Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ναός της θεάς ...γάτας (Μπαστέτ)

Ναό της βασίλισσας Βερενίκης Β΄, συζύγου του Πτολεμαίου Γ΄, που ήταν αφιερωμένος στην Μπαστέτ, τη θεότητα με τη μορφή γάτας, ανακάλυψαν Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι στην Αλεξάνδρεια. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Intependent" πρόκειται για τον πρώτο ναό της περιόδου των Πτολεμαίων που....

ήρθε στο φως στην Αλεξάνδρεια και ήταν αφιερωμένος στην Μπαστέτ. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην τοποθεσία Kom el Dikka, βρέθηκαν περίπου 600 αγάλματα, τα περισσότερα από τα οποία απεικονίζουν τη θεά γάτα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πληθώρα των αγαλμάτων της Μπαστέτ δείχνει ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος σε εκείνη.
Τα αγάλματά της βρέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία της ανασκαφής μαζί με άλλα ευρήματα που απεικονίζουν γυναίκες και παιδιά.
Η κατασκευή του ναού χρονολογείται στην εποχή της βασιλείας της Βερενίκης Β΄(γνωστής για το μύθο με την κόρη της), της συζύγου του Πτολεμαίου Γ΄του Ευεργέτη, την περίοδο 246-222 π.Χ.
Σύμφωνα με το άρθρο της "Independent", αρχικά η θεότητα Μπαστέτ είχε τη μορφή λιονταριού και προστάτευε το βασιλιά στις μάχες.
Οι Πτολεμαίοι όμως την ταύτισαν με την θεά Άρτεμη και άλλαξαν την απεικόνισή της σε γάτα αποκαλώντας την Αίλουρο.
Στις ανασκαφές του ναού εντοπίστηκε επίσης ενεπίγραφη βάση γρανιτένιου αγάλματος που χρονολογείται την εποχή της βασιλείας του Πτολεμαίου Δ΄(205-222 π.χ).
Η βάση φέρει εννιά γραμμές ελληνικής γραφής στις οποίες δηλώνεται ότι το άγαλμα ανήκει σε κορυφαίο αξιωματούχο της αυλής των Πτολεμαίων.
Οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν και κάτι ακόμα. Ότι η  ανακάλυψη του ναού της Μπαστέτ, κατά τη διάρκεια ανασκαφών ρουτίνας στην περιοχή Kom el Dikka, δίνει το πρώτο ίχνος της πραγματικής τοποθεσίας της βασιλικής συνοικίας της Αλεξάνδρειας.


ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια