Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Λίζα Γιαροσένκο 14χρονη οροθετική

ΚΙΕΒΟ
Η Ουκρανία υποφέρει από μία από τις χειρότερες επιδημίες Aids στην Ευρώπη, όμως οι περισσότεροι φορείς του ιού HIV δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα που θα τους έδιναν τη δυνατότητα να κάνουν μια φυσιολογική ζωή.
Συγκεκριμένα....

μόνο το ένα τρίτο των επίσημα καταγεγραμμένων 120.000 ατόμων που ζουν με τον ιό παίρνουν φάρμακα - κατάσταση την οποία καταγγέλλει μέσω της δράσης της μια έφηβη οροθετική.
Η 14χρονη Λίζα Γιαροσένκο αποφάσισε να μιλήσει δημοσίως πέρυσι το φθινόπωρο, όταν ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε ότι η αντιμετώπιση των μολυσματικών ασθενειών ήταν προτεραιότητα, αλλά η κυβέρνηση δεν υπολόγισε καθόλου κονδύλια για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας για το 2013.
Με την στήριξη ενός λόμπι ασθενών, πήγε στο ουκρανικό κοινοβούλιο  και μίλησε για την κατάστασή της. «Χωρίς θεραπεία πολλοί γονείς και παιδιά θα πεθάνουν από την ασθένεια. Σας εκλιπαρώ να μην ψηφίσετε αυτόν τον προϋπολογισμό ώστε να μην συμβεί σε άλλα παιδιά αυτό που συνέβη σε εμένα», είπε.
Η Λίζα ήταν έξι ετών όταν έχασε την μητέρα της από Aids, σε ηλικία 27 και τότε έμαθε και η ίδια ότι ήταν οροθετική. Όπως δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί η μητέρα της είχε κολλήσει τον ιό κάνοντας χρήση ναρκωτικών, ενώ η λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων έμοιαζε μυθική, λόγω της φήμης ότι ήταν τόσο ακριβά που ήταν απλησίαστα για τους κοινούς θνητούς.
Μετά τη διάγνωσή της η Λίζα έμεινε στο νοσοκομείο για οκτώ μήνες, λόγω πυρετών που ανέβαζε. Ήταν από τους πρώτους ασθενείς στην Ουκρανία που πήρε αντιρετροϊκά φάρμακα, έκτοτε νιώθει καλά στην υγεία της.
Δεν έχει επαφή με τον πατέρα της, ο οποίος έμπλεξε και την μητέρα της στα ναρκωτικά και δεν της επέτρεψε ποτέ να τα κόψει, ενώ όταν η γιαγιά της έγινε πολύ ανήμπορη για να την φροντίζει, η Οξάνα Αλίγιεβα μαζί με τον σύζυγό της συγκινήθηκαν από την ιστορία της Λίζας και την υιοθέτησαν.
Το έφηβο κορίτσι έχει επιδείξει μεγάλη γενναιότητα στην αντιμετώπιση της ασθένειάς της και κάνει ό,τι μπορεί για να διαλύσει τις προκαταλήψεις.
Τελικά, αν και η έκκληση της Λίζας προς τους Ουκρανούς βουλευτές να μην ψηφίσουν έναν τόσο επιβαρυντικό προϋπολογισμό για την υγεία χιλιάδων ατόμων δεν εισακούστηκε, τρεις εβδομάδες αργότερα ο Γιανουκόβιτς υπέγραψε ένα διάταγμα που διέταζε τους υπουργούς να συντάξουν έναν νέο προϋπολογισμό ο οποίος να παρέχει ιατρική βοήθεια για τα άτομα που ζουν με Aids και HIV.
Τέσσα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια