Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αποκριάτικο ξεφάντωμα στη Νάξο‏ 2013

Σε έντονους αποκριάτικους ρυθμούς ζει αυτό τον καιρό η Νάξος.
Μια συνεχής διασκέδαση αυτές τις ημέρες με ποικιλία εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους για κατοίκους της πόλης και των χωριών και για τους «τυχερούς» επισκέπτες που θα βρεθούν αυτές τις ημέρες στο νησί.
Η Νάξος έχει μια ισχυρή παράδοση στην αποκριάτικη διασκέδαση, μια παράδοση που συνδέει την αρχαιότητα και τους ενδιάμεσους αιώνες με τη νεότερη εποχή.
Επιβιώσεις διονυσιακών εθίμων, μνήμες από την Τουρκοκρατία και την ελληνική Επανάσταση, νεότερες ελεύθερες εκδοχές βακχικών εθίμων, αστικού τύπου «κόσμιοι» εορτασμοί με χοροεσπερίδες διαφόρων κοινωνικών τάξεων και ηλικιών κλπ. συνθέτουν το πολύχρωμο μωσαϊκό των αποκριάτικων εκδηλώσεων και κάνουν τη Νάξο ένα σημαντικό ελκυστικό προορισμό της περιόδου αυτής.
Οι «Κορδελάτοι» στο Αγερσανί, στο Γλινάδο, στις Τρίποδες, «Κορδελάδες» (και «Μπαϊράκια») στις Μέλανες που κάνουν εξορμήσεις και σε γύρω χωριά, ενώ σε άλλο στυλ οι «Κουδουνάτοι» στην Απείρανθο κλπ., τα «Χοιροσφάγια» στο Φιλώτι, χοροί Συλλόγων σε κέντρα διασκέδασης στη Χώρα και σε χωριά, το παγανιστικής και διονυσιακής έμπνευσης νεότερο έθιμο της Λαμπαδηφορίας αλλά και κάπως όμοια και τα «Μεθυδότια» στη Χώρα, αλλά και Καρναβάλια.
Κέντρα διασκέδασης σε όλο το νησί και για όλους με την παραδοσιακή νησιώτικη μουσική και χορό με βιολί και λαούτο, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις και τζαμπουνοντούμπακα.
Η παράδοση διατηρείται ζωντανή στη Νάξο, όσο σε λίγα μέρη της Ελλάδας.
Αλλά και για όσους θέλουν μια άλλου είδους διασκέδαση υπάρχουν τα πολλά εστιατόρια, οι όμορφες καφετέριες, τα νυκτερινά κέντρα.
Πολλή διασκέδαση για όλα τα γούστα και για όλες τις προτιμήσεις.
Ακόμη και την καθαρή Δευτέρα μπορείτε να διασκεδάσετε πετώντας τους χαρταετούς στη γιορτή που γίνεται στην όμορφη παραθαλάσσια περιοχή του Αλυκού.
Η Νάξος περιμένει να χαρίσει ανεπανάληπτες στιγμές σε όλους τους επισκέπτες με όμοιο τρόπο όπως στους ντόπιους. Καλή διασκέδαση.
 melanesnaxos 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια