαντικά ποσά κάθε μήνα για την απαιτούμενη θεραπεία τους –ξεπερνούν τα 60 ευρώ–, όπως 10% συμμετοχή στην ινσουλίνη και στα αντιδιαβητικά δισκία και 25% για τη θεραπεία συνοδών παθήσεων και την προμήθεια αναλώσιμων διαβητικών υλικών.
«Πολλά άτομα με διαβήτη δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν πλέον το κόστος για τη θεραπεία των συνοδών παθήσεων της νόσου (διαβητική νευροπάθεια, υπέρταση, χοληστερίνη), με αποτέλεσμα την εμφάνιση επιπλοκών που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε βαριές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες», τόνισε η κυρία Λάγιου.
Νέα θετική λίστα Στα εμπόδια που θέτει η νέα θετική λίστα φαρμάκων στην πρόσβαση ασθενών σε θεραπείες πρώτης εκλογής για την αντιμετώπιση του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου, ο οποίος εμφανίζεται ως συνοδός όχι μόνο του σακχάρου αλλά και σοβαρότατων παθήσεων όπως ο καρκίνος, αναφέρθηκε χθες και η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας, Αθηνά Βαδαλούκα.
Όπως επισήμανε, υπάρχουν φάρμακα αυτής της κατηγορίας στα οποία η οικονομική συμμετοχή του ασφαλισμένου αυξήθηκε ακόμα και 95%, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να καταφεύγουν σε πιο φθηνές αλλά λιγότερο αποτελεσματικές θεραπείες.
 Πεννυ Μπουλουτζα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια