Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η μεγαλύτερη επίθεση στον κυβερνοχώρο

Αυτό που άρχισε ως αντιπαράθεση ανάμεσα σε οργάνωση καταπολέμησης spam (μαζικών διαφημιστικών ηλεκτρονικών επιστολών) και ενός παρόχου υπηρεσιών Ίντερνετ που διευκολύνει τους σπάμερ εξελίχθηκε σε λυσσώδη κυβερνοπόλεμο.
Ήδη, εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου βιώνουν τις συνέπειες αυτού, βλέποντας τη σύνδεσή τους να «σέρνεται» ή αδυνατώντας να.... 

προσεγγίσουν συγκεκριμένες ιστοσελίδες.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση στην ιστορία του Διαδικτύου και διαρκώς ενισχύεται, προειδοποιούν οι ειδικοί στα θέματα ασφάλειας του Διαδικτύου, χωρίς να αποκλείουν ότι οι χρήστες θα χάσουν την πρόσβαση ακόμα και σε βασικές υπηρεσίες όπως, παραδείγματος χάρη, είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και οι τραπεζιτικές συναλλαγές.
Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου, όταν η οργάνωση SpamHaus, που προσπαθεί να περιορίσει τα spams, έβαλε στη μαύρη λίστα την ολλανδική CyberBunker και στη συνέχεια διένειμε τον κατάλογο. Η ολλανδική εταιρεία, που στεγάζεται σε ένα παλαιό καταφύγιο του ΝΑΤΟ, παρέχει υπηρεσίες σε πολλές ιστοσελίδες με την εξαίρεση αυτών που αφορούν παιδική πορνογραφία ή ενθαρρύνουν την τρομοκρατία, προφανώς και σε διανομείς spam.
Ο Πάτρικ Γκίλμορ, επικεφαλής της Αkamai Networks, επισημαίνει ότι καθήκον της οργάνωσης Spamhaus ήταν η δημιουργία μιας λίστας με όσες ιστοσελίδες προωθούν spam. Οι επιθέσεις, που γίνονται από στρατούς ηλεκτρονικών υπολογιστών (botnets), συγκεντρώνουν ρεύματα δεδομένων ογκωδέστερα από τις ιντερνετικές συνδέσεις ολόκληρων κρατών ακολουθώντας μία τεχνική που μοιάζει σαν να χρησιμοποιείς πολυβόλο για να γαζώσεις ένα πλήθος παρότι θες να σκοτώσεις έναν άνθρωπο.
Οι επιθέσεις άρνησης υπηρεσιών που προκάλεσε η επίθεση έφτασαν σε πρωτόγνωρα μεγέθη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία του Ίντερνετ.
Στο εγχείρημά τους οι επιτιθέμενοι επιχείρησαν ένα πολύ ισχυρότερο πλήγμα, που εκμεταλλεύτηκε αδυναμία στην καρδιά της δομής του Διαδικτύου, το Σύστημα Ονομάτων Τομέα ή DNS. Πρόκειται για το «τηλεφωνικό κέντρο» του Ίντερνετ, που μεταφράζει τα ονόματα των ιστοσελίδων (π.χ. i-diadromi.gr ) σε μια σειρά αριθμών, η οποία μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί από την τεχνολογία του Διαδικτύου. Τη μετάφραση αυτή την κάνουν εκατομμύρια σέρβερ σε όλο τον κόσμο.
Στην τελευταία επίθεση, οι επιτιθέμενοι έστειλαν σε αυτούς μηνύματα που έμοιαζαν να έρχονται από το SpamHaus. Αυτά ενισχύονταν και δημιουργούσαν ρεύματα δεδομένων προς τους υπολογιστές της οργάνωσης, καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση. Στη συνέχεια, η επίθεση επικεντρώθηκε σε άλλες εταιρείες που είχαν σχέση με το SpamHaus.
Μηχανικός σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ επισημαίνει ότι οι επιθέσεις των τελευταίων ημερών έχουν πενταπλάσια ισχύ από αυτές κατά αμερικανικών τραπεζών που καταγράφηκε τις τελευταίες εβδομάδες.
ΝΥΤ/Καθημερινή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια