Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι παραλλαγές του Πάσχα στον κόσμο

Χριστιανοί:
Το Πάσχα θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανικής θρησκείας. Ο όρος προέρχεται από το αραμαικό πασά και το εβραϊκό πέσαχ που μεταφορικά σημαίνει ξεφεύγω, απαλλάσσω. Κάποιοι ερευνητές πάντως το ανιχνεύουν σε παλιές χαναανιτικές γιορτές, αφιερωμένες στη συγκομιδή κριθαριού την άνοιξη.
Γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά τη πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου, εκτός εάν αυτή πέφτει Κυριακή, οπότε ο εορτασμός αναβάλλεται κατά μία εβδομάδα και είναι αφιερωμένη στην ανάσταση του Ιησού Χριστού.
Η διαφορά ανάμεσα στο Καθολικό και το Ορθόδοξο Πάσχα καθορίζεται από το γεγονός ότι το δεύτερο ακολουθεί το Παλαιό Ημερολόγιο, το Ιουλιανό και όχι το Γρηγοριανό, συνεπώς οι δύο γιορτές μπορεί να συμπέσουν, όπως συμβαίνει φέτος, είναι όμως δυνατό να απέχουν μία ή και περισσότερες εβδομάδες.
Ο χριστιανικός εορτασμός ακολουθεί αυτές τις ημερομηνίες για να αποφευχθεί η ταύτιση με το Εβραϊκό Πάσχα.

Εβραίοι:
Το Πάσχα ήταν η μεγαλύτερη γιορτή για του Εβραίους. Αρχίζει στις 15 του μήνα Νισάν, την πρώτη νύχτα της πανσελήνου της άνοιξης. Διαρκεί επτά μέρες και ολόκληρη η εβδομάδα ονομάζεται "των Άζυμων". Γιορτάζεται ως ανάμνηση της Εξόδου και της απελευθέρωσης των Εβραίων από την Αίγυπτο. Όπως και οι χριστιανοί το γιορτάζουν με γεύμα που αποτελείται από ψητό αρνί ή κατσίκι, άζυμο ψωμί και πικρά χόρτα.

Ισλάμ
Οι μουσουλμάνοι δεν γιορτάζουν φυσικά το Πάσχα, έχουν όμως το Ραμαζάνι που εμπεριέχει την έννοια της νηστείας. Από την αυγή ως το σούρουπο οι μουσουλμάνοι απέχουν από τα πάντα. Το βράδυ τρώνε λιτά, ολοκληρώνεται με τη γιορτή του Eid al Fitr που κρατά τρεις ημέρες.

Ασιάτες
Μια από τις σημαντικότερες βουδιστικές γιορτές, όπως και το δικό μας Πάσχα, είναι η Vesakha. Είναι ετήσια, στις περισσότερες ασιατικές χώρες, όπως η Μαλαισία, το Νεπάλ, η Σιγκαπούρη, η Ταΐλάνδη, η Σρι Λάνκα και το Βιετνάμ, μεταξύ άλλων, γιορτάζεται το Μάιο και περιλαμβάνει τη γέννηση, τη φώτιση (Νιρβάνα) και το θάνατο (Parinirvana) του Βούδα.

Ινδουιστές
Την ίδια περίπου περίοδο που οι χριστιανοί γιορτάζουν το Πάσχα, οι Ινδουιστές γιορτάζουν την γέννηση του Ράμμα, γιου του βασιλιά Dasharatha και της βασίλισσας Kausalya, έβδομης ενσάρκωσις του θεού Βισνού. Η εορτή ονομάζεται Rama Navami.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια