🍨🌹 Παγωτό με Ροδόνερο και Φιστίκια Αιγίνης
Υλικά (για περίπου 8 μερίδες)
- 480 γρ (2 φλ.) κρέμα γάλακτος για σαντιγί
- 1 κουτί (περίπου 395 γρ) ζαχαρούχο γάλα
- 1 κ.γ. ροδόνερο
- 1 κ.σ. σιρόπι ρόδου (προαιρετικά για πιο έντονο χρώμα και γλυκύτητα)
- 300 γρ χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης (επί το πλείστον)
- για γαρνιτούρα: λίγα σπασμένα φιστίκια + (προαιρετικά) στεγνά ροδοπέταλα
Εκτέλεση
- Ψύξε ένα μεγάλο μπολ στο ψυγείο ή καταψύκτη (30 λεπτά).
- Χτύπησε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί.
- Πρόσθεσε το ζαχαρούχο γάλα, το ροδόνερο και το σιρόπι ρόδου και συνέχισε το χτύπημα για 30–45 δευτερόλεπτα περίπου, μέχρι να ενωθούν καλά.
- Με απαλές κινήσεις, ανακάτεψε τα χοντροκομμένα φιστίκια.
- Ρίξε το μείγμα σε ένα ταψί (ένα loaf pan) και κάλυψέ το με μεμβράνη.
- Βάλε το στην κατάψυξη για 6–8 ώρες ή όλη τη νύχτα, μέχρι να πήξει καλά.
- Σέρβιρε γαρνιρισμένο με θρυμματισμένα φιστίκια και ροδοπέταλα.
✅ Tips & Παραλλαγές
- Δοκίμασε να προσθέσεις ¼ κ.γ. μαχλέπι ή κάρδαμο για επιπλέον άρωμα.
- Αν θέλεις έντονο ροζ χρώμα, πρόσθεσε λίγο σιρόπι ρόδου ή λίγες σταγόνες κόκκινης ζαχαροπλαστικής.
- Αγαπημένη προσθήκη: αποξηραμένα ροδοπέταλα με τα φιστίκια για γαρνιτούρα και πιο εντυπωσιακή όψη.
🔄 Εκδοχή με παγωτομηχανή (custard base)
Αν διαθέτεις παγωτομηχανή και θέλεις πιο «πλούσια» υφή:
Υλικά για custard base
- 1 ½ φλ. γάλα½ φλ. κρέμα γάλακτος
- ½ φλ. ζάχαρη2 κρόκοι αυγών
- ½ κ.γ. κάρδαμο
- 1 κ.σ φιστικοβούτυρο ή πάστα φιστικιού
- 1 κ.σ ροδόνερο
- Προαιρετικά: λίγο σαφράν ή αλεσμένο κάρδαμο⅓–½ φλ. ψιλοκομμένα φιστίκια
Εκτέλεση (όπως custard βασικές συνταγές): μαγείρεψε το μείγμα με τους κρόκους σε μπεν μαρί ή σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει, πρόσθεσε τα αρώματα, κρύωσε και πάγωσε σε κατάψυξη ή παγωτομηχανή.
Αυτή η συνταγή είναι εύκολη, εντυπωσιακή και ιδανική για καλοκαίρι – με υπέροχο άρωμα ρόδου και τραγανότητα από τα φιστίκια. 😊

0 Σχόλια