Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βλάντιμιρ Πούτιν: Ο δημοκρατικός δικτάτωρ

Влади́мир Влади́мирович Пу́тин
Βλέπει ο Πούτιν στον ύπνο του το φάντασμα του Στάλιν και τον ρωτάει: «Τι πρέπει να κάνω για να κυβερνήσω σωστά τη χώρα;». «Δύο πράγματα», απαντάει ο Στάλιν. «Πρώτον, θα μαζέψεις και θα σκοτώσεις όλους τους δημοκράτες και δεύτερον θα βάψεις το εσωτερικό του Κρεμλίνου μπλε». «Γιατί μπλε;», αναρωτιέται ο Πούτιν. «Χα!», λέει ο Στάλιν. «Το 'ξερα ότι δεν θα με ρωτήσεις για το πρώτο!».
Είναι ένα από τα ανέκδοτα που κυκλοφορούν στη Ρωσία για τον σταρ της πολιτικής σκηνής, τον Βλαδίμηρο Πούτιν. Μα σταρ-πολιτικός στην εποχή μας με τη σκιά της αναξιοπιστίας και της αφερεγγυότητας να ακολουθεί κατά πόδας τους απανταχού κυβερνήτες;
Τι άλλο όμως να πει κανείς, βλέποντας τα ποσοστά δημοτικότητας του Πούτιν να εκτινάσσονται στα ύψη, ποσοστά για τα οποία οι περισσότεροι συνάδελφοί του θα έφταναν μέχρι το φόνο προκειμένου να τα αποκτήσουν; Και τέλος πάντων, ένα χαρακτηριστικό των σταρ δεν είναι ότι έχουν φανατικούς φίλους όσο φανατικούς εχθρούς; Ο Πούτιν, δόξα τω Θεώ, έχει κι απ' τα δύο. Για να μην αναφερθούμε στο ότι ενώ πλέον είναι πρωθυπουργός κι όχι πρόεδρος, κανείς δεν πρόσεξε την αλλαγή. Medvedev who?

Δύο διαφορετικές απόψεις θα ακούσεις για τον Πούτιν. Από τη μία είναι ο σωτήρας της Ρωσίας, που έφερε τη δημοκρατία στη χώρα, ο άνθρωπος που έδωσε πίσω στον πληγωμένο ρωσικό λαό την περηφάνιά του, αυτός που σταμάτησε την κατρακύλα της οικονομίας και από την άλλη είναι ο στυγνός δικτάτορας, που προκειμένου να πετύχει το σκοπό του εξολοθρεύει όλους τους αντιπάλους του και παραβιάζει κάθε είδους προσωπικές ελευθερίες και δικαιώματα.
Η αλήθεια, μάλλον, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να βρίσκεται κάπου στη μέση. Αν και ο περίφημος σκακιστής Κασπάροφ, ο οποίος είναι πλέον ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, το θεωρεί ακόμα κι αυτό προπαγάνδα του Πούτιν. Οτι δηλαδή θέλει να πείσει το λαό πως είναι αναγκασμένος ώρες ώρες να κρατά μια σκληρή στάση, προκειμένου να δημιουργήσει μια ισχυρή Ρωσία.

Οι Ρώσοι πάντως φαίνεται να πείθονται. Δεν είναι αντικείμενο του παρόντος άρθρου η πολιτική ανάλυση, αυτό θα το αφήσουμε στα χέρια των ειδικών, μας ενδιαφέρει όμως ο άνθρωπος Πούτιν, όπως αυτός προβάλλει μέσα από τον αστρολογικό του χάρτη.
Αστρολογικό Προφίλ
Ο Πούτιν είναι Ζυγός, με σύνοδο Ηλιου-Κρόνου-Ποσειδώνα και με Ερμή επίσης στον Ζυγό. Και όλα αυτά στο 12ο οίκο. Εχουμε ξαναπεί ότι ένα άτομο με γεμάτο τον οίκο αυτό είναι συντονισμένο με τις συλλογικές ανάγκες και απαιτήσεις. Μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, η Ρωσία βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση.

Από κει που αποτελούσε το αντίπαλο δέος την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, που ασκούσε καθοριστική επιρροή στις χώρες του ανατολικού μπλοκ, που ήταν με απλά λόγια μια υπερδύναμη, ξαφνικά έγινε η χώρα της φτώχειας, της Μαφίας, της εγκληματικότητας και της πορνείας, τουλάχιστον στα μάτια της Δύσης. Είναι πολύ σκληρό για μια πανίσχυρη χώρα, η οποία άλλοτε ενέπνεε σεβασμό, να καταντά ο τελευταίος τροχός της αμάξης και να γίνεται ο περίγελος της παγκόσμιας κοινότητας.
Κάποιος έπρεπε να βρεθεί που θα επανέφερε την ισορροπία στη χώρα. Κάποιος που θα διατηρούσε τη χώρα στη δημοκρατική της πορεία, αλλά η δημοκρατία αυτή θα έπρεπε να ήταν σοβιετικού τύπου, με ένα ανάλγητο πρόσωπο ίσως, αλλά εξαιρετικά πειθαρχημένο. Κάποιος που θα μπορούσε θαυμάσια να παίξει σε δύο ταμπλό.

Εν ολίγοις, η χώρα χρειαζόταν έναν Ζυγό. Και τον βρήκε στο πρόσωπο του Πούτιν, ο οποίος δεν είναι απλώς Ζυγός, αλλά έχει και τον Κρόνο εκεί, στην έξαρσή του δηλαδή, άρα η ισορροπία και η πειθαρχία είναι δύο αρετές που αγαπά και προτιμά, με τη συνδρομή βεβαίως του Ποσειδώνα, που, όπως όλη η γενιά του, πιστεύει πως η λύτρωση θα έρθει μόνο μέσα από τη συνύπαρξη των αντιθέτων. Και βεβαίως, λόγω 12ου οίκου θα βγει στο προσκήνιο ακριβώς τη στιγμή που τον χρειάζεται το σύνολο.
Εγώ και Εμείς
Όταν όμως μια χώρα βλέπει σε σένα το σωτήρα της και είναι έτοιμη να κάνει τα στραβά μάτια σε αδικίες προκειμένου να μη χάσει αυτό που της προσφέρεις, καλό θα είναι να ελέγχεις τις προσωπικές σου φιλοδοξίες και να προχωράς με πολύ προσεκτικά βήματα. Ο 12ος οίκος μπορεί να είναι αυτός που σε φέρνει την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη θέση, αλλά και, ως οίκος της αυτοκαταστροφής, είναι αυτός που θα σε ρίξει στα Τάρταρα.

Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή ώστε ο Πούτιν να μην ταυτίσει τις προσωπικές του ανάγκες με αυτές του συνόλου. Να μην προβάλλει τα δικά του συμπλέγματα στο ρωσικό λαό, καθώς με μια τέτοια οικοθεσία η σύγχυση και η ταύτιση ατόμου και συνόλου καραδοκούν. Και δυστυχώς ο Πούτιν δεν φαίνεται να είναι άμοιρος συμπλεγμάτων ούτε να του λείπει η δίψα για εξουσία.
Με Σκορπιό στο αίμα του:

Σε κοιτάζει με εκείνο το παγερό και διεισδυτικό βλέμμα του ωροσκόπου Σκορπιού και πετρώνεις από το φόβο σου. Είναι εκείνο το βλέμμα που έχουν πολλοί Σκορπιοί, όπως και οι ωροσκόποι, που σε κάνει να αισθάνεσαι ευάλωτος και απίστευτα εκτεθειμένος, επειδή καταλαβαίνεις ότι από αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορείς να κρύψεις τίποτα, γιατί σε διαβάζουν σαν ανοιχτό γράμμα.

Βέβαια, οι ίδιοι σπάνια αποκαλύπτονται και διαφυλάσσουν την ιδιωτική τους ζωή από τα αδιάκριτα μάτια. Το ίδιο κάνει κι ο Πούτιν. Ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για την προσωπική του ζωή και έχει κανείς την αίσθηση ότι αυτά που ξέρουμε είναι αυτά που εκείνος επέτρεψε να ξέρουμε.
Γεννήθηκε το 1952 και μεγάλωσε φτωχικά στην Αγία Πετρούπολη. Ο πατέρας του, φανατικός κομμουνιστής και δηλωμένος άθεος, δούλευε σε εργοστάσιο, ενώ η μητέρα του, χαμηλής μόρφωσης, έκανε ψιλοδουλειές από δω κι από κει και ήταν πιστή χριστιανή. Μεγάλωσε δηλαδή σε ένα περιβάλλον με δύο διαφορετικές αντιλήψεις για τη ζωή. Βέβαια, κάτι τέτοια διλήμματα τα τρώνε οι Ζυγοί για πρωινό, καθώς δικαιολογούν την ύπαρξή τους με αυτόν τον τρόπο.

Ούτε ο Πούτιν φαίνεται να είχε ιδιαίτερο πρόβλημα με αυτό και ακόμη και σήμερα δεν αρνείται τις ορθόδοξες καταβολές του, όσο κι αν δεν του αρέσει να μιλάει γι' αυτές. Εξάλλου η Σελήνη του (μητέρα) βρίσκεται κι αυτή στο στοιχείο του αέρα, στους Διδύμους, οπότε δεν κοντράρεται με τον Ηλιο του (πατέρας) και τους υπόλοιπους πλανήτες στον Ζυγό. Είναι όμως μια Σελήνη στον 8ο οίκο, η οποία σε συνδυασμό με τον Πλούτωνα στο 10ο οίκο (μητέρα), μας δίνουν μια πλουτώνια εικόνα για τη μητέρα, μια μητέρα που έχει γνωρίσει το σκληρό πρόσωπο της ζωής.
Ο Βλαδίμηρος ήταν ο τρίτος γιος της γυναίκας αυτής, οι άλλοι δύο όμως έφυγαν νωρίς από τη ζωή. Ο πρώτος πέθανε λίγους μήνες μετά τη γέννησή του και ο δεύτερος από διφθερίτιδα. Μπορεί να αντιληφθεί κανείς πόσο σημαντικό γίνεται ξαφνικά ένα παιδί για τους γονείς, όταν έχουν προηγηθεί δύο θάνατοι, και πόσο ασφυκτική πίεση μπορεί να αισθάνεται το παιδί αυτό όταν αφενός μεν μεγαλώνει σε ένα κλίμα πόνου και απώλειας αφετέρου δε συνειδητοποιεί πως πάνω του έχουν στηρίξει οι γονείς όλες τους τις ελπίδες για ευτυχία και εξιλέωση.

Πάντως, ο γονέας που μάλλον έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του Πούτιν ήταν ο πατέρας, λαμβάνοντας υπόψη τις τόσο σημαντικές όψεις του Ηλιου του, αλλά και την έλλειψη βασικών όψεων της Σελήνης του. Ενας πατέρας που φαντάζει όμως αυστηρός, απόμακρος, πληγωμένος, αλλά συγχρόνως ρομαντικός και ιδεολόγος. Στοιχεία που, όπως δείχνουν τα πράγματα, κληρονόμησε κι ο γιος.

Όταν όμως η Σελήνη δεν «δένει» με τον υπόλοιπο χάρτη, αυτό πολύ συχνά σημαίνει ότι το άτομο είναι αποκομμένο από τον κόσμο των ενστίκτων και από τη ζωή ως βιολογική συμπεριφορά. Κι εφόσον έχουμε να κάνουμε με άντρα, δεν μπορούμε να μιλάμε για καλή επαφή με την anima, όπως θα έλεγε κι ο Γιουγκ. Πόσο μάλλον όταν αυτή η Σελήνη βρίσκεται στους Διδύμους, που δεν φημίζεται για το συναισθηματικό της βάθος.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το στοιχείο του αέρα που κυριαρχεί στο χάρτη του Πούτιν δείχνουν ένα άτομο που λειτουργεί κυρίως με τη λογική κι εφόσον του λείπει η ικανότητα της συναισθηματικής ταύτισης με το συνάνθρωπο, ικανό να παίρνει πολύ σκληρές αποφάσεις χωρίς τύψεις κι ενοχές και δίχως να χαραμίζει χρόνο για δάκρυα.

Η Σελήνη αυτή βέβαια τον έχει κάνει εξαιρετικό συζητητή και λέγεται ότι έχει γνώσεις πάνω σε πολλά θέματα. Αν όμως βασιλεύει η ψυχρότητα, δεν ξέρω αν αυτό του επιτρέπει να έχει και πραγματικούς φίλους. Ο ωροσκόπος Σκορπιός, η Αφροδίτη στον 1ο οίκο επίσης στο Σκορπιό, η Σελήνη στους Διδύμους στον 8ο οίκο και ο πολύ έντονος Πλούτωνας σε συνδυασμό με τόσο αέρα μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η γνώση για τον Πούτιν είναι δύναμη. Και είναι δύναμη, όχι όταν μαθαίνεις αυτά που σου λένε οι άλλοι, αλλά κυρίως όταν μαθαίνεις αυτά που με περισσή επιμέλεια προσπαθούν να κρύψουν. Δεν είναι τυχαία λοιπόν η μακρά θητεία του Πούτιν στην KGB.
Η αδυναμία πηγή της Δύναμης
Με Πλούτωνα σε σύνοδο με το Μεσουράνημα, η δημόσια εικόνα είναι εξαιρετικά σημαντική για τον Πούτιν. Και η εικόνα αυτή πρέπει να είναι εικόνα δύναμης, γιατί μόνο αυτή μπορεί να σου εξασφαλίσει την επιβίωση. Εξ ου και οι φωτογραφίες που έκαναν το γύρο του κόσμου και τον έδειχναν να ψαρεύει γυμνός από τη μέση και πάνω. Οι φωτογραφίες αυτές, πέρα ίσως από ωραιοπάθεια (Αφροδίτη στον 1ο), έστελναν και το μήνυμα είμαι εδώ, ισχυρός και υγιής και μην κάνει κανείς το λάθος να με θεωρήσει αδύναμο.

Ο Πούτιν έχει ένα άλυτο θέμα με την αδυναμία. Καθώς είναι μικροκαμωμένος (έχει ύψος 1,70 μ. περίπου) ήταν συχνά ο σάκος του μποξ για τους πιο γεροδεμένους συμμαθητές του. O Χείρωνας στον 3ο οίκο δεν του στέρησε μόνο τους δύο αδελφούς του, αλλά φανερώνει πόσο πολύ τον έχει πληγώσει το άμεσο περιβάλλον του. Από τη στιγμή εκείνη η αδυναμία έγινε ο μεγαλύτερος εχθρός του Πούτιν.
Αποφάσισε λοιπόν να ασχοληθεί με το τζούντο για να αντεπεξέλθει και από τότε παραμένει το αγαπημένο του άθλημα. Τον τράβηξαν τόσο οι σωματικές απαιτήσεις του τζούντο όσο και η φιλοσοφική του διάσταση. «Σου διδάσκει σεβασμό για τους μεγαλυτέρους και για τους αντιπάλους σου. Δεν κάνει για αδύναμα ανθρωπάκια», δήλωσε. Αλλες δηλώσεις όπως: «Οι εχθροί μας θέλουν μια αδύναμη Ρωσία», «Δείξαμε αδυναμία και οι αδύναμοι ισοπεδώνονται» μαρτυρούν πως πίσω από τον ισχυρό άντρα του σήμερα κρύβεται ακόμα εκείνο το αδύναμο αγοράκι που το ξυλοφόρτωναν οι συμμαθητές του.

Εξάλλου, η σύνοδος Ηλιου-Κρόνου πολύ συχνά υποδηλώνει σύμπλεγμα κατωτερότητας, που όμως όταν αυτό συνδυάζεται με την καχυποψία του Σκορπιού, σε κάνει να βλέπεις εχθρούς κι εκεί που δεν υπάρχουν. Οι διαφορετικές φωνές εκλαμβάνονται ως προσπάθεια εξόντωσης και αυτό πολύ εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε μυστηριώδεις εξαφανίσεις και δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων.
Ο πάγος που καίει
Η Αφροδίτη στο Σκορπιό είναι ο μόνος προσωπικός πλανήτης του Πούτιν στο νερό και καθώς είναι ισχυρή (στον 1ο οίκο) είναι αυτή που θα σηκώσει όλο το βάρος του συναισθήματος. Πρόκειται όμως για συναίσθημα Σκορπιού, άρα πίσω από το σκληρό, απαθές και ανέκφραστο πρόσωπο του Πούτιν υπάρχει ένα παθιασμένο άτομο, που ίσως δεν εκδηλώνεται συχνά, παρά μόνο όταν η κρόνια διαμορφωμένη προσωπικότητά του χαλαρώσει τα χαλινάρια.

Μάλλον φοβάται αυτή την ενέργεια, καθώς είναι ενέργεια υπερβολική που αντιτίθεται στο μέτρο, είναι όμως μια ενέργεια που τον συνδέει με το ρωσικό λαό, που είναι ένας λαός εκρηκτικός, με ανεξέλεγκτα πάθη. Ο Πούτιν αντιδρά έντονα σε αυτό το στερεότυπο και δηλώνει πως αυτή η αντίληψη, ότι δηλαδή οι Ρώσοι βρίσκονται σε ημιάγρια κατάσταση, είναι κατασκεύασμα της Δύσης.

Αυτό που ο ίδιος πιστεύει ότι πέτυχε, να επιβληθεί δηλαδή στον εαυτό του και στα ένστικτά του, θέλει να το πετύχει και ο ρωσικός λαός. Ενας λαός που μάλλον επιζητά πλέον την πειθαρχία και την επιβολή ελέγχου, συγκρίνοντας το σοβαρό Πούτιν με τον προκάτοχό του Γιέλτσιν, που και οι ίδιοι ακόμα αποκαλούν μέθυσο.
Ένας άπληστος κόκκινος
Η Αφροδίτη αυτή όμως κάνει και αντίθεση με τον ανάδρομο Δία στον Ταύρο στον 7ο οίκο, που σημαίνει ότι όσο κι αν θέλει να το κρύψει ή να ντρέπεται γι' αυτό, δεν είναι αδιάφορος απέναντι στον πλούτο και την υπερβολή. Ακόμα θυμούνται κάποιοι το επίσημο ταξίδι του στην Ιταλία και πόσο είχε εντυπωσιαστεί, ως φτωχός επαρχιώτης, από τη χλιδή και την πολυτέλεια με την οποία τον περιέβαλε ο πληθωρικός Μπερλουσκόνι.

Ο ίδιος δεν δηλώνει υψηλά εισοδήματα, οι αντίπαλοί του όμως ισχυρίζονται ότι έχει μεγάλη περιουσία. Η όψη Αφροδίτης-Δία είναι μια όψη απληστίας, απλά μάλλον ο ίδιος θεωρεί, καθώς ο Δίας βρίσκεται στον 7ο οίκο των άλλων, πως ο πλούτος και η ευημερία βρίσκονται στα χέρια των αντιπάλων του, της Δύσης, ή οπουδήποτε αλλού, πάντως όχι στον ίδιο.

Οι μάχες του κατά των αποκαλούμενων «ολιγαρχικών», δηλαδή αυτών των Ρώσων δισεκατομμυριούχων που ελέγχουν την οικονομία της χώρας, τον έχουν κάνει εξαιρετικά λαοφιλή, παρά το γεγονός ότι οι αντίπαλοί του λένε πως πολεμά μόνο αυτούς που τον αντιπολιτεύονται. Ο Δίας εκεί και ο ισχυρός 12ος οίκος πάντως, του δίνουν ένα προβάδισμα νίκης απέναντι στους φανερούς και κρυφούς εχθρούς του.
Βεβαίως και είναι ιδεολόγος. Με Αρη στον Τοξότη και Ουρανό στον 9ο οίκο δεν φαίνεται να του λείπει το όραμα. Η αντίθεση Χείρωνα στον Αιγόκερω με Ουρανό στον Καρκίνο στον άξονα 3ου - 9ου, δείχνει πως γεννήθηκε σε ένα περιβάλλον με πληγωμένο το πρόσωπο της εξουσίας και της πολιτικής και πως υπήρχε μεγάλη ανάγκη για αναθεώρηση των παραδοσιακών αξιών. Η μετάβαση όμως από την παλιά πραγματικότητα στη νέα, λόγω Ζυγού, πρέπει να γίνει ομαλά, χωρίς να κοπούν οι σύνδεσμοι με το παρελθόν.

Είναι όμως κι επικίνδυνος; Είναι τόσο επικίνδυνος όσο είμαστε όλοι μας σε θέση εξουσίας και ο βαθμός επικινδυνότητας εξαρτάται από το κατά πόσον έχουμε καταφέρει να ξορκίσουμε τους προσωπικούς μας δαίμονες. Πάντως, αν δεχτούμε για χάρτη της σύγχρονης Ρωσίας αυτόν που δίνει τον Ηλιο στις πρώτες μοίρες του Αιγόκερω, η δεύτερη επιστροφή Κρόνου για τον Πούτιν τη διετία 2010-2012, που θα κάνει βέβαια και σύνοδο με όλους τους πλανήτες του στον Ζυγό, θα συνδυαστεί με το πέρασμα του Πλούτωνα από τον Ηλιο της Ρωσίας. Απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα, οι ειδικοί στην πολιτική αστρολογία έχουν πολλή δουλειά στα χέρια τους.
  «Time Magazine»: A Tsar is born by Adi Ignatius & «Business Week»: Deciphering Putin by Jason Bush

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια